Grunnskolelærerutdanning 5-10 ved Queensland University of Technology, Australia (vår 2023)

Malin Stuerød: Alt i alt vil jeg på det aller sterkeste anbefale å dra til Brisbane på utveksling. Jeg hadde gjort det igjen 10 av 10 ganger, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg pakket kofferten og reiste fra kalde Norge i februar. 

Jeg hadde allerede bestemt meg i 1. klasse på Hiof at jeg skulle dra på utveksling til Australia i løpet av masteren. Jeg går grunnskolelærer 5-10, og vi fikk dermed mulighet til å dra på utveksling i vårt 6. semester, våren i 3. klasse. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg valgte å dra til Brisbane, og jeg lever enda på alt jeg fikk gjort og opplevd i løpet av de månedene jeg var borte. 

Story Bridge ligger kun 3-4 minutter gange fra studentboligen. Det er også her fergen går fra.

Før reisen 

Personlig syns jeg at informasjonen og hjelpen fra høgskolens side kunne vært litt bedre, men så lenge man «pusher» litt ekstra på svar går det fint til slutt, men det kan være bra å være klar over det på forhånd. Det er en del som må gjøres før man drar på en slik tur, og det var mye jeg fikk vite gjennom disse studentrapportene fra tidligere studenter som hadde vært på utveksling. I tillegg til de «store» tingene som å søke på skole, få godkjent fag man vil ha, søke visum og bestille reise og bosted, er det også en del andre ting man kanskje ikke tenker på. Jeg hørte fra andre at det kunne være litt skummelt å bestille bosted før man dro, fordi det var en del utleiere som levde på å lure utenlandske studenter som kom til byen ved å legge ut bilder som ikke sto i stil til de faktiske forholdene. Dette gjorde at vi valgte å søke om å bo på studentbolig i sentrum av Brisbane, og da landet vi på Student One Adelaide Street. Disse studentboligene ble også anbefalt av tidligere utvekslingsstudenter fra Hiof, så vi tenkte dette var trygt. Vi bestilte flyreisen ganske tidlig (i oktober/november), og dette sparte vi også en del penger på. Her anbefaler jeg å ikke booke gjennom samlingssider (som Booking.com), men heller rett fra flyselskapets side. Dette var noe vi dessverre lærte på den harde måten. Når det kom til å søke etter visum, gjorde jeg det så fort opptaket hos QUT var klart. Dette gjelder også å søke etter penger hos Lånekassen. 

Bolig 

Som sagt, så bodde jeg på Student One, og selv om det var litt dyrt angrer jeg ikke på at jeg valgte å bo der. Det var et vanskelig boligmarked og de vi ble kjent med som ikke hadde funnet bolig på forhånd, slet veldig med å finne et sted å bo. Det var virkelig en betryggelse at rommet sto klart da vi landet i Brisbane i februar. Student One har tre lokasjoner, og når man bor på et av dem, har man tilgang til fasilitetene på alle tre byggene, dette innebærer kinoer, studierom, svømmebasseng, toppterrasser, felleskjøkken, griller, spillrom og lignende.

Vi bodde i en 5-manns leilighet, og for min del var det helt topp. Man blir satt sammen i tilfeldige kollektiv, men jeg og en i klassen søkte om å få dele leilighet og det var de mer enn villig til å ordne. Det å bo i kollektiv med folk man ikke kjenner kan være problematisk uansett hvor i verden man befinner seg, men det gikk overraskende bra å dele leilighet med folk fra andre land og kulturer. Man lærer seg fort å være rund i kantene og tolerere ting man kanskje ikke ville tolerert om man bodde alene eller med en partner.

Beliggenheten var perfekt og veldig sentralt. Det gjelder alle de tre byggene Student One har. Det jeg likte med Adelaide Street er at det var kort vei til både matbutikk, handlegater, uteliv, ferge og buss. 

Jeg var veldig heldig med mitt kollektiv, og jeg har fått meg venner for livet.

Skolen 

QUT er delt i to, med to campuser på hver sin side av byen. Gardens Point ligger i hjertet av Brisbane helt nede ved elven, mens Kelvin Grove ligger litt lenger unna i en liten «village». Mine fag var alle på Kelvin Grove, så jeg tok buss til skolen og det fungerte veldig bra. Bussystemet kan være litt forvirrende i starten, men man kommer fort inn i det. Et lite tips her er å bruke kollektiv-delen av Google Maps og følge med på kartet slik at du er helt sikker på at du går av på rett sted.

Jeg hadde fire emner dette semesteret, tre av dem var drama-fag og et var et slags pedagogikk-fag.

Jeg hadde følgende emner:

KTB111 – Acting in realism: The Authentic Actor

Dette var et praktisk fag med teoretisk tilnærming til faget. Vi lærte skuespillteknikk og jobbet en del individuelt og to-og-to med utdrag fra manus som vi viste til resten av klassen i løpet av semesteret. Dette faget var kanskje det jeg likte minst av de fagene jeg hadde, men det var veldig lærerikt å jobbe på denne måten på et annet språk enn jeg er vane med fra tidligere.

KTB216 – Drama Practice: Interpretation

Dette faget var mitt absolutte favorittfag! Dette hadde også mye med læreren vår å gjøre, og hun har jeg kontakt med enda. I dette faget tok vi utgangspunkt i et Shakespare-stykke, og oppgaven vår var å lage en helt egen og ny forestilling med utgangspunkt i dette stykket. Vi jobbet sammen som klasse og spilte på alles styrker i løpet av perioden. Vi skrev manus, lagde koreografi, ordnet kostymer og designet scenografi selv. Dette var veldig gøy, og vi ble en veldig fin og sammensveiset gjeng. 

KTB217 – Story and performance 

Her lærte jeg noe helt nytt innen dramafaget, nemlig å skrive egne manus. Vi hadde worksops hvor vi jobbet med aktiviteter for å komme i gang med skrivingen og vi lærte en del tips og triks om hvordan man skal skrive et bra manus. Perioden endte med at noen andre i klassen hadde «leseprøve» på våre manus, og da kunne man virkelig se hvordan det fungerte i praksis.

EUB213 – Inclusive Practices for Diverse Learners 

I motsetning til de tre dramafagene som var veldig praktiske fag, var dette et helteoretisk fag. Dette var også det eneste faget jeg gikk med ei annen norsk jente med. Det var et utrolig spennende ped-fag, som spesialiserte seg på hvordan man skal tilrettelegge undervisningen og skolehverdagen til elever med ekstra utfordringer. Dette kunne være alt fra at man hørte dårlig, hadde brukket et bein eller om man hadde autisme eller Down Syndrom. 

Opplevelser og reiser 

En ting jeg virkelig kan anbefale, er å dra på mange opplevelser og å reise rundt, både rundt i Brisbane, i Queensland, i Australia og det å ta seg tid og råd til å dra rundt i den delen av verden man kanskje ikke får muligheten til å være i igjen. Å være på utveksling er virkelig en «once-in-a-lifetime»-opplevelse.

Vi dro blant annet til Gold Coast et par ganger for å dra på stranda, det tar 2 timer med tog og buss, men det kan virkelig anbefales for å få litt avbrekk fra storbyen og for å få den skikkelige strandfølelsen. I tillegg til hadde vi en dagstur til Noosa, det ligger oppover kysten for Brisbane, og det er også verdt turen. En koselig liten by/landsby som også har muligheten for soling og bading. Det er også gode turmuligheter her, og det var noen få handlegater med små nisjebutikker som også var koselig å gå i.

Solnedgang i Noosa.

I vår midsemester break dro to venninner og jeg til Sydney, og om du har muligheten til det – ikke nøl! Reisen dit gjorde at jeg ble veldig glad for at jeg bodde i Brisbane og ikke i Sydney, men det var likevel en flott tur hvor jeg fikk sjekka av en del på den såkalte «bucket lista». Vi var blant annet innom Chinese Garden, hadde tour inne i operahuset, hadde sightseeing med en hop on/hop off-buss, dro på middagscruise på kveldstid og vi var innom både Manly og Bondai Beach. Det var en kjempefin by å være på besøk i, og vi var der en uke. Allikevel er det en typisk storby med mye mennesker, mye støy og mye stress og selv om det også finnes i Brisbane er det på en helt annen måte.

I april booket jeg og noen venner et hus på Booking.com i Byron Bay og var der en helg. Dette stedet har brent seg inn i hjertet mitt og jeg tror ikke det finnes et finere sted på denne jord for min del. Jeg forelsket meg helt i stedet, og jeg angrer på at det bare ble én tur dit. Her tok vi blant annet et surfekurs, som jo er obligatorisk på et slikt utvekslingsopphold i Australia. Det var veldig gøy, men utrolig tungt! Jeg var støl i flere dager etterpå.

Surfekurs i Byron Bay.

17. mai er jo en dag man helst vil være hjemme i Norge, og jeg som er mer enn gjennomsnittet hjemmekjær hadde gruet meg til denne dagen. Det gikk overraskende bra, og jeg var på livets første champagnefrokost med sang og leker før vi gikk i tog gjennom Brisbane sammen med tusenvis av nordmenn. På kveldstid var det et arrangement gjennom ANSA som vi hadde kjøpt billetter til hvor vi bare feiret og festet med andre nordmenn. En annerledes, men veldig fin 17. mai!

Australia Zoo kan også anbefales. Det rakk jeg akkurat å dra til før jeg dro hjem, og da fikk jeg muligheten til å se «Australian Wildlife», som jeg ikke hadde sett så mye av hittil. Det å kunne gå fritt rundt og klappe kenguruer, og se krokodille-show med selveste Robert Irwin, gjorde at jeg fikk valuta for pengene mine. Helt klart! Lever fortsatt på det faktumet at jeg kom så nærme dyrene der.

Vår siste, og største, tur ble hjemturen. Vi valgte å dra innom Bali og Thailand på vei hjem og var på tidenes reise i tre uker med sol, bading og gode venner før vi skulle hjem til Norge. Bare tre-fire dager før vi skulle dra, fikk vi dratt med oss tre av våre gode venner fra Sverige, og de bestilte seg billetter for å bli med oss til Bali. Vi bodde i 4 forskjellige byer/steder i løpet av de 12 dagene vi var der, så vi fikk sett litt av de ulike stedene. Mitt favorittsted var Changgu, og selv om Ubud ikke sto til forventningene som sted, gjorde vi en del gøy der også. Da vi skulle dra fra Bali til Thailand måtte vi si «hejdå» til våre svenske venner før vi var en uke på et resort på Padang Beach i Phuket. Denne uken gikk mest ut på bading og soling, men vi hadde en tur til Phi Phi-øyene med båt og det var også en fin opplevelse.

Rafting i Ubud, Bali.
Besøk i tempel, Bali.
ATV-kjøring i Ubud, Bali.
Tur til Phi Phi Island, Thailand.



Alt i alt vil jeg på det aller sterkeste anbefale å dra til Brisbane på utveksling. Jeg hadde gjort det igjen 10 av 10 ganger, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg pakket kofferten og reiste fra kalde Norge i februar. 

TIPS 

Kjøp Go Card, kortet man bruker på alt kollektivt, dette kan fylles på etter hvert. Dette kan enkelt kjøpes på kiosker som 7/11 eller på togstasjoner. Her kan man enten kjøpe et studentkort, eller et voksenkort hvor du logger deg inn og legger inn studentinfo slik at du får billigere. Det er halvparten av prisen per tur for studenter.

Everyday Rewards-card. Dette er et kort man scanner hver gang man handler i butikker som godtar dette og her samler du poeng. Jeg brukte det blant annet mye i matbutikken og fikk rabatt på varer jeg kjøpte hyppig, i tillegg til at jeg klarte å samle nok poeng til at jeg fikk $10-kuponger jeg kunne bruke når jeg handlet.

Anbefaler også å melde deg inn i ANSA, både fordi de har god studentforsikring som er skreddersydd for utvekslingsstudenter, men også fordi de er flinke til å arrangere ting for norske studenter. Det var blant annet de som arrangerte 17. mai-opplegget vi var på (tog og kveldsarrangement). Noe vi ikke fikk med oss før det var for sent, var at de også har fadderopplegg i starten av hvert semester slik at man blir tildelt faddergrupper og kan være på forskjellig opplegg for å bli kjent med andre nordmenn. Følg de på Facebook!

Spare opp nok penger – det er dyrt! Dette kan jeg ikke få sagt nok. Det er blitt svindyrt å bo og leve i Australia, så det å ha nok oppsparte midler er alfa omega. Man vil ikke gå glipp av alt fordi man ikke har råd.

Byron Bay ble mitt favoritt-reisemål innad i Australia, så jeg anbefaler på det sterkeste å dra dit.

Det er gratis ferge i byen, og denne går ofte og er lett tilgjengelig – spesielt til og fra South Bank. Sjekk det ut, så sparer man litt penger der.

Bli kjent med australierne i klassen din! Jeg var heldig og 99% av mine medstudenter var fra Australia. Uansett hvor mye jeg likte å henge med mine norske og svenske venner, var det noe annet å være med de lokale. Har du mulighet, så bli godt kjent med medstudentene dine.

 

 

Publisert 17. nov. 2023 10:47