Studieplan for Masterstudium i organisasjon og ledelse (120 studiepoeng) (2008–2012)

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
4 år
Undervisningsspråk:
Norsk
Studiested:
Halden.

Opptak

  • 3- årig bachelorutdanning eller tilsvarende og
  • Minimum 3 års relevant yrkeserfaring etter gjennomført høyere utdanning.
  • Realkompetanse kan erstatte hele eller deler av formell kompetanse utover videregående skoles nivå. Særlig relevant yrkeserfaring før gjennomført høyere utdanning, kan unntaksvis godkjennes.

    Oppbygging og gjennomføring

    Studiets oppbygging og innhold


    De enkelte studieenhetene/emnene og mastergradstudiets oppbygging:


    120 studiepoeng er definert som 2 års heltidsstudier. Tar man mastergradsstudiet mens man er yrkesaktiv, vil kortest mulig tid for gjennomføring normalt være fire år. Det vanlige vil trolig være at studentene vil velge flere år til gjennomføringen, fordi det er ønskelig å få noe tid mellom programmene til utprøving av nye metoder, kunnskaper og ferdigheter, før man gir seg i kast med neste trinn i mastergraden.

    Det kan søkes om fritak for de respektive emner for studier av samme omfang (30 studiepoeng) og på tilsvarende nivå. For fritak fra emnet Ledelse kreves det at det inngår 10 studiepoeng i organisasjonsteori samt 10 studiepoeng i samfunnsvitenskaplig metode som anvendes i oppgaveløsning, for eksempel prosjektarbeid. Følgende emner ved HiØ vil kunne gi slikt fritak:

  • Kvalitetsarbeid
  • Helse- og sosialadministrasjon
  • Utdanningsledelse

    Tematisk inndeling:



  • Rekkefølgen for å gjennomføre mastergraden er angitt ved semestrene.

    Avdelingen har et nært samarbeid med Växjö universitet i Sverige. På studienivå inkluderer dette blant annet lærerutveksling, veilednings- og sensursamarbeid. Det er opprettet et felles programråd for mastergraden ved Høgskolen i Østfold og tilsvarende masterprogram ved Växjö universitet. Det tas sikte på å etablere en ordning der studenter i begge land kan velge moduler på tvers av institusjonene. I tillegg har avdelingen etablert samarbeid med Karlstads universitet i Sverige, også dette inkluderer blant annet lærerutveksling og veiledningssamarbeid.

    Organisering og læringsformer


    Mastergradstudiet har en tverrfaglig karakter. På den ene siden anvendes teorier og metoder fra ulike vitenskapelige fagområder. På den andre siden kan også teoriene og metodene som er utviklet innen bestemte områder anvendes i ulike sektorer, bransjer og virksomhetstyper. Studentene kommer til studiet med ulike erfaringer både av teoretisk art og yrkesmessig karakter, og har mye å tilføre hverandre. Studieenhetene legger opp til en arbeidsform der dette mangfoldet brukes som en ressurs, slik at studentene kan utnytte de muligheter som finnes til å lære av hverandre.

    De vitenskapsteoretiske emner og samfunnsvitenskapelige metoder er mest mulig integrert i tilknytning til presentasjonen av teoretiske perspektiver og i drøftingen av ulike empiriske undersøkelser. Hovedtyngden av vitenskapsteoretiske og metodiske innspill kommer i forbindelse med veiledning, enten det gjelder øvelser, hjemmeoppgaver, gruppearbeid eller prosjektarbeid. Hver enkelt student utfører for eksempel et prosjektarbeid på 15 studiepoeng allerede i første del av mastergradsutdanningen. Her må studenten redegjøre for hvilke metodiske valg som er mulige, begrunne det valg som er gjort og på tradisjonelt vis foreta en drøfting av de metodiske valg, sett i forhold til problemstillingen for prosjektet.

    Det er bare på det tredje nivået, studieenheten i Organisasjons- og ledelsesutvikling, det gis mer formell undervisning, her med vekt på evalueringsmetodikk og case-studies. Også i forbindelse med avhandlingsarbeidet, de siste 30 studiepoengene, vil det bli undervist i vitenskapsteori og samfunnsvitenskapelig metode, men da i seminarform. I forbindelse med avhandlingen skal studenten velge 1500 sider pensum, hvorav 500 sider skal være metode og/eller vitenskapsteori. Se for øvrig litteraturhenvisningene under de enkelte studieenhetene.

    Dette betyr at omfanget i vitenskapsteori og samfunnsvitenskapelig metode i løpet av mastergraden er på omkring 25 studiepoeng.

    Arbeidskrav
    Det kan være arbeidskrav knyttet til det enkelte emne. Disse må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen. Arbeidskrav kan bl.a. være innleveringer.
    Se den enkelte emnebeskrivelse for mer informasjon.

    Praksis

    Mastergradstudiet og de enkelte studieenhetene er erfaringsbaserte og deltakerstyrte.

    Det legges vekt på å gjøre avstanden mellom den konkrete, opplevde erfaring og den nødvendige, abstrakte begrepsdanning så liten som mulig. Samtidlig er det nødvendig å foreta et analytisk skille mellom det teoretiske og det hverdagslige. Ved å definere studiet som deltakerstyrt, oppfordres det til et sterkt engasjement fra studentenes side, særlig ved å la dem selv påpeke problemer og utfordringer disse står overfor og be dem markere bestemte behov for kompetanseoppbygging. Verken organiseringen eller innholdet er derfor fastlåst i den forstand at det ikke er mulig å foreta endringer.

    Denne filosofien forutsetter at høgskolen og studentene har nær kontakt med arbeids- og organisasjonslivet. Mest praktisk gjøres dette gjennom prosjektarbeid og særlig avhandlingen, men også gjennom bruk av representanter fra arbeids- og organisasjonslivet som forelesere og besøk ved bedrifter og virksomheter.

    Tilbakemelding underveis

    Det gis løpende tilbakemeldinger til studentene etter hver samling i de ulike emnene.

    Vurdering


    Vurderingsformene varierer fra emne til emne. Nærmere opplysninger finnes i de enkelte emnebeskrivelser. Det benyttes det nasjonale karaktersystemet med bokstavkarakterer og en karakterskala med 5 trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått.

    Studieplanen er godkjent og revidert

    Studieplanen er godkjent

    Fungerende dekan Theo Schewe, 3. 7. 2008

    Studieplanen gjelder for

    Studieplanen gjelder for perioden 2008 - 2012.

    Studieprogramansvarlig

    Fakultet for helse, velferd og organisasjon

    Studiemodell

    Høst 2008

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Vår 2009

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Høst 2009

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Vår 2010

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Høst 2010

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Vår 2011

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Høst 2011

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Vår 2012

    Obligatoriske emner i masterstudiet Organisasjon og ledelse

    Velg studieretning for å se emner

    Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 03:19:47