Internasjonal kommunikasjon ved Queensland University of Technology (studieår 2017/18)

Siri Enoksen utvekslet til Australia studieåret 2017/18.

Mitt år som student i Australia begynte som en katastrofe. Helsetester, visum som ikke ville godkjennes, uventet betalinger som svidde i lommeboka, mennesker som ikke gjorde jobben sin og en bølge av følelser jeg aldri har hatt før. Min reise til Australia ble alt annet enn forventet.

Mitt navn er Siri Enoksen og jeg tar en Bachelor grad i International Kommunikasjon (BIK). Jeg reiste til Australia hele andre året mitt (2017/2018), en reise jeg aldri kommer til å glemme.

Visum og helsetester

Søkeprosessen om visum startet for de fleste 1.juni på høgskolen. Jeg prøvde først å søke på egenhånd, men det funket dårlig. Ingen problem, da søkte jeg bare en gang til på søkermøtet med de andre studentene. Prosessen gikk knirkefritt, helt til jeg to uke før avreise fikk beskjed om å møte for helsetester. En helsetest ingen egentlig forstod hvorfor jeg måtte ta.

Etter å ha spurt fram og tilbake, lærere, leger og bekjente, konkluderte de fleste med at min diabetes måtte være grunnen. Sykehuset i Stavanger og Moss og min kjære fastlege fra Sola hadde aldri hørt om dette, og henviste meg derfor videre til vår kjære teknologiske søkemotor, Google. Problemet med dette er at det bare finnes to leger i hele Norge som har tillatelse til å utføre disse testene. En i Oslo og en i Bergen. Dette hadde ikke vært et problem om jeg hadde fått beskjed 1 måned før avreise, men da dette kom uventet en uke før avreise, var det litt panikk i Enoksens hode. Oslo er den mest besøkte plassen for disse testene og hadde ventetid på nesten to måneder, altså det gikk ikke. Bergen påstod at alle studenter som skulle et helt år til Australia måtte ta disse testene. De visste ikke hvorfor, men testene måtte tas.

Testene i seg selv kostet rundt 5000,- og jeg var avhengig av to forskjellige timer, en til helsesjekk og en for røntgen. Dette er på to forskjellig klinikker, og de hadde selvsagt ikke tid på samme dagen og jeg var derfor nødt til å overnatte i Bergen i tre dager. Dvs. at jeg hadde fire dager etter testene å få sendt inn prøveresultatene og få godkjent visum før avreise. Jeg hadde valgt å reise før de fleste studentene for jeg ville ned tidlig for å finne plass og bo. Du får mail om noen dokumenter du må skrive ut å ta med til legen du skal til. Du må også ha med pass og passbilder (tatt utenom). Dersom du er kronisk syk, må du også få fastlegen til å skrive om hele legejournalen din på engelsk, som du også må ha med deg. Selv om hverken de på røntgen eller helsesjekk kunne forklare meg hvorfor disse testene var nødvendige, ble konklusjonen at det var på grunn av både kronisk sykdom (Diabetes type 1 og reise i verden). Når det skal sies, var det også en annen student som måtte ta de samme testene uten å være kronisk syk. Skjer det med deg, får du eventuelt bare spørre.

Etter at testene var tatt glemte selvsagt legen å sende dem inn, noe som gjorde prosessen litt lengre. Etter litt krangling fikk den sinte legen gjort jobben sin og sendt inn papirene. Fredag var siste dag for meg å kunne motta visum før avreise, og klokken 09.00 på morgenen, var visumet godkjent. MEN bare for et halvt år … Jeg forstod ikke hvorfor og bestemte meg bare for å reise å fikse problemene der nede. Det viste seg at enrollment-brevet jeg hadde fått av QUT var bare signert for et semester, ikke to. Etter mye fram og tilbake, endte jeg opp på Immigrasjons departementet og grensekontrollen for å få svar på spørsmålene mine og fordi QUT krevde at jeg gikk innom. Her ble jeg kastet ut fordi de ikke ville ha noe med studentvisum å gjøre, men jeg fikk lirket ut av den riktig så uhøflige mannen, at siden jeg allerede hadde fått et visum, måtte jeg søke om helt nytt. F... tenkte jeg. Jeg gikk tilbake til QUT hvor en hyggelig og veldig behagelig dame kalt Dianne, hjalp meg med prosessen. Hun hadde allikevel aldri gjort en slik søknad før, så hun ble bare sittende som moralsk støtte. Kanskje det bare var det jeg trengte. Etter litt om og men, innrømmet QUT at det var deres feil at visumet bare var godkjent for et semester og sa seg enig i å betale de 3500,- for mitt nye visum. Jeg skulle legge ut, også ville de betale meg tilbake. Takk for det.

Fadderuken og min personlige fadder

Skolestart var spennende selv om jeg var litt skuffet over fadderuken (Buddy week). Jeg hadde betalt ekstra for å være medlem i en Buddy-gruppe med en fadder som skulle vise meg rundt på campus den første uken og finne på aktiviteter for gruppen jeg var i. Min fadder valgte allikevel å reise på ferie og var ikke tilbake før fadderuken var over. Når han først var til stedet var han veldig hyggelig og klarte, med innsats fra oss andre i gruppen å stille i stand en fotballkamp, en møteplass på skole-baren og sitt eget bursdagsselskap. Alt like morsomt. 😊

Jeg var også på Amazing-race, en konkurranse hvor du blir delt opp i grupper på 10 og får et hefte om forskjellig ting i South-bank, hvor du skal ta gruppebilder, bilder av dyr og liknende. Det er de raskeste til å fullføre hele hefte som vinner. Jeg ble med i en random gruppe den dagen, en annen faddergruppe, og etter noen timer bestemte vi oss får å sette oss ned, spise og ta en øl, istedenfor å fullføre konkurransen. Veldig hyggelig.

Her er litt bilder fra Gardens Point, QUT.

Gardens Point
Botanisk hage på Gardens Point

Praktiske opplysninger

For meg som reiste helt alene, var den første måneden deprimerende og skummel, på samme tid som den var utrolig spennende og innholdsrik. Mye av min første måned gikk på å løyse alle problemene med visumet mitt, skaffe meg en australsk bank og finne en plass og bo. Å stå alene, på andre siden av jordkloden å gjøre alle disse tingene kan være skremmende, men det gikk allikevel fint.

Får dere som skal være borte et helt år, TA MED VARME KLÆR! Dette er selvsagt bare en liten periode av oppholdet ditt, men det blir utrolig kaldt på kveldstid, så det kan være lurt å ha med seg noe varmt. Jeg hadde ikke ovn på soverommet mitt, og temperaturen var nede i 5 grader på kveldstid. Jeg sov med ullsokker, to tepper, dyne, bukse, genser og skjerf. Dette er selvsagt ting du får kjøpt deg her nede, men det trengs virkelig!

Jeg skaffet meg en konto i en bank som heter Commonwealth. Den er mest brukt av studenter i Australia og fungerte veldig bra. Da går du bare inn på kontoret deres (det finner du på nettet), sier du ønsker å åpne en student konto og trenger et bankkort. Jeg hadde allerede registrert meg i banken på nettet, ettersom at det er lurest for da trenger du ikke bestille noe tid hos banken. Gå inn på denne linken, https://www.commbank.com.au/ og registrer deg. Pass på at du søker om studentkonto, for da slipper du å betale avgift får å åpne en konto (dette gjelder bare for et år, evt. Et semester). Du må ha med deg pass og enrolment-brevet blant annet når du går til banken (disse opplysningene finner du på deres hjemmeside – link over). Etter en uke, vil du få tilsendt bankkort i posten. Det er derfor viktig at du har funnet deg en plass og bo, slik at du kan oppgi den australske adressen din.

For å finne deg plass å bo er det lettest å bruke denne siden: https://flatmates.com.au/ (privat). Jeg ønsket å bo nærmest mulig skolen, evt. Sentrum slik at jeg kunne gå til skolen hver dag. Da anbefaler jeg virkelig South-Bank. Det er helt perfekt. Da er det 12-15 minutter å gå til skolen, 5 minutter til nærmeste supermarked og 15 minutter til South-bank sentrum. Jeg ønsket en billig og trygg plass å bo, med god beliggenhet. Jeg endte opp med å flytte inn i noe som kalles ett Sharedhouse, hvor jeg bodde med fire gutter. Det var et gammelt, skittent og utslitt hus, hvor møbler datt fra hverandre og rommene var ikke skikkelig vasket når du flyttet inn, men det funket. Jeg betalte bare $165 i uken, noe som er utrolig billig for en slik beliggenhet. Rommet mitt var nok det fineste rommet i huset, så jeg trivdes godt. Jeg betalte kontant hver andre uke og passet på å skrive en skikkelig kontrakt med huseieren før jeg flyttet inn. Jeg krevde også å få kvittering etter hver betaling, noe du burde dersom du betaler kontant.

Dette er Brisbane River med utsikt mot QUT (nesten)
Soverommet mitt
Gratis basseng i South-Bank

Du må også skaffe deg et Australsk telefonnummer. Gjør dette med en gang! Jeg endte opp med å måtte betale nesten 3000,- på mitt norske abonnement, fordi jeg brukte GPS-en for å komme meg rundt på visninger og finne ut hvor ting var. Samtidig som jeg hadde noen telefoner til Norge. Dette trenger du også for kontaktopplysninger på QUT, eventuelle medlemskap og får å skaffe deg bank i Australia. Jeg gikk bare på en 7-elleven og kjøpte et kontant kort. Jeg kjøpte abonnement fra Telstra, hvor du kan fylle på og bestemme hvilken type abonnement du ønsker på internett. Det kan du gjøre her

Reiser og utflukter

Allerede andre måneden hadde jeg prøvd både surfing og fjellklatring. Vært på Golden Coast og Surfers Paradise. Kost med kenguruer og sett koalaer. Jeg var også på en fire ukers roadtrip langs østkysten som virkelig er til å anbefale! Så det er ikke tvil om at det er uendelig med ting å finne på her nede. Jeg valgte å fokusere mest på universitetet det første semesteret og heller reise i sommerferien. Her er litt av det jeg gjorde.

Har du noen spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt. Telefonnummeret mitt er: +47 48206617, og mitt navn er Siri Enoksen (dersom du ønsker kontakt via Facebook).

Ha en fantastisk tur å gjør det meste utav oppholdet ditt.

Publisert 12. jan. 2019 17:31 - Sist endret 16. jan. 2019 12:49