Informatikk ved QUT, Australia (våren 2017)

Jeg studere informatikk – design og utvikling av IT – systemer ved HiØ og høsten 2016 bestemte jeg og 3 studiekamerater at vi skulle prøve et utvekslings semester.

Vi bestemte oss for Australia, da vi hadde hørt at dette var et eksotisk, pent og samt et sted med veldig mange farlige dyr, som gjorde hele valget enda mer spennende. Australia er også kjent for å ligne vesten i kultur og oppførsel, noe som gjorde det til et «trygt» valg. Det var også viktig for oss at det var et engelsk talende land.

Våren 2017 så studerte jeg ved QUT (Queensland University of Technology) i Brisbane. QUT er delt opp i 3 campus, Gardens Point, Kelvin Grove og Caboolture men hovedsakelig er det to stykker du vil se mest til siden det siste ikke er i Brisbane men i Caboolture en by 50 minutter nord for Brisbane med bil.

Mottakelsen på flyplassen var informerende og nødvendig samt. Vi fikk en del bilag med nyttig informasjon og noen korte meldinger om hvilke dager vi burde dra til campus for å delta på bolig jakt. Vi ble kjørt fra flyplassen til hostelet, der hvor sjåføren kunne fortelle oss det meste av det vi lurte på. Vi var veldig reduserte etter en nokså lang flytur (32-34 timer) og var mer eller mindre opptatt den dagen med å komme oss til hostelet. Temperatur forskjellen den dagen vi kom ned var -5 i Norge og 40 i Brisbane. Så ble et lite sjokke for oss alle. Men etter 3 dager hadde vi fått ordnet bolig, bank og telefon abonnement samt orientert oss godt om hvor, hvordan vi kom oss til campus Gardens Point.

Den fjerde dagen flyttet vi inn i et gammelt viktoriansk hus (46 Heidelberg st, East Brisbane). Huset vil ikke møte noen som helst norsk standard, men å komme seg litt vekk fra det tyngste av sentrum inn i et boligområde blant andre australiere, var verdt alt. Huset var stort og typisk australsk hus med surfebrett liggende i stua, grill på verandaen, hengekøye på terrassen foran, bordtennis i innkjørselen og rugby ball i hagen på baksiden. Vi endte med å bo hele 12 utvekslings studenter i samme hus, noe som gjorde det til en kjempe fin opplevelse. Vi betalte 210 $ AUD per uke, per person, som ble rundt 5170,- i måneden noe vi syntes var dyrt. Men veldig bra i forhold til hva annet vi hadde sett i Brisbane av steder å bo og priser.

Etter en uke endte vi opp med å kjøpe inn brukte sykler (www.gumtree.com.au) disse syklene glemte vi helt å selge igjen og tilhører vel huset den dag i dag. Sykler er å finne i alle tilstander, men vil selv anbefale å bruke rundt 200 AUD på en sykkel eller litt mer for å få en sykkel som er mer komfortabel og vedlikeholds fri enn å kjøpe seg et problem. Å sykle til universitetet var en fin måte å reise på. Det kan være en liten opplevelse for noen, men man skal være klar over at sykkel kulturen i Australia ikke ligner noen europeiske land, og derfor er enkelte bilister aggressive og til tider farlige. Så det er viktig at skal man ut å sykle i veien i Brisbane, så bør du ha god erfaring med dette fra før.

Vi ble innkalt til et lite informasjons møte ved Gardens Point den første uken vi var der. Dette var noe som vi måtte delta på for å få tildelt student kort og bli «ferdig» registrert student. Her fikk vi mer nyttig informasjon om kollektiv transport (som kan være forvirrende i starten) og anbefalinger av alle slag.

Av kollektivtransport så er å ta ferje et veldig fint alternativ å se byen på hvis det er tid. Vi valgte mange ganger å ta ferjen til universitetet. Ferjene bruker lengere tid enn bussene, men vi sparte bare fem minutter så det var mer behagelig å ta ferje og vi slapp å gå så langt. En av ferje stoppene stopper 100 meter fra campus, og det skylles at ferjestoppet er på en brygge.. Alle busser, tog og ferjer som er en del av Translink, 99% av all kollektivtransport i Queensland vil det fungere å betale med GoCard.

Dette kortet kan du kjøpe på 7-eleven og fylle på der med cash. Ved behov kan du logge inn til Translink sine hjemmesider(www.gocard.translink.com.au) også fylle på mer penger etter behov. En tur for en student koster 1,8 $, vanlig person 3,2 $ så det er viktig å registrere kortet på nett og søke om student rabatt. Dette får du bare hvis du har fast bostedsadresse i Brisbane. For at det skal gå i orden, må du først melde inn til universitetet om den nye faste bostedsadressen din.

I O-week ( Orientation Week ) fikk vi veldig god informasjon og anbefaling om klubber og  foreninger vi burde delta i løpet av semesteret. Vil si at QUTEB (QUT Exchange Buddies) var vel den klubben som var absolutt den viktigste for meg. De arrangerte turer rundt omkring i Brisbane, Queensland og NSW (New South Wales) med hovedsakelig utvekslings studenter. Her fikk jeg mange fine opplevelser med mange, nye og gamle venner. De som styrte klubben var veldig hyggelige og imøtekommende, man kunne spørre dem om alt.

En av de store fordelene med Brisbane er at byen ligger veldig fint til hvis du er glad i lange pene strender med perfekte surfe bølger eller til tider store monster bølger. Det er ikke uten grunn at det er så mange som elsker å surfe der borte, strendene, øyene og naturen langs kysten er helt fortryllende oppå dette får du et eksotisk dyreliv med hai, seler, hvaler og alt annet du kan tenke på. Får du nok av strender så er det flere nasjonale parker med massive skoger, fosse fall osv. Ved å bo i Brisbane har du veldig lett tilgang til Goald Coast, Moreton Island, Stradbroke Island, Glass Mountains, Sunshine Coast, Noosa, Rainbow Beach, Byron Bay, Fraser Island, Whitsunday Island, Airlie Beach, Springbrook national park osv.

Jeg var mest på Gardens Point, og var der som regel alle hverdager i uka, samt en del ganger i forbindelse med organiserte turer, arrangementer og lignende. Gardens Point ligger i smørøyet av byen, og ligger rett ved siden av Brisbane City Botanic Gardens. Fordelene med Gardens Point er at det ligger rett ved siden av South Bank og er utrolig sentralt. South Bank har mange kule ting slik som modern art gallery, ferris wheel, kunstig strand, masse kafeer/restauranter, markeder, butikker o.m. Vil anbefale å stikke dit etter skolen, spesielt på varme dager å utnytte bading og soling så mye man kan. Det andre campus for QUT var Kelvin Grove, det ligger litt lengere nordover, men det går gratis buss imellom Kelvin Grove og Gardens Point for alle studenter og den gikk vært tiende minutt og brukte rundt 15 minutter. Jeg vil anbefale unngå å måtte reise fra Gardens Point til Kelvin Grove i pausen mellom to forskjellige fag. Dette vil være helst usannsynlig for IT relaterte fag, men jeg vil anbefale å sjekke dette, før du velger dine fag. Det går fint å reise til forskjellige tider på døgnet, men å ha 15 minutter eller 20 vil bli fort lite og litt problematisk.

De fagene jeg valgte å ta ved QUT:

CAB302 Software Development,  Obligatorisk fag, 7 points

  • Krever god forståelse av OOP ( Object Orientated Programming )
  • Foreesinene r lassederhorfoesr sårogeserfa enprsetajon, ogiser il iniae eseplerforå lutrreteaetipesetaonen.Faetereigoestli, ogdet eretåse hororfoeseen hr atde rslie enene.Forleerr eigfinki faetogharod opeane, satedigfntpråk(usas, ogetrligepo i freføinen avfae.
  • Det er viktig å delta på Lab timene som blir utført av assisterende studenter. Disse timene er også obligatoriske å møte opp i. Det er ikke straffbart å ikke møte opp, men vil anbefale å gjøre det. I disse timene vil man ofte støte og bli presentert med de problemene man vil selv få i større prosjekter som skal leveres inn. Jeg selv valgte å ikke delta på enkelte lab timer, noe som straffet seg i ettertid med mye mer arbeid, enn forventet.

CAB320 Artificial Intelligence, valg fag, 7points

  • Artificial Intelligence har som krav at man skal ta CAB301 Algorithms and Complexity før, man tar CAB320. Det er mulig å ta det sammen slik jeg gjorde, men ikke å anbefale. Svært spennende emne, elendig foreleser og dårlig struktur i forelesninger lager mye kaos. Jeg personlig fant ut at det var enklere å forholde seg til assisterende student i faget, og sluttet å delta i forelesninger siden de ikke ga noe utbytte. Her er også lab timer viktig.

CAB301 Algorithms and Complexity, obligatorisk fag, 7points

  • Faget var interessant og gøy. Kreves veldig lite arbeid for å oppnå gode resultater, foreleser var veldig uforståelig på grunn av mumling, lavt lydnivå på stemmen og sterk aksent. Endte med å forholde meg mer til assisterende student i faget, og deltok mer aktivt i lab timer. Forelesninger sluttet jeg å gå til etter to uker, siden de var lite givende

CAB202 Microprocessors and Digital Systems, valg fag, 7points

  • Veldig kult fag. Fikk virkelig inntrykk i hvordan programmering og styring av mikroprosessorer fungere, og hvor «langt ned» vi må programmere i slike miljøer. Veldig lærerikt når man sitter å programmere hvordan vært bit skal se ut, for å aktivere riktig del av kontakten på kretskortet osv. Som informatikk student så lærer vi som regel å programmere på høyere lag i mer sofistikerte språk slik som C++, Java, Python, C# o.m. Faget har veldig gode forelesere og assisterende studenter. Er det noe jeg satt og koset meg med så var det dette faget. I dette faget er det mange vegger man kan treffe på, så er viktig å møte opp i lab timer for å få hjelp.

Utenom en enorm opplevelse, minner for livet, nye venner så vet jeg ikke helt om det var flere fordeler jeg dro opp av hatten ved å dra til Australia. Det er vel noen språk fordeler, men for min del ble det sjeldent mye snakk om fag og mer snakk med medstudenter i det sosiale. Det var ofte at dette var  andre utvekslingsstudenter som også var i Australia for å lære engelsk, så vi ble aldri bedre enn den beste i den sosiale settingen. Hvis jeg ville utvekslet en gang til ville jeg prøvd mer å involvere meg med australske studenter, dessverre ender man opp mye med internasjonale studenter, det er gøy det men kanskje ikke ideelt til språk læring og læring av australsk kultur.

Anbefaler utveksling på det sterkeste, det var desidert min beste avgjørelse noen sinne å bestemme meg for å utveksle til Brisbane, Australia.

Av Håkon Sørensen Bøckman
Publisert 10. jan. 2017 09:27 - Sist endret 14. jan. 2019 09:34