Grunnskolelærerutdanning 1-7 ved Queensland University of Technology, Brisbane, Australia (vår 2019)

Jeanett Andersen Werner: Jeg sier det bare med en gang: DO IT! Dette halvåret har vært så utrolig bra, og jeg har stortrivdes, og angrer ikke ett sekund.

Noosa National Park

Mitt navn er Jeanett Andersen, og er nå ferdig utdannet 1-7 lærer. Jeg valgte å ta siste semester i Australia ved Queensland University of Technology og avsluttet fire års skolegang etter min mening helt perfekt. Jeg er en person som er ganske spontan, og jeg hadde ikke tenkt på utveksling en gang før ganske nærme fristen for påmelding. Det var en venninne av meg som spurte om ikke vi bare skulle stikke til Australia ett halvår - og altså, hvorfor ikke?
Det var mye for min del som måtte ordnes i og med at det ble en noe spontan avgjørelse. Blant annet måtte jeg si opp leilighet, og flytte på kort varsel da jeg ikke skulle bo i Fredrikstad da jeg kom hjem fra utveksling. Jeg måtte si opp jobb og en del småting måtte ordnes. Dette gikk heldigvis veldig greit i orden, og var ikke noe problem. Eneste som var kjipt med den spontane avgjørelsen, var at jeg ikke hadde hatt mulighet til å spare opp noe som helst på forhånd og var bevisst at jeg skulle leve på stipend og lån nede i Australia (noe som forså vidt gikk veldig bra, og jeg kommer tilbake til det).

Jeg var klar på at jeg måtte sette opp ett slags budsjett og leve deretter, derfor var jeg tidlig ute med å skaffe ett sted å bo. Av erfaring fra tidligere studenter fikk jeg høre at de fleste rimelige og bra stedene ble fort borte, og det kunne være «skummelt» og vente med å skaffe noe før vi kom ned. Jeg var veldig heldig og hadde ei venninne i klassen som allerede hadde vært der ett halvår, og skulle være der ett halvår til. Huset henne bodde i var det ledige rom, og hun kunne fortelle at her var det helt ok standard, og kort vei til skolen. Jeg sendte søknad, og fikk svar dagen etter at rommet var mitt. Jeg søkte gjennom www.hivestudentaccommodation.com.au – veldig ryddig firma, og jeg var veldig fornøyd med dem. Her kan du søke og huke av det du er ute etter – veldig lignende finn. Det skal også sies at jeg ville nok ikke ha leid meg ett rom/leilighet uten å ha vært på visning først. Bildene kan lyve – dessverre. Jeg var bare heldig som hadde ei venninne som bodde der fra før som kunne gå god for stedet. Så dette er en litt ond sirkel ved at man bør være tidlig ute, men samtidig ikke bør leie før man har vært og sett. Dra heller ned så tidlig du kan, og dra på visning. Du kan også booke visninger hjemme i Norge, også drar du på dem når du kommer ned.

Utsikten utover Brisbane

Vi var fem fra HIOF som reiste sammen, og var tidlig ute med å kjøpe flybilletter – egentlig mest fordi vi var så gira på å reise, men også fordi vi turte ikke vente lenge da vi var redd prisene kunne stige. Ett tips fra min pappa var å sjekke flybilletter fra Gøteborg fordi det kunne være betydelig prisforskjell – og det var det. 3 februar stod vi fem spente studenter og skulle si hadet på Gøteborg flyplass. Dette var nok det verste med hele utvekslingen og si hadet til de man er mest glad i – men heldigvis var vi fem stk sammen som gjorde det noe lettere.

Vi ankom Brisbane – alt for mange timer senere – og hadde ikke booket gratis henting på flyplassen gjennom QUT (dette kan da altså gjøres gjennom skolens hjemmesider, men det glemte vi). Men dette ordnet seg, og vi bestilte taxi fra flyplassen til YHA Hostel i Brisbane – som virkelig kan anbefales dersom du trenger ett sted å bo. Rent, ryddig og sentralt. Av oss fem, var det meg og to til som hadde leid rom i samme hus. Kontrakten vår tredde ikke i kraft før ett par dager etter ankomst, og derfor valgte vi å bo på Hostellet i mellomtiden. Dette var veldig kjekt, og vi brukte mye tid på å bli kjent med området og byen.  

Gold Coast – Surfers Paradise

Vi var tidlig ute med å booke oss ei litta reise til Gold Coast da vi kom ned – noe som gjorde godt for kropp og sjel. Det er bare en 2 ish times tur unna – så det var prima. Vi hadde vært så fornøyde med YHA hostelet i Brisbane, og forventet noe lignende da vi ankom. Det gjorde vi ikke da dessverre. Så akkurat i Gold Coast ville jeg valgt noe annet – men ellers resten av oppholdet i Australia da vi var på ulike turer bodde vi på YHA og var svært fornøyd.
QUT var virkelig helt fantastisk fint. Jeg er skikkelig misunnelig på at de hadde ett så flott uteområde. Det skal sies at i Australia er det ett helt annet klima, og det er faktisk mulig og sitte ute hele året i sola, så det skulle vært vanskelig å få til de uteområdene på HIOF. Men det er lov å drømme.

QUT – uteområdet

HIOF har vært veldig behjelpelige når det kommer til alt av søknader og fag, og alt som skal ordnes. Jeg har ikke følt meg usikker en eneste gang, og det har ikke vært verre enn å bare sende en e-mail, og man får svar med en gang. Derfor har som har med valg av fag, og alt det tekniske med skolen vært veldig enkelt. Vi hadde flere møter på HIOF i forkant, og alt ble gjort sammen. Det samme med lånekassen, det gikk veldig enkelt og greit. Når det kom til hvilke emner jeg valgte så måtte jeg ta de siste 15 i kroppsøving og SAMF på vårsemesteret 19’ i Brisbane, da jeg hadde tatt 15 studiepoeng i kroppsøving og 15 studiepoeng i samfunnsfag høstsemesteret 18’ på HIOF.

SAMF: «The Global Teacher, Learner and citizen – EUB005» var ett 6 ukers kurs – noe jeg var veldig lei meg for faktisk. Det var innholdsrikt, og ikke minst veldig spennende, og det var synd at det varte så kort. Det andre emnet i SAMF var «Australian Gegographical Studies – EUB250». Utfra navnet, så kan en forstå at det ikke var veldig enkelt og skulle ha om geografi - i ett annet land – og ikke minst i et veldig stort land – og ikke minst når man sliter i Norge med geografien her.. Derfor følte vi at vi alltid hang litt etter. Vi kom oss i mål, men det har vært mye frustrasjon..

Kroppsøving: Da vi skulle velge fag i kroppsøving var det noe verre. Ikke var det noe vi kunne velge som inneholdt fysisk aktivitet, så det endte med ett emne som var ganske tungt, og et annet som vi var ganske fornøyde med heldigvis. Det ene faget vi endte med var «Food and Nutrition – XNB151». Dette var dessverre ikke noe for meg da jeg synes dette var ett tungt fag, og det ble for vanskelig med at det gikk så fryktelig i dybden. Spesielt i forhold til engelsken, så var det mange ord og uttrykk vi slet med. Vi stod heldigvis, så det er gjennomførbart, men ikke ett fag som er første valget for min del. Det andre emnet vi valgte var «Child and Adolescent Health – XNB396». Ett fag jeg var veldig fornøyd med. En engasjert lærer og ikke minst veldig forståelsesfull for alle utvekslingsstudenter. Spennende temaer, og ikke minst viktige og verdifullt til senere.

Byron Bay – Arrangert tur gjennom ANSA

QUT og HIOF opererer på to helt forskjellige måter, og det var mye å sette seg inn i, i starten av skoleåret, men man kom fort inn i det. For å kunne bestå faget, må du ha 50% eller mer. Prosenten du klarte å oppnå på slutten utgjør karakteren i faget ditt. Karakterene er også annerledes da det går fra 1-7. Det er ett ok system, men når man sitter med fire innleveringer og en eksamen på en uke, kan det fort bli litt mye (fordi her snakker ikke lærerne sammen – at all, så her kan du regne med å få mye oppå hverandre, men igjen, da kan det være lenge til neste innlevering eller eksamen). Vi klarte oss alle sammen, så det er overkommelig, men det er ikke alltid en dans på roser. Jeg skal forsøke å forklare hvordan mine fag/emner var satt sammen. Dette er hva jeg hadde i de ulike fagene:

FAG HVA PROSENT DET TELLER

The Global Teacher, Learner and citizen
EUB005

1. Hjemmeeksamen
2. Skriftlig innlevering med en selvlagd video

1. 40%
2. 60%

Australian Geographical Studies
EUB250

1. Lage ett interaktivt kart om: «a geographical challenge in Australia»
2. Skriftlig oppgave tilhørende oppgave 1

1. 40%
2. 60%

Food and Nutrition
XNB151

1. Gruppeoppgave om «Australian Cuisine»
2. Dietary case
3. Skoleeksamen

1. 20%
2. 30%
3. 50%

Child and Adolescent Health
XNB396

1. Avkryssnings skoleeksamen
2. Avkryssnings skoleeksamen
3. Rapport

1. 20%
2. 20%
3. 60%

Det første jeg tenkte da jeg kom ned var: yes, dette blir easy, men jeg endret fort tankegang da jeg skjønte hvor mye arbeid det er i dette. Men her gjelder det å være smart, og jobbe kontinuerlig. Det gikk veldig bra. Du har fortsatt tid til å kose deg!

Byron Bay – Arrangert tur gjennom ANSA

Når det gjelder å leve på stipend og lån går det fint. Det er noe dyrt og reise og oppleve til de store stedene som for eksempel Uluru, the Great Barrier Reef og Whitsundays osv., men det gjelder å velge hva man vil bruke penger på. Togbilletten til Gold Coast eller sjokoladen i butikken? Vær smart og tenk over hva du ønsker få ut av oppholdet. Det er så klart mye jeg ikke hadde råd til å være med på, men kollektivtransporten er konge i Brisbane, og jeg fikk likevel oppleve og se masse der. Jeg var også med på tur med ANSA til blant annet Byron Bay – som var rimelig og ett veldig bra opplegg. ANSA arrangerer masse forskjellige turer og arrangement i Brisbane som er verdt å få med seg. Spesielt de første ukene når du kommer ned, er det veldig lurt å være aktiv og være med på det som skjer.

Noen generelle tips:

  • Skaff deg GoCard. Dette brukes på tog, buss og ferje.
  • Australsk tlf nr. - enkelt å få tak i på for eksempel matbutikken.
  • Uber kan fint brukes – enkelt og greit, og er man fler er det faktisk billigere per person fremfor buss.
  • Australsk konto er nødvendig (spesielt om du lever på ett budsjett), da det koster noe ekstra å bruke sitt norske kort.
  • Husk pass overalt du er. Skal du på restaurant på kvelden og det er alkoholservering der, nekter de deg inngang dersom du ikke har passet med deg. Det er ikke alltid de godtar norsk ID.
  • ANSA arrangementer er verdt å få med seg.
Brisbane

Jeg er så utrolig fornøyd med oppholdet, og ikke minst er jeg veldig glad for at jeg valgte å avslutte en lang skolegang med noe annet og spennende – misforstå meg rett, glad i HIOF, men med utveksling får man også nytt miljø, nye mennesker, nye lukter og en helt annen atmosfære.

Dersom du lurer på noe, er det selvfølgelig bare å ta kontakt, enten på mail: jeanettandersen.w@hotmail.com eller på Facebook (Jeanett Andersen).

 

Publisert 5. sep. 2019 22:03