Om studiet

Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 (GLU 1-7) er en femårig utdanning for deg som ønsker å bli lærer i grunnskolen. Utdanningen har fokus på 1.-7. trinn i barneskolen, men gir deg mulighet til å undervise i hele grunnskolen. Samtidig gir en femårig grunnskolelærerutdanning deg flere karriereveier utover å arbeide som lærer i grunnskolen, les mer om disse under Jobb og videre studier.

Studerer du til grunnskolelærer ved Høgskolen i Østfold, møter du lærere som kjenner deg, er engasjerte og lar dine interesser kunne påvirke profilen på studiene dine. Studiemiljøet er oversiktlig og du blir lett kjent med de du studerer sammen med. 

Utdanningen gir deg gode fagkunnskaper og kunnskaper om hvordan du skal undervise i fag, skape et godt læringsmiljø og ivareta elever med ulike interesser og behov. Fag, språklig og kulturelt mangfold, klasseledelse og begynneropplæring er sentrale tema.

Digital kompetanse er en viktig del av GLU 1-7. Ved Høgskolen i Østfold vil du få den nyeste kunnskapen om hvordan digitale klasserom og arbeidsformer kan brukes i undervisning av elever. Vi har et eget læringsverksted fullt av ulike digitale læringsverktøy, hvor du kan lære deg både teknisk bruk og hvordan verktøyene kan brukes i undervisningen. 

Som student ved GLU 1-7 ved Høgskolen i Østfold får du også delta i mange spennende prosjekter i utdanningen:

  • Skoleovertakelse: Etter en uke med veiledning overtar studentene en skole i en uke, og får prøve seg som kontaktlærer, spesiallærer, skoleleder med mer
  • Storyline, et spennende og kreativt undervisningsopplegg som knytter sammen flere fag i en kortere eller lenger prosjektperiode. Læringsprosessen sentreres rundt en fremadskridende fortelling, og det oppstår overraskende momenter og utfordringer som skal stimulere til undring, engasjement og utforskende aktiviteter
  • Med barnet i sentrum, et spennende prosjekt som setter fokus på overgangen mellom barnehage og skole. Sammen med studenter på barnehagelærerutdanningen besøker vi skolestarterne i barnehagen og i første klasse. Studentene utforsker sammen hverandres syn på læring og legger grunnlaget for samarbeid mellom profesjonene. 
  • Tverrsektorielt samarbeid i skolen – entreprenørskap, kultur og skapende prosesser. Her rettes oppmerksomheten mot å styrke deg som student i møte med eksterne partnere som f.eks. Ungt entreprenørskap og Den kulturelle skolesekken. Se gjerne Ungt Entreprenørskaps video om entreprenørskap i GLU ved HiØ (vimeo.com).

Fag i studiet

Pedagogikk og elevkunnskap (60 studiepoeng), norsk (30 studiepoeng) og matematikk (30 studiepoeng) er obligatoriske fag i GLU 1-7. I tillegg til de obligatoriske fagene velger du et masterfag samt to undervisningsfag på 30 studiepoeng hver.

Som masterfag kan du velge ett av disse fagene:

  • Norsk
  • Matematikk
  • Engelsk
  • Profesjonsrettet pedagogikk

Norsk, matematikk og engelsk er de sentrale fagene i skolen. Du får til sammen 150 studiepoeng i det faget du velger som masterfag, inkludert en masteroppgave på 30 studiepoeng. Dersom du velger Profesjonsrettet pedagogikk som masterfag, må du velge enten norsk, matematikk eller engelsk med et omfang på 90 studiepoeng.

I tillegg til masterfaget velger du to undervisningsfag på 30 studiepoeng hver. Hos oss kan du velge blant følgende fag:

  • Kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE)
  • Kroppsøving
  • Kunst og håndverk
  • Musikk
  • Naturfag
  • Samfunnsfag

Du kan også ta 30 studiepoeng i fag som er satt opp som masterfag ovenfor. Studiemodellen viser hvilke fag som lar seg kombinere i utdanningen.

Det er lagt opp til et internasjonalt semester i studiet, hvor du som student har mulighet til å ta et studieopphold i utlandet. Vi anbefaler alle våre studenter å ta et semester i utlandet!

Obligatorisk veiledet praksisopplæring

I utdanningen inngår 23 uker praksis på forskjellige klassetrinn i barneskolen. Høgskolen i Østfold er kjent for sitt gode samarbeid med praksisfeltet, og vi har et stort nettverk av engasjerte praksislærere som gleder seg til å få studenter i praksis.

Bli med i God start

Vårt mål er at du skal trives ved Høgskolen i Østfold, både faglig og sosialt. Som student på dette studieprogrammet gir vi deg derfor muligheten til å være i mentorordningen God Start. Du tildeles en mentorgruppe ved studiestart, som ledes av en erfaren student fra samme studieprogram som du går på. I denne mentorgruppa får du mulighet til å øve, diskutere, utvikle deg faglig og finne gode studieteknikker. Les mer om mentorordningen God Start.

Politiattest

Alle studenter skal levere politiattest ved studiestart for å kunne gjennomføre praksis. Politiattesten må ikke være eldre enn 3 måneder når du leverer den inn. Du kan lese mer om politiattest her.

Sletting av studielån

Det er stort behov for lærere i grunnskolen og lærere med spesiell fagkompetanse. Det er derfor innført ordninger som gir mulighet til å få slettet studielån.

Hvis du tar en Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 kan du under visse betingelser for slettet over 200 000 kr av studielånet ditt.

Les om ordningene her (lanekassen.no):

Det lønner seg å bli grunnskolelærer!

Bli lærer, bety noe for mange!

Les mer om hvorfor du bør bli lærer på laererenmin.no.

Publisert 14. okt. 2021 10:09 - Sist endret 5. apr. 2024 13:20