Informatikk ved Queensland University of Technology (høst 2022)

Henning Sandtorv: Allerede før jeg hadde startet studiet mitt visste jeg at jeg ville utveksle til Australia. Da jeg så at HiØ tilbydde denne muligheten ble valget om utvekslingssted veldig enkelt. Australia har hjulpet meg med å forbedre engelskkunnskapene mine, forbedre min faglige kunnskap, utvide mitt sosiale nettverk og å få gode minner og lærdommer for livet.

Jeg sitter igjen med mange fantastiske gode minner etter 6 måneder i et fantastisk land og en fantastisk by. Jeg kan virkelig anbefale et semester utveksling til Australia på det sterkeste. Opplevelsen jeg har hatt her nede har vert fantastisk og jeg har møtt ekstremt mange flotte mennesker som jeg kommer til å ha kontakt med i lang tid fremover.

Jeg studerer Informatikk – design og utvikling av IT-systemer ved HiØ og valgte et utvekslingssemester hos Queensland University of Technology (QUT). Dette universitetet ligger i byen Brisbane og er et av Australias største universitet og har over 50-tusen studenter fordelt på to campuser.

Forberedelser

Søknadsprosessen

Når man skal søke utveksling til Australia er det viktig å begynne tidlig. Denne prosessen kan ta litt tid. Her må man søke skoleplass hos QUT, søke student visum, få fagene godkjent av HiØ og sette opp timeplanen hos QUT. Jeg fikk god oppfølging av HiØ med denne prosessen og fagansvarlige var alltid tilgjengelige for å hjelpe meg å velge fag som passet inn i mitt studieløp.

Utgifter

Det er en del utgifter som må betales allerede før stipendet fra lånekassen treffer lommeboken. Ved søknad om skoleplass hos QUT og visum i Australia må man allerede regne med en kostand på 10000,- (7000,- skolesøknad og 3000,- visum). I tillegg til dette er det og lurt å begynne å se på flybilletter til Australia, og muligens fra, tidlig. Jeg bestilte flexi flybillett til og fra Australia med engang da dette var billigere. Jeg betalte ca 22000,- men fant billetter som var en del billigere enn dette. Man kan regne med å betale alt fra 15000 til 25000 for flybilletter til og fra Australia derfor er det viktig å bestille tidlig.

Ankomst

Jeg hadde mange forventninger før jeg ankom Australia, men det var vanskelig å vite hva man burde huske på og om man hadde husket alt. Jeg skjønte fort at livet i Australia er veldig annerledes sammenlignet med her i Norge. Mesteparten av året er det veldig varmt i Brisbane så det er ikke nødvendig å pakke med seg veldig varme klær, et par gensere eller jakker funker fint. Videre burde man egentlig bare melde seg på mange arrangement igjennom skolen og møte opp på alt for å møte nye mennesker, alle er i samme båt som deg så det er veldig enkelt å møte nye mennesker i løpet av orienterings uken.

Simkort

Jeg brukte Vodafone, men ville ikke anbefalt det da det var dyrt og hadde ikke så bra dekning utenom i byene. Om jeg skulle dratt dit igjen ville jeg sett etter andre muligheter.

Bank

Jeg var medlem av banken Westpac og den funket perfekt for meg som student, jeg overførte penger fra min norske konto og brukte for det meste Westpac kortet mitt til alt der nede.

Bolig

Jeg bestemte meg for å bestille flyreise til Australia to uker før semesteret startet. Å finne overnatting var min første prioritet ved ankomst. Etter å ha sett meg rundt bestemte jeg meg for å bo på Student One, som ligger i sentrum. Boligen hadde mange sosiale arrangementer og var perfekt for noen som var interessert i å møte nye mennesker. Kvaliteten på bygget var lik det jeg var vant til i Norge, men det var litt dyrere. Jeg betalte 8000 norske kroner per måned for å bo der. Kan godt anbefale å bo her da det lå veldig sentralt og nærme skolen.

Første uken i Australia

Orienteringsuken, som ble arrangert av skolen en uke før semesteret startet, var en fin måte å møte nye mennesker og få informasjon om livet i Australia. Jeg møtte de fleste av vennene mine i løpet av denne uken og i forskjellige sosiale arrangementer organisert av Skolen og Ansa, som er en gruppe for nordmenn på utveksling. Jeg vil høyt anbefale og bli med på arrangementene deres om du er usikker i starten på dette med å møte folk på engelsk.

Jeg møtte opp på det meste som var å møte opp på den første uken. Jeg møtte veldig mange mennesker på denne måten og dette var folk jeg møtte igjen i løpet av hele semesteret. Det er veldig vanlig at alle som er på utveksling holder sammen. De fleste av vennene mine der nede var fra forskjellige steder i Europa, og videre var det og de samme menneskene jeg bestemte meg for å dra på ferie med i midten av semesteret og på slutten av året.

Fag og vurdering

Hos QUT må man ta 4 fag istedenfor 3 da hvert fag kun teller for 7,5 studiepoeng. Jeg valgte å ta fagene: Iot and Mobile Technologies, Cloud Computing, Networks og Data and Web Analytics.

Utbyttet av disse fagene var veldig stort. Jeg lærte veldig mye i løpet av kort tid i Australia og følte at jeg virkelig fikk utfordre meg selv faglig.

Jeg la merke til en betydelig forskjell i måten kurs ble vurdert på sammenlignet med hjemme i Norge. Karaktersystemet i Australia er basert på et bestått/ikke bestått system, der studentene må oppnå minimum 50% karakterer for å bestå kurset. De resterende karakterene regnes som ekstrapoeng og kan bedra til en høyere samlet karakter. 

Dette karaktersystemet var annerledes enn det jeg var vant til, ettersom i Norge bruker vi et mer tradisjonelt karaktersystem basert på en prosentskala. Jeg skjønte at dette systemet var mer fokusert på å sikre at elevene har en grunnleggende forståelse av kursmaterialet, i stedet for bare å sikte på en høy karakter.

Jeg syntes dette systemet med karakter var rettferdig, da det la mer vekt på å forstå stoffet enn å få en høy karakter. Det fikk meg også til å fokusere på de viktige aspektene ved kurset, i stedet for bare å studere for en bestemt karakter.

Bestått/ikke bestått-systemet hadde også en positiv innvirkning på klassestemningen. Jeg la merke til at elevene var mer avslappede og mindre konkurransedyktige, a det ble lagt vekt på å lære og forstå stoffet i stedet for å få en høy karakter. 

Det sosiale og skolen

Skolen lå i det vakre Gardens Point-området, ved siden av en byhage, og ga et rolig miljø for studier. Campusen var moderne og velutstyrt med moderne fasiliteter, inkludert et bibliotek og datalaboratorier.

Studentlivet i Australia var hektisk for informatikkstudenter på likhet med mange andre studier, men det var også veldig givende. Menneskene jeg møtte der var noen av de mest fantastiske menneskene jeg har møtt, og jeg var veldig takknemlig for å ha denne opplevelsen. Jeg var i stand til å lære om en ny kultur, få nye venner og utvide kunnskapen min innenfor studieveien min.

Reiser i løpet av semesteret

I løpet av semesteret hadde jeg muligheten til ikke bare å studere, men også å dra på mange flotte turer. Disse turene inkluderte Byron Bay, Gold Coast, Fiji, Bali og en roadtrip fra Melbourne til Sydney. Disse turene ga meg mye glede i løpet av semesteret. De lot meg utforske nye steder og kulturer, og gjorde semesteret mitt enda mer opplevelsesrikt.

Turen til Byron Bay var en flott mulighet til å oppleve de vakre strendene og den avslappede atmosfæren på den australske kysten. Byron Bay er kjent for sin gode stemning og alternative livsstil, her surfet vi mye. Gold Coast var og et sted vi besøkte ofte for å gå på stranden, surfe og bade.

Turene til Fiji og Bali var en flott mulighet for meg til å oppleve en annen kultur og eksotiske landskap. Begge øyene er kjent for sine vakre strender, klare vann og vennlige mennesker. Jeg reiste til Bali i midten av semesteret da vi fikk en liten ferie på 10 dager. Etter semesteret var ferdig i midten av november reiste jeg med en gjeng til Fiji der vi bodde hos de lokale. Her fikk vi virkelig oppleve mange nye inntrykk og forskjellige kulturer.

Jeg bestemte meg for å bli i Australia til over nyttår, videre ble jeg med noen venner på biltur fra Melbourne til Sydney. Dette var også en uforglemmelig opplevelse, det var en flott måte å utforske det vakre landskapet i Australia på og se de forskjellige landemerkene underveis.

Publisert 16. feb. 2023 14:01 - Sist endret 6. mars 2023 20:56