Byggingeniør ved Queensland University of Technology, Australia (vår 2023)

Vilde Forfang: Utvekslingsoppholdet mitt har helt klart gjort meg tryggere i å prate og skrive engelsk, og jeg føler jeg har blitt mer utadvendt og fått nye interesser. Jeg var ganske stresset for engelsken min før jeg reiste, og var veldig ukomfortabel med å snakke engelsk i starten da jeg ikke følte jeg var god nok. Det tok ikke lang tid før jeg hadde glemt det da de fleste australiere er imponert over at du kan mer enn et språk, da de fleste bare kan engelsk.

Våren 2023 reiste jeg som eneste byggingeniørstudent fra HiØ til Australia, nærmere bestemt Brisbane i Queensland. Mitt fjerde semester ble derfor tilbrakt ved QUT, på Gardens Point campus. Tidligere har ingeniørstudentene fått tilbud om å utveksle i femte semester, men tilbudet ble flyttet til fjerde semester, noe som ga meg en kort tid til å ta avgjørelsen på. Jeg hadde ikke tenkt over muligheten til å utveksle før jeg var på informasjonsmøtet Internasjonalt Kontor holdt, men jeg trengte ikke mye tid til å tenke før jeg bestemte meg for å reise. Jeg har alltid hatt lyst til å reise til Australia, og jeg har en venninne som studerer på NTNU som allerede utvekslet i Brisbane, noe som gjorde det «tryggere» å reise. Valget om å dra er kanskje et av de beste valgene jeg har tatt, og jeg anbefaler alle å gjøre det om muligheten oppstår.  Det å reise alene var heller ikke noe problem, da det tvinger deg til å gå ut og bli kjent med folk.

For å få 30 norske studiepoeng må man ta fire fag ved QUT. Jeg startet med dette, men snakket med HiØ og tok avgjørelsen om å kutte et fag og heller ta et ekstra fag siste semester i Norge da dette var mulig for meg og min studieretning, noe som ga meg mer tid til å fokusere på fagene jeg hadde, samt å faktisk oppleve Australia. Jeg hadde fagene Construction Methodologies, Advanced Transport Engineering og Environmentally Sustainable Design, hvor alle var prosjektbaserte fag. Dette vil si at vi hadde et stort prosjekt vi jobbet med hele semesteret i hvert fag, og som utgjorde en stor del av den totale karakteren i faget. Opplegget i Australia er litt annerledes i Norge, for du må ikke nødvendigvis bestå eksamen for å bestå faget dersom du har gjort det bra nok på innleveringene ila semesteret.

Foreleserne la opp til at vi skulle lære mye på egenhånd og forelesningene dreide seg hovedsakelig om prosjektene vi jobbet med. Den største utfordringen for min del var at jeg hadde tre store gruppeprosjekter i tre forskjellige fag, hvor klassene i de ulike fagene ikke bestod av de samme folkene. Det var derfor vanskelig å møte gruppene til tider. Jeg synes QUT var en god og moderne skole, og jeg er veldig fornøyd med å ha studert der.

Da jeg landet i Australia hadde jeg bestilt henting på flyplassen gjennom QUT på forhånd, noe som er gratis for studenter ved QUT. Dette anbefaler jeg å gjøre på QUT sine nettsider, da det var ekstremt deilig å ikke måtte finne ut hvordan jeg skulle komme meg rundt til der jeg skulle bo etter en så lang reise. Jeg reiste ned to uker før Orientation Week startet, for å finne et sted å bo samt å bli litt kjent i Brisbane. Boligmarkedet i Brisbane er noe vanskelig, men etter anbefalinger fra venninna mi valgte jeg å ikke fikse bosted før jeg kom dit, da det er lurt å se stedet før man signerer noe. Jeg var i forbindelse med noen steder å bo før jeg reiste ned gjennom Flatmates.com.au, og hadde fikset et par visninger på forhånd. Jeg valgte å takke ja til det første stedet jeg fikk tilbud for å slippe å bruke masse tid på å finne et sted å bo, men jeg burde nok brukt litt mer tid da jeg ikke bodde optimalt. Det var relativt billig i forholdt til mye annet, jeg betalte 250$ i uka inkl. strøm og internett, og rommet var ferdig møblert. 

Når det kom til det sosiale var jeg medlem i Ansa og var med på noen av arrangementene deres, blant annet velkomst BBQ, tur til Mt. Coot-tha, og 17.mai-feiring. QUT hadde også en velkomstfest for internasjonale studenter, og gjennom disse aktivitetene ble jeg kjent med noen nordmenn. Jeg begynte også med klatring i Australia, og kan anbefale Urban Climb på det varmeste. Omtrent alle vennene jeg hadde i Australia ble jeg kjent med gjennom klatring, og medlemmene på Urban er veldig hyggelige og imøtekommende, og det er et godt sted å bli kjent med nye folk.

Vi reiste og litt rundt ila semesteret, vi dro bla til Cairns i midsem break hvor vi snorklet i Great Barrier Reef og dro på «jungelsafari» og så på masse forskjellige fossefall. Vi tok også noen dager i Melbourne, og en roadtrip til Sydney i tillegg til en helgetur til Noosa og noen teltturer. Dagsturer til North Stradbroke Island og Gold Coast gjorde vi og, i tillegg til at vi dro på masse «fjellturer». Solnedgangene i Australia er magiske, og jeg anbefaler virkelig å se de både fra stranden og fra en fjelltopp.

Utvekslingsoppholdet mitt har helt klart gjort meg tryggere i å prate og skrive engelsk, og jeg føler jeg har blitt mer utadvendt og fått nye interesser. Jeg var ganske stresset for engelsken min før jeg reiste, og var veldig ukomfortabel med å snakke engelsk i starten da jeg ikke følte jeg var god nok. Det tok ikke lang tid før jeg hadde glemt det da de fleste australiere er imponert over at man du kan mer enn et språk, da de fleste bare kan engelsk. I tillegg er nordmenn generelt flinkere i engelsk enn mange andre land. Jeg føler meg heldig som har blitt kjent med mennesker fra rundt om i verden og lært mye ifht. hva slags muligheter jeg har innenfor studieretningen min. Avslutningsvis vil jeg nok en gang understreke at dette er en av de beste opplevelsene jeg har hatt, og at tiden virkelig må nytes dersom du velger å reise, for det er over før du aner det.

 

Publisert 1. sep. 2023 19:41