Ingeniør (data) ved QUT, Australia (høsten 2017)

Gjermund er dataingeniørstudent og reiste på utveksling til QUT i Australia høsten 2017.

Jeg dro sammen med en klassekamerat Sivert Skarning. Dette var guld siden vi kunne jobbe sammen med fag ettersom vi tok de samme fagene på QUT. Jeg utvekslet mitt tredje semester i bachelor studiet mitt for data ingeniør. (høstsemesteret her, vårsemesteret der. Ja det blir litt forvirrende). QUT har to campuser Kelvin Grove (KG) og Gardens Point (GP). Vi hadde alle forelesningene våre på GP som ligger i sentrum av Brisbane, mens KG ligger lenger Nord. Det går busser mellom campusene hvert 15. min som er gratis for elever.

 

Søking og mottak ved QUT

Det beste tipset jeg an si er å være tidlig ute på alt. Vær tidlig ute med å kontakte internasjonalt kontor på HIOF. Vær tidlig ute med å fikse forsikring (Jeg brukte ANSA). Vær tidlig ute med å søke visum (Det kan ta tid, men gikk veldig fort for meg). Vær tidlig ute med bli godkjent til fagene, registrere deg i fagene og registrere deg til klassene! Når man er oppmeldt til ett fag, må man fortsatt registrere seg til klasser. Her er det førstemann til mølla. Man kan være godkjent og registrert til et fag, men er man ikke kjapp nok, kan det hende du ikke får klassene du trenger.

Hvis man søker om det, kan man bli hentet gratis av QUT på flyplassen. Husk! Hvis dere er to eller flere, søk hver for dere, ikke legg til flere folk i en søknad, da må de ekstra personene betale. Det er flere orienteringsforelesninger på campus i løpet av semesterstart. Her får man all informasjon man trenger. Det er blir lagt opp til internasjonale student fester, og «pub crawls» som er et bar til bar opplegg. Vær aktive, bli medlemmer av facebook grupper ol.

Litt om å studere på QUT

På QUT er det forventet mer egeninnsats enn på HIOF. Bibliotekene på begge campuser er åpne til ganske sent nesten hele uka, og man kan booke grupperom online.

Eksamener er gjort litt annerledes enn på HIOF. Man får som regel mellom 40 – 60 «multiple choice» spørsmål, og rundt 5 langsvars oppgaver. Man fyller ut et standardisert skjema som blir kjørt inn i en maskin som gjør ting mer effektivt, og man får tilbake resultatene sine fortere. NB! Man får ikke ta med seg hjelpemidler til noen av eksamenene i fagene som er nevnt under!

Fagene jeg tok på QUT

  • IAB330 – Moblie Application Development: Dette er et fag jeg kan annbefale! Foreleseren vi hadde hadde Tysk oprinnelse og var til tider litt vanskelig å forstå, men faget er veldig interesant. Man lærer seg å jobbe I en gruppe på ca.4 der en har annsvar for design, en software arkitektur, en testing og en er prosjektansvarlig og skal få alle til å jobbe bra sammen. I løpet av semesteret skal gruppen utvikle en app som fungerer på bade Windows, Apple og Android telefoner. Dette faget går hand I hand med HIOF sitt .NET, så hvis du planlegger å ta .NET senere vil jeg virkelig anbefale å ta dette faget. Mer teknisk så bruker vi Xamarin Forms some r basert på .NET framework med XAML og C# til å utvikle Cross platform applications. Dette faget har ikke noen eksamen, men baserer karakteren din på gruppeprosjektet og ukentlige online quizer. Dette er et tidkrevende og middels vanskelig fag. Lett hvis du har tatt .NET før.
  • CAB240 – Information Security: Dette faget er veldig likt Datasikkerhet her på HIOF. Det er ett inføringskurs I datasikkerher hvor man lærer seg grunnleggende begreper. Man får lære en del om Kryptering, Hashfunksjoner, encoding, adgangskontroll og sikkerhetsanalyse av systemer. Dette faget har en mid-semester exam o gen final exam. I tilleg blir du vurdert på ukentlige online quizer og en stor rapport/analyse om sikkerheten på mobile din hvor man skal gå gjennom blandt annet en personvern avtale tile n av appene på mobile din.  Jeg vil si at dette faget er ett tidkrevende men let fag.
  • CAB403 – Systems programming: Dette faget er “tilsvarende” operativsystemer på HIOF. Jeg har funnet ut I ettertid at de to fagene var ganske forskjellige. Man lærer mye om minneallokering, socket programmering, multithreading, multiprocessing og mer. Man bruker en Virtual Machine til å kjøre UNIX. Her skal man med enkle Linux kommandoer og C lære seg hvordan operativ systemer fungerer og hvordan prosessering og minne gjøres på forskjellige måter. Boka er ikke veldig bra, men for meg var den ytterst nødvendig. Man blir vurdert på forskjellige innleveringer, mid semester exam og final exam. Dette er ett tørt og tungt fag og er en hel del vanskeligere enn OS på HIOF. Hvis man skal ta dette faget, må man forvente å jobbe mye og møte opp til alle forelesninger og praktiske oppgaver.
  • CAB303 – Networks: Dette faget er tilsvarende datakom. på HIOF. Man bruker Wireshark til å analysere datatrafikk på nettverk, og Cisco Packet Tracer til å bygge og simulere nettverk. Man lærer mye om protokoller , de forskjellige nettverkskomponentene og ISO modellen. Du blir vurdert på mid-semester exam og final exam. Dette vil jeg si er ett let fag. Gjør man alle de praktiske oppgavene kan man let få en kjempebra karakter.

Tips

  • Fiks GoCard: Dette er et slags «busskort» som kan brukes på all offentlig transport. Hvis man registrerer seg som student på TransLink som driver GoCard, får man halv pris på all offentlig transport. Det går mye busser, men man kan også ta City Cat som er ett sett med catamaran båter som får opp og ned elva til forskjellige stopp. (stiplet linje på bilde)

  • Bruk Telstra, ikke Amaysim: Når det kommer til telefon er dette ett godt tips. Dette blir billigere uansett hvordan man vrir og vender på det. I tillegg er det litt av en jobb å komme seg ut av Amaysim igjen, mens Telstra trenger man ikke en gang å registrere seg. Amaysim drar automatiske betalinger fra bankkontoen din, Telstra må man fylle på.

Hybel

Jeg anbefaler alle å prøve å få seg leilighet i West End. Vi bodde på ett sted som het Highgate Hill i West End. Dette er ganske rimelig siden det ikke er midt i sentrum, det er gangavstand til GP, og lett tilgang til offentlig transport. I tillegg skjer det mye i West end både på barene, og i South Bank som ligger rett ved. Man får info om nettsider man kan bruke for å finne hybel på orienterings forelesning.

Fritid i Brisbane

Det er veldig mye å gjøre i Brisbane, hele tiden. Anbefaler å følge med på facebook arrangementer ol. Det største nattklubb og pub området i Brisbane er Fortetude Valley eller «The Valley» som de kaller det i Brisbane. Jeg kan også anbefale å ta bussen og besøke Eat Street en dag. Det får bli en overraskelse for de som har lyst på en multikulturell matopplevelse. I tillegg er det veldig vanlig å være medlem av en klubb mens man studerer på QUT. Dette er ikke ett must, men jeg kan anbefale å bli medlem i NorSK klubben (Ja normen har sin egen klubb) Ettersom dette er kjent for å være den mest aktive klubben på sosiale sammenkomster og fester.

Reiser vi gjorde

  • Byron Bay: Vi satt på til Byron Bay med ett par venner vi fikk i Brisbane. Her leide vi oss inn på et Hostell som lå rett ved stranda hvor vi kunne leie surfebrett. Det er også et veldig bra natteliv og matkultur i Byron Bay. Jeg kan virkelig anbefale å dra hit.
  • Moreton Island: Denne turen ble jeg hjemme fra for å jobbe med skole, mens Sivert dro dit. Det var tydeligvis også en kjempebra opplevelse. De dro med seileklubben til QUT.
  • Outback: Etter alle eksamner leide vi en helt ny Volkswagen Tiguan på Herz i sentrum av Brisbane og reiste vestover til et sted som het St. George. På den turen fikk vi virkelig sett Outbacken og Australsk vilt liv. Masse kenguruer, øgler, pungdyr ol. Etter det dro vi NordØst mot kysten igjen til et sted som heter Bundaberg. Her var det masse god mat og god drikke. Så dro vi Sørover igjen til Noosa beach. Dette er den peneste stranda jeg har vært på noen gang! Til slutt dro vi til Australian Zoo. Vi brukte 8 timer der og rakk akkurat å se alt.

Alt i alt var dette en kjempeflott opplevelse, og jeg vil anbefale alle som kan, å gjøre det! Jeg har fått en mye bedre engelsk tale, man finner nye venner, og opplever ting man ikke ville gjort i Lille Norge. Jeg tror absolutt jeg kommer til å ha bruk for dette senere i livet både faglig og sosialt.

Til slutt har jeg lagt til noen bilder fra studiene og reisene våre i Australia.

 

 

 

 

 

Publisert 8. jan. 2019 16:44 - Sist endret 25. apr. 2019 06:46