Internasjonal kommunikasjon ved Queensland University of Technology, Brisbane, Australia (vår 2019)

Mina Istad: Jeg vil absolutt si at dette utvekslingsoppholdet kommer til å ha betydning for fremtiden min, både personlig og mtp arbeidsliv. Det handler like mye om å utvikle seg som menneske, som det gjør å lære nye ting på skole. Jeg vil anbefale alle som har mulighet å ta ett eller to semestre i utlandet, men: oppholdet blir hva du selv gjør det til. De gode opplevelsene kommer ikke uten at du selv tar initiativ.

Mitt navn er Mina Istad, og ved høgskolen studerer jeg Internasjonal Kommunikasjon, der vi har obligatorisk utveksling i ett eller to semestre. Vi kunne velge mellom Australia, USA, England og Canada, og jeg valgte Australia. Det angrer jeg ikke på, for det var et fantastisk semester. I Australia drar man til Brisbane som ligger på østkysten av landet, i regionen Queensland. Der ligger Queensland University of Technology, som er skolen man går på. Dette er en stor skole med to flotte campuser: Gardens Point og Kelvin Grove. Det går gratis (du viser bare skolekortet fra QUT) shuttlebuss mellom disse stedene på dagtid.

Botanisk hage like ved Gardens Point.
Botanisk hage ved Gardens Point.
Brisbane sentrum.

Jeg måtte velge fire fag ved QUT, og jeg valgte Screen Text Analysis, Introduction to Creative Writing, Social Media, Self and Society, og Influence and Persuasion. Ingen av disse fagene hadde typisk «oppmøte-eksamen», noe som passet meg ypperlig. For å få godkjent disse fagene måtte jeg kun levere oppgaver gjennom semesteret, der full pott utgjorde 100%. 50% godkjent var kravet for å bestå fagene. Undervisningen var lagt opp slik at det var forelesninger og tutorials. Forelesninger var gjerne i store auditorium med mange elever, eller på nettet gjennom QUT sin læringsplattform. Tutorials tilsvarer det vi kaller seminar, der det er mindre klasser og mer klasseromsundervisning.

Søknadsprosessen til QUT gikk veldig greit, mye fordi vi fikk god hjelp fra høgskolen på forhånd. Det er viktig å søke om visum i god tid, slik at man slipper å stresse med det rett før man drar. Visumet ligger elektronisk i passet, så de skanner kun det når man kommer til flyplassen i Australia. Søk også om støtte fra Lånekassen i god tid, for det er som regel lang behandlingstid for slike søknader. Forsikringen fra ANSA er også meget god. Nå slapp jeg heldigvis å benytte meg av den, men de som måtte det fikk god hjelp.

QUT arrangerte «klappe dyr»-dag før eksamen, for å stresse ned. Der kunne man fargelegge, kose med hunder, få massasje og klappe marsvin. Dette var veldig avslappet, og dyrene hadde det veldig bra (viktig for meg som er opptatt av dyrevelferd).

Ankomst i Australia

QUT har et opplegg der man kan bestille henting på flyplassen, og det kan være lurt å benytte seg av dette da taxi fort kan bli dyrt. Jeg gjorde ikke det, fordi jeg ikke fikk med meg at henting måtte bestilles mange dager før man ankommer.
QUT har også et buddy-opplegg, men dette benyttet jeg meg heller ikke av, litt fordi jeg allerede kjente noen som hadde vært ett semester i Brisbane, og litt fordi det virket uorganisert. De hadde også en introduksjonsuke på skolen, og der skjedde det mye spennende. Alt fra klubber man kan bli med i til konkurranser og velkomstforelesninger. Dette er verdt å få med seg. ANSA har også flere arrangementer for norske studenter.

Bolig

Jeg leide gjennom Hive Property Group, og det var helt greit. Jeg bodde i Kelvin Grove, ikke mange minutters gåtur fra skolen. Det var et fint område, men mange lange bakker. Jeg bodde sammen med 6 andre studenter og vi kom godt overens. Jeg søkte om å få bo der før jeg dro ned, da jeg kjente en som allerede bodde der. Vi ble anbefalt å ikke si ja til bolig før vi hadde sett stedet med egne øyne, men fordi hun jeg kjente gikk god for stedet følte jeg at det ikke var nødvendig å vente. Hadde det ikke vært for dette, så hadde jeg også ventet til jeg kom til Australia.

Leien var på 800 AUD i måneden, som tilsvarer ca. 4900 norske kroner. Dette synes jeg var en helt ok sum å betale. Huset var stort, kjøkkenet var godt utstyrt, og alt av internett og strøm var inkludert. Beliggenheten var også bra.

Leien kan betales med en gang om man ønsker det, og mange norske studenter gjør dette fordi vi får alt lånet med en gang. Man kan også betale litt og litt, men dersom man har norsk bank vil dette medføre ekstrakostnader. Én ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg dro var at utleiere kun betaler tilbake depositum til australsk bankkonto. Det sto ingenting om dette i leiekontrakten, så det ble mye ekstrajobb. I tillegg vil de helst ikke betale ut flere depositumer til samme australske bankkonto, da de kan se på dette som svindel. Det er nemlig ikke utleieren selv som passer på depositumet, det ligger hos noe som heter RTA.

En ting som var synd var at man måtte fjerne alt av dyne, pute og slikt da man flyttet ut. Jeg donerte så mye som mulig av ting jeg ikke fikk tatt med meg hjem, men jeg skulle gjerne sett at Hive og andre utleiere hadde en ordning på dette, slik at man slapp å bare kaste det i søpla.

Sosialt

I Brisbane er det mye å finne på. Vi var blant annet i mange escape rooms, vi var en del på kino, vi shoppet en del, vi var i Lone Pine Koala Sanctuary og vi besøkte Gold Coast. Jeg var ikke med på noen av turene som ble arrangert, og dette angrer jeg litt på. Men der og da var det mye penger, og det kan være lurt å tenke på økonomien. Det er nemlig veldig lett å bruke mer penger når valutaen er annerledes, og ting virker mye billigere enn hjemme. Jeg dro en tur til Adelaide for å besøke venner, og der var det veldig fint. Da fløy jeg med Tiger Air som er et lavpris flyselskap, ikke ulikt Ryanair.

Jeg var som sagt veldig heldig med de jeg bodde sammen med, så vi hadde det veldig hyggelig med filmkvelder, brettspill og gaming.

Det ble også en fotballkamp (footy, på australsk) i Adelaide. Dette var Adelaide Crows vs. Geelong Cats.
Rundle Mall I Adelaide.
Lone Pine Koala Sanctuary.
Lone Pine Koala Sanctuary.
Vi feiret 17. Mai med frokost og senere tog gjennom Brisbane.
Vi måtte selvfølgelig få med oss Eurovision; kl. 05 på morgenen.

Utbytte

Nå var ikke dette første gang jeg dro ut i verden, så jeg fikk ikke det store kultursjokket som andre kanskje fikk. Det australske folk er veldig hyggelige og imøtekommende, så jeg vil absolutt anbefale andre å besøke Australia. Jeg skal definitivt tilbake!
Jeg vil absolutt si at dette utvekslingsoppholdet kommer til å ha betydning for fremtiden min, både personlig og mtp arbeidsliv. Det handler like mye om å utvikle seg som menneske, som det gjør å lære nye ting på skole. Jeg vil anbefale alle som har mulighet å ta ett eller to semestre i utlandet, men: oppholdet blir hva du selv gjør det til. De gode opplevelsene kommer ikke uten at du selv tar initiativ.

 

Publisert 6. sep. 2019 11:01