Hjertelig velkommen som masterstudent på MOL! 

Masteren i organisasjon og ledelse (MOL) i Halden fylte i fjor høst 20 år, og det er en stor glede for meg som MOL 1 koordinator og ønske dere velkommen til vår stolte master! Den ble godkjent av det da nyopprettede tilsynsorganet for høyere utdanning NOKUT i 2003, tidsnok til at vi kunne ta opp våre første studenter høsten 2003. Siden da har den utviklet seg en hel del, men det er fortsatt trekk ved masteren fra 2003 som er gjenkjennelige i dag.

Masteren er bygd opp over fire år hvor hvert år avsluttes med en eksamen. Hvert studieår de tre første årene består av åtte tredagers samlinger, fire før og fire etter jul. Etter det fjerde og siste året skal masteravhandlingen leveres. De ulike årene er bygd opp etter en trappetrinns-modell hvor det dere lærer hvert år skal brukes inn i det neste.

Etter hvert som dere blir fortrolige med opplegg og organisering vil dere kunne se tydeligere hvordan strukturen ser ut. Masteren slik den ser ut i dag kan forstås som et resultat av og et samspill mellom kollegiets faglige interesser, utviklingen av organisasjons- og ledelsesfaget, endringer i arbeidslivet, og de innspill vi opp gjennom årene har fått fra våre studenter.      

Men til høsten er det altså MOL 1 som gjelder for dere. Dette er masterens første studieår, og det er delt inn i to like store deler. Høsten består av fire samlinger om organisasjoner og arbeidsliv, organisasjonsteori og arbeidsvitenskap, og har fått tittelen Organisasjonsforståelse. Våren består av fire samlinger om ledelse og ledelsesteori, og har derfor fått tittelen Ledelsesforståelse. Disse samlingene skal altså introdusere deg for ulike perspektiver og tenkemåter knyttet til organisasjoner, mens vi i vårsemesteret skal gjøre det tilsvarende for ulike temaer knyttet til ledelse.  

 

Sommerlektyre

Hvis dere lykkes med å få litt tid til overs i løpet av sommeren anbefaler vi at dere blar i og blir kjent med innholdet i tre bøker: Organisasjonsteori (2014), The Realities of Work (2013) og Hva er ledelse? (2020). Har dere før studiestart fått oversikt over innholdet i disse tre er dere godt forberedt på det som komme skal!

Det disse bøkene har til felles er at de gir god oversikt til de tre sentrale områdene som vår master dekker: organisasjonsforskning, arbeidslivsforskning og ledelsesforskning. Det betyr at disse bøkene ikke bare er relevante for høst- og vårsemesteret dette året, men at de også gir oversikt til noe av det dere kommer til å møte på seinere i masterløpet. Vi forventer ikke at du skal ha lest disse til studiestart, men det er klokt å bla litt i dem og gjøre seg kjent med innholdet.

Til første samling har vi lagt opp artikkelen til Ry Nielsen og Ry om «Leavitts diamant», som kommer til å spille en sentral rolle både på første samling og i forhold til den første av de to oppgavene dere skal skrive.

Den vil være å få i kompendiet «Kopisamling 1 for Masterstudiet i organisasjon og ledelse», som vil bli lagt ut i Canvas. Kompendiet, som også inneholder andre pensumtekster, foreligger nå digitalt og er gratis for deg som student. På denne samlingen vil jeg forelese over de fire første og det siste kapittelet i Scott og Davis’ bok Organizations and Organizing: Rational, Natural and Open System Perspectives, en av verdens mest anerkjente lærebøker i organisasjonsteori.

Dette vil gi deg et historisk orientert fugleperspektiv over organisasjonsteoriens utvikling. Du må gjerne i løpet av sommeren bla litt også i denne boka, men trolig vil det som står der bli lettere å forstå etter min forelesning. På denne samlingen får vi også besøk av vår kollega ved Karlstads Universitet, professor Jan Christer Karlsson, som vil gi en tilsvarende oversikt til arbeidsvitenskapen, gjennom sin forelesning «Kart over arbeidsforskningen». Til denne forelesningen er det Noon og Blythons oversiktsbok The Realities of Work som gjelder som pensumlitteratur.

 

Informasjon om studiet og eksamen

Emnebeskrivelsen for studiets første år (Organisasjon og ledelse 1: Organisasjons- og ledelsesforståelse) med innhold, pensumliste, eksamensinformasjon mm finner du her. 

Hele studieplanen for masterstudiet i organisasjon og ledelse finner du her.

All annen nødvendig informasjon om studiet vil du finne på MOL 1 sidene på vår digitale plattform Canvas, som du vil få tilgang til i løpet av august. Der vil du også finne en lenke til  Leganto, der pensumlitteratur og anbefalt litteratur til alle samlinger er lagt ut.     

Eksamen består av en oppgave om organisasjonsforståelse og en oppgave om ledelsesforståelse, to oppgaver som leveres inn sammen 22. mai 2025. Arbeidskravet består av å levere et eget utkast og kommentere på andres utkast til hver av de to oppgavene, ett i høstsemesteret og ett i vårsemesteret. 

Pensumlitteratur

Pensumlitteraturen kan du få kjøpt hos SIØ Bokhandel i Halden eller Fredrikstad eller i en nettbokhandel. Det kan være verdt å merke seg at det kan komme noen mindre endringer i pensumlitteraturen for vårsemesteret 2025, det vil i så fall få informasjon om i løpet av høsten.

Undervisning

Undervisningen gis i åtte tre-dagers-samlinger fordelt på høst- og vårsemesteret. Samlingene går onsdag til fredag på følgende datoer:

Uke 34: 21. – 23. august 2024.
Uke 38: 18. – 20. september 2024.
Uke 43: 23. – 25. oktober 2024.
Uke 48: 27. – 29. november 2024.

Uke 4: 22. – 24. januar 2025.
Uke 9: 26. – 28. februar 2025.
Uke 13: 26. – 28. mars 2025.
Uke 17: 23. – 25. april 2025.

Fem av disse samlingene er i sin helhet viet ulike organisasjons- og ledelsesfaglige temaer, mens tre av dem (samling 3, 6. og 8.) vil - i tillegg til to dager med forelesninger - bestå av en dag med seminarer der dere i mindre grupper presenterer og kommenterer oppgaver dere har skrevet, ledet av en seminarleder fra vår seksjon.

Dette studiet er populært og ettertraktet, og vi har mange som står på venteliste for opptak. Derfor vil vi oppfordre de av dere som i løpet av den siste tida har bestemt dere for ikke å benytte plassen i år, om å gi beskjed til oss om dette snarest.

 

God sommer - vi ses i august!

Med vennlig hilsen

Jan Moren
Førsteamanuensis

Koordinator for MOL 1 (Organisasjon og ledelse 1: Organisasjons- og ledelsesforståelse)

Publisert 10. juni 2024 15:42 - Sist endret 11. juni 2024 13:13