Studieplan for Bedriftsøkonomi, årsstudium (2023–2024)

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Undervisningsspråk:
Undervisningsspråk er norsk. Det må påregnes at deler av litteraturen kan være på engelsk.
Studiested:
Halden

Informasjon om studiet

 

Årstudiet i bedriftsøkonomi passer både for søkere fra videregående skole, og for yrkesaktive søkere som ønsker kompetanseoppbygging for en videre karriereutvikling. Yrkesaktive søkere kan avtale et studieløp på deltid over lengre tid.

 

Hva lærer du?

Studiets læringsutbytte

Kunnskap

Kandidaten kan etter endt studium:

  • arbeide med økonomisk-administrative oppgaver i både private og offentlige virksomheter
  • forstå vesentlige økonomiske fagområder

Ferdigheter

Kandidaten har etter endt studium grunnleggende ferdigheter innen sentrale bedriftsøkonomiske fagfelt som:

  • bedriftøkonomisk analyse og økonomistyring
  • markedsføring og foretaksstrategi
  • organisasjonsteori
  • regnskapsfag
  • grunnleggende matematikk og statistikk

Generell kompetanse

Kandidaten har etter endt studium:

  • grunnleggende innsikt i nye økonomiske trender og i betydningen av god etiske forretning

Opptak

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Oppbygging og gjennomføring

Studiets oppbygging og innhold

Årsstudiet i bedriftsøkonomi er identisk med første året i høgskolens bachelorstudier i hhv. økonomi og administrasjon og i regnskap. Dermed bygger studiet også på planen som Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning (NRØA) har fastsatt som felles ramme for høgskolenes utforming av slike bachelorutdanninger og på forskift om rammeplan for bachelor i regnskap og revisjon. Med dette sikres et høyt faglig nivå. Samtidig sikres en ensartet struktur slik at studiet kan bygges ut til et fullverdig bachelorstudium eller kan kombineres med andre studieløp - ved HiØ eller andre institusjoner i inn- og utland.

Årstudiet omfatter 60 studiepoeng, fordelt over to semestre. Studiet omfatter i alt seks obligatoriske emner som til sammen gir en grundig innføring i sentrale økonomisk-administrative emner:

  • Finansregnskap med analyse 1
  • Matematikk for økonomer
  • Markedsføring
  • Innføring i bedriftsøkonomisk analyse
  • Makroøkonomi 
  • Organisasjonsteori

Undervisnings-, lærings- og vurderingsformer

Undervisnings- og læringsformer
Det benyttes varierte undervisnings- og læringsformer, som felles forelesninger, seminarer, gruppearbeid og veiledning. Undervisnings- og læringsformer samt arbeidskrav er nærmere omtalt i den enkelte emnebeskrivelse.

Studiet skal gi en praksisorientert høyere utdanning. Det betyr at fagstoffet har en klar forankring i relevant teori og aktuelle forskningsresultater, samtidig som utstrakt bruk av praktiske eksempler og case gir yrkesrelevant praksis.

Studentene har tilgang til løpende veiledning fra faglærer gjennom hele studiet.

Bruk av bibliotek
Biblioteket organiseres og bidrar til studentenes informasjonskompetanse, det vil si evnene til å søke etter, finne, evaluere og bruke relevant faglig informasjon. I tillegg til personlig service, får studentene bibliotekundervisning der målsettingen er at de skal kunne søke i norske og utenlandske informasjonskilder og kunne vurdere kvaliteten på informasjonen. Biblioteket tilbyr også undervisning i referanseteknikk.

Bruk av IKT
Læringsplattformer brukes i alle emner. Institusjonen kan kreve at studenten har egen bærbar datamaskin.

Arbeidskrav
Det kan være knyttet arbeidskrav til det enkelte emne. Arbeidskrav kan bl.a. være innleveringer o.l. som må være godkjent av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen. Se den enkelte emnebeskrivelse for mer informasjon.

Kalkulator
Studenter som følger studieprogrammene Bedriftsøkonomi årsstudium, Bachelorstudium i økonomi og administrasjon og Bachelorstudium i regnskap får bruke kalkulator under eksamen i flere av emnene, se hvilke hjelpemideler som er tillatt under punktet eksamen i de enkelete emnene. Krav til kalkulator til bruk på skoleeksamen: kalkulator har tomt minne og kan ikke regne symbolsk eller kommunisere trådløst.

Etikk
I hele studiet står valg mellom alternativer sentralt, valg som krever etisk refleksjon og bevissthet om virksomhetens samfunnsmessige ansvar. Etisk refleksjon er derfor integrert i enkelte emner i årsstudiet.

Eksamen
Studentene vil møte ulike vurderingsformer i emnene i årsstudiet.
Det benyttes bokstavkarakterer (A - F). Se emnebeskrivelsene for detaljer.

Plagiatkontroll/fusk
Skriftlige studentarbeider i alle emner og arbeidskrav kan bli gjenstand for plagiatkontroll. Se for øvrig forskrift om eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold.

Praksis

Det er ikke knyttet veiledet praksis til dette studiet.

Forsknings- og utviklingsarbeid

Undervisning og veiledning i studiet skal være forskningsbasert, knyttet til utviklingsarbeid i privat og offentlig virksomhet, og gi oppdatert og bred kunnskap. Studentene skal få innsikt i nyere utviklingstrekk i fagområdet, de skal få kildekompetanse, og bli øvd i kritisk tenkning.

Evaluering av studiet

For å kunne tilby en aktuell og relevant utdanning av god kvalitet er høgskolen avhengig av studentenes tilbakemeldinger og at du deltar i evaluering av studiene. Dette programmet bli jevnlig evaluert for å sikre og utvikle kvaliteten i programmet:

  • Høgskolen gjennomfører periodisk programevaluering.

  • Det blir gjennomført evalueringer av de enkelte emnene, se den enkelte emnebeskrivelse.

Litteratur

Nærmere informasjon om litteratur gis i de enkelte emnebeskrivelser. Litteratur vil bli oppdatert så nært inntil semesterstart som mulig.

Jobb og videre studier

Årsstudiet i bedriftsøkonomi er et populært studium som, i kombinasjon med annen høyere utdanning, gir adgang til mange ulike stillinger i næringsliv og i offentlig sektor. Årsstudiet er samtidig identisk med det første året i bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon, og bachelorutdanningen i regnskap ved Høgskolen i Østfold (HiØ). Studenter som ønsker å fortsette mot en treårig bachelorgrad etter fullført årsstudium, kan dermed søke om opptak på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon eller i regnskap på andre årstrinnet. Mulighetene for videre utdanning og yrkesmuligheter er nærmere omtalt i studieplanene for disse to bachelorstudiene.

Studiet kan også kombineres med andre fag ved høyskoler og universitet, og kan inngå i en bachelorgrad, eller kombineres med enkelte andre studieenheter til en fullverdig bachelorutdanning, dette i henhold til gjeldende studieplaner.

Studieplanen er godkjent og revidert

Studieplanen er godkjent

Dekan Harald Holone 09.06.2023

Studieplanen er revidert

Instituttleder June Merete Solberg Tolsby, 27.01.2023

Studieplanen gjelder for

Studieplanen gjelder for perioden 2023-2024

Studieprogramansvarlig

Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi.
Instituttleder June Merete Solberg Tolsby.

Studiemodell

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 15:20:34