Internasjonal kommunikasjon ved Queensland University of Technology, Brisbane, Australia (studieår 2018/19)

Amalie Elisabeth Søderquist Berger: Til og med før jeg begynte på Internasjonal Kommunikasjon (BIK) visste jeg at det å dra på utveksling alltid har vært noe jeg har hatt veldig lyst til. Da jeg leste om BIK på høgskolens nettsider fant jeg kjapt ut at dette var studiet for meg. Et utvekslingsopphold i et engelskspråklig land jeg aldri hadde vært i virket svært fristende. Øynene mine gled mot Australia, og i våren 2018 bestemte jeg meg for å reise ned et helt år.

Søknadsprosessen var enkel, det var mye hjelp å få fra tidligere utvekslingsstudenter og skolens internasjonale kontor. Noen tips til dere som skal reise ned:

1.    Aldri lei et sted før dere har sett det. Jeg leide meg inn på et hostel første uka, og brukte siden realestate.com.au til å finne leilighet. Jeg dro på et par visninger før jeg fant bosted. Dette er da privat utleie, men jeg ville nok heller anbefalt å bo i studentboligene da det er en mye enklere prosess.
2.    Det første du gjør dag 1 i Australia er å skaffe mobilabonnement, det er lurt å fikse det før andre ting da du trenger mobil for å få bankkonto etc. (Jeg anbefaler Vodafone)
3.    For å få australsk bankkonto, så må du ha en postadresse. Jeg fikk heldigvis avtalt med utleier at han fikk pengene senere, nettopp fordi jeg ikke fikk ordnet konto før jeg hadde adresse. Noe jeg ikke visste før jeg dro var at på Commonwealth Bank så kan man forhåndsbestille en bankkonto + kort, på denne nettsiden: https://www.commbank.com.au/guidance/consumer-finance/international-students-201607.html
Hvis man forhåndsbestiller konto så kan du hente kortet ditt hos en bank, og trenger ikke postadresse eller mobil. Du kan også overføre penger til den på forhånd slik at pengene er der når du skal ned slik at eventuelle huseiere slipper å vente.
4.    Ta med klær til kjølig vær. Det blir faktisk kaldt i Australia om vinteren, ihvertfall i motsetning til sommeren. Fra Mars og utover dropper temperaturen fort og det er ofte kjølig om natten. De siste månedene brukte vi skjerf og boblejakker.
5.    Prøv å være med på så mye sosialt som mulig, og skaff internasjonale venner. Dette er noe jeg angrer mye på, som jeg tror kunne gjort opplevelsen min mye bedre.
6.    Spar nok penger. Hvis du vil oppleve mest mulig så er det dessverre viktig å ha en del penger. Stipendet kommer du bare så langt med, og Australia er ikke nødvendigvis et billig sted å bo. Hvis man selvfølgelig er flink til å spare, er villig til å bo på litt shabby steder, og er åpen for å reise på budsjett så er det selvfølgelig mulig. Jeg vet med meg selv at jeg skulle ønske jeg sparte mye mer penger.
7.    Det holder med ett semester. Det høres fristende ut med ett helt år i Australia, men for meg så hadde jeg trivdes bedre hvis jeg ikke var borte så lenge. Man rekker mer enn det man tror, og det gir ikke like stort rom for dødtid som kan virkelig demotivere.

Mitt første halvår i Australia var ingen dans på roser. Jeg fant fort ut av hva man burde, og ikke burde gjøre når man drar på utveksling. Jeg var rask med å bruke penger, lite engasjert i både skole og det sosiale, og jeg traff tilfeldigvis en gammel kjenning i Australia, som førte til at jeg forsømte andre sosiale og vennskapsbyggende aktiviteter. Dette endte opp med at jeg ofte satt hjemme, og rett og slett mistrivdes svært mye i oppholdet mitt. Jeg tok meg en svipptur hjemom Norge i jula, og når jeg dro tilbake i Januar så var jeg ikke lenger alene.

Mitt andre semester i Australia gikk bedre, men også her kunne ting vært gjort annerledes. Skolen slet jeg fortsatt med, men nå hadde jeg fler folk jeg kjente rundt meg. Dette hjalp jo selvfølgelig heller ikke med å skape nye venner, men nå var jeg i hvert fall ikke alene. Siste halvåret mitt ble det mye reising. Byron Bay, Cairns, Noosa, Auckland, Sydney, Melbourne. Alle stedene var helt nydelige og jeg fikk gjort mange ting jeg aldri ville fått gjort andre steder.

Alt i alt var oppholdet mitt i Australia en god erfaring å ta med seg videre. Man kan alltid lære av situasjoner, enten de er positive eller negative. Til tross for mine miksede opplevelser, så har det på ingen måte skremt meg fra utdannelse i utlandet og jeg gleder meg til neste eventyr.

 

Publisert 21. aug. 2019 15:49