LPY2P18 Praksisperiode 2 (Vår 2022)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
0
Ansvarlig avdeling:
Fakultet for lærerutdanninger og språk
Studiested:
Praksis ved videregående skole.
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i studiet Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag fortrinn 8-13, deltid.

Absolutte forkunnskaper

Ingen utover opptakskrav.

Undervisningssemester

4. semester (vår).

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskap

Studenten:

  • har bred kunnskap om mangfoldet blant elever/lærlinger/lærekandidater i skolen/bedrift og samfunnet, og om deres ulike behov i yrkesopplæringen

  • har kunnskap om yrkesrelevant opplæring i forhold til dagens og framtidens kompetansekrav, i eget og andre yrker, innen eget utdanningsprogram

  • kan lese og analysere læreplaner i et samfunnsperspektiv

Ferdigheter

Studenten:

  • kan planlegge, begrunne, gjennomføre, lede, vurdere og dokumentere tverrfaglig, yrkesrelevant og samfunnstjenlig fag- og yrkesopplæring i klasserom/verksted/bedrift/virksomhet, tilpasset elevenes/lærlingenes/lærekandidatens behov

  • kan vurdere og dokumentere elevers læring og utvikling, gi læringsfokuserte tilbakemeldinger og bidra til at elevene/lærlingene/lærekandidatene kan reflektere over egen læring med utgangspunkt i bransjenes og samfunnets kompetansebehov

  • kan yrkesforankre opplæring i alle skolefagene og legge til rette for medvirkning og medinnflytelse, samt videreutvikle egen praksis som yrkesutøver og yrkesfaglærer

  • kan reflektere over og vise vilje og evne til å endre praksis som følge av veiledning

  • kan kommunisere og samarbeide på en respektfull og trygg måte med elever/lærlinger/lærekandidater og andre aktuelle aktører

  • kan legge til rette for entreprenørskap, nytenkning og innovasjon, og at lokalt arbeids-, samfunns- og kulturliv involveres i yrkesopplæringen

  • kan vise hvordan man kan samarbeide med fellesfaglærere for å legge til rette for yrkesrettet opplæring i alle fag

Generell kompetanse

Studenten:

  • kan kritisk reflektere rundt eget arbeid samt delta i diskusjoner rundt skolens og samfunnets tilrettelegging for og utvikling av relevant yrkesopplæring

Innhold

Praksisperiode 2 fokuserer på skolen i samfunnet og skal gi kompetanse til lærings- og utviklingsarbeidet i skole og/eller arbeidsliv i et samfunnsperspektiv.

I løpet av praksisperioden skal studenten planlegge, begrunne, gjennomføre, vurdere og dokumentere et utviklingsarbeid. Utviklingsarbeidet handler om tverrfaglig og yrkesrelevant undervisning i Vg1,  Vg2 eller Vg3 på studentens programområde. Veileder fra praksisskolen og fagansatt fra HiØ er til stede når undervisningsopplegget som inngår i utviklingsarbeidet gjennomføres. Skriftlig utviklingsarbeid består av refleksjonsnotat og annen dokumentasjon fra prosessen (f.eks. bilder, elevarbeider, logger o.l.). Det skriftlige arbeidet skal utgjøre en komponent av eksamen i emnet LPY20017 Skolen i samfunnet.

Undervisnings- og læringsformer

Ordinær praksis

  • Studentens samlede arbeidstid og tilstedeværelse på praksisskolen forventes å svare til en lærers arbeidstid og det forventes at studenten skal ta del i skolehverdagen med dens ulike aktiviteter, slik som planlegging, møter, samarbeid med kollegaer og foresatte, elevtjeneste, praksisarenaer og møter med eksterne samarbeidspartnere.

  • Studenter som er i arbeid ved siden av studiet må påregne å ta permisjon fra eget arbeid under praksisperioden.

  • Studenten skal ha 8-12 undervisningstimer (praksistimer) i uken. 

  • Studentene kan organiseres i par eller i grupper på tre. Det må da sikres et individuelt timetall på minimum 4 undervisningstimer pr. uke.

  • Praksislæreren skal være til stede i klassen når studenten underviser og gjøre observasjoner til bruk i veiledningstimene og vurdering. Etter avtale mellom student og praksislærer kan noen av praksistimene gjennomføres uten praksislærerens tilstedeværelse i praksisperiodens siste halvdel. 

  • Ved starten av praksis inngås en avtale mellom student og praksislærer om når og hvordan veiledning vil finne sted. Dette er praksislærers ansvar.

Veiledningstimer

  • I tillegg til de 8-12 timene undervisning pr. uke skal student og praksislærer ha ca. 3 timer veiledning hver uke. Ved par og grupper økes veiledningstiden til 4-5 timer.

  • Disse veiledningstimene skal fordeles jevnt utover i praksisperioden, slik at studenten får kontinuerlig veiledning. Veiledningstiden skal blant annet brukes til kritisk refleksjon av undervisning, midtveisevaluering og siste evaluerende samtale. Midtveisevaluering skal gi en fremovermelding med tanke på videre utvikling av lærerkompetanse.  

  • Dersom det er tvil om studentens skikkethet, må høgskolen varsles slik at eventuelle tiltak kan iverksettes.

Forberedelse

Avtale mellom hovedkontakt, praksislæreren og studenten inngås ved oppstart av praksisperioden, og inneholder

  • studentens undervisningsoppgaver, timeplan/undervisning for den konkrete praksisperiode

  • overordnede timeplaner/undervisningsplaner for aktuelle klasser, slik at studenten er kjent med at det kan skje endringer i deres tidsplaner underveis i praksisperioden

  • tidspunkt for ukentlig veiledning

  • tidspunkt for midtveisvurdering

Det er student og praksislærers felles ansvar for å inngå en slik avtale ved oppstart av praksis. 

Egenpraksis

Noen av studentene er ansatt ved en skole. Disse studentene kan søke om å gjennomføre en praksisperiode på egen arbeidsplass i eget programområde. Den andre perioden må tas ved en skole som studenten ikke har tilknytning til.

Omfanget av egenpraksis skal være tilsvarende det som gjelder for ordinær praksisopplæring, men forutsetter at studenten arbeider på selvstendig basis. Veilederen bruker da mest tid i sin veiledning til å gi reaksjoner og synspunkter på planleggingen og etterarbeidet av kandidatens undervisning og læringsarbeid. Det blir da en begrensing i hvor mange timer veileder kan være i studentens undervisning. Tid til veiledning settes til 2-3 timer per uke. I tillegg avsettes tid til vurderings- og rapporteringsarbeid. Studenter med egenpraksis kan organiseres i par, hvor de vekselvis deltar på hverandres skoler/klasser og deler veiledere.

Arbeidsomfang

Perioden består av veiledet pedagogisk praksis i 25 dager. Studenten skal undervise i klasserom/verksted/bedrift/virksomhet i 8-12 timer pr. uke. I tillegg skal det settes av tid til før- underveis- og etterveiledning, 2-3 timer i uken. Studenten følger veileder og skal samlet ha en arbeidsuke lik en yrkesfaglærer i 100 % stilling, og det forventes at studenten skal ta del i skolehverdagen med dens ulike aktiviteter, slik som planlegging, møter, samarbeid med kollegaer og foresatte, elevtjeneste, praksisarenaer og møter med eksterne samarbeidspartnere.

Praksis

Praksisen gjennomføres i 4. semester i videregående opplæring på studentenes yrkesfaglige programområde og fordeles på de ulike trinnene i programområdet.

  • Praksisveileder har ansvar for veiledning og vurdering av studenten i praksisen.

  • Faglærere fra HiØ følger opp studenten i praksisopplæringen gjennom kontakt med student og praksislærer.

  • Andre praksisperiode må gjennomføres på en videregående skole hvor studenten selv ikke er ansatt. 

  • Normalt har studentene individuell praksis, men kan også organiseres i par eller i grupper på tre. Det må imidlertid sikres et individuelt timetall på minimum 4 timer pr. uke.

  • Evt. fravær i praksis tas igjen etter avtale med praksisveileder.

Praksisskolen er, i samarbeid med høgskolen, ansvarlig for at praksisopplæringen skjer i samsvar med praksisplaner og retningslinjer for praksis. Høgskolens fagpersonale organiseres med ansvar for bestemte studenter for hver periode som de holder kontakt med i praksisopplæringen. De gjør avtaler med studenten om tid for å komme og være med i klasserommet, samt ha en trepart-samtale med student en og praksisveileder etter undervisningen. Praksisskolene har ansvar for å vurdere studenten i praksisopplæringen og skal skrive rapport fra perioden som sendes til HiØ sammen med lønnsskjema. Høgskolens faglærere kan veilede i denne prosessen.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Ingen.

Eksamen

Praksis vurderes til Bestått/Ikke bestått.

For å få bestått praksis blir studenten vurdert i forhold til oppnådd læringsutbytte og forutsetter at studenten har vært tilstede i praksisperioden i henhold til pkt. arbeidsomfang.

Praksisperiode 2 må være bestått før studenten kan fremstille seg til eksamen i emnet LPY20017 Skolen i samfunnet.

Sensorordning

Praksisveileder (videregående skole) og fagansatt HiØ er ansvarlig for vurderingen i praksisperioden. Rapport med vurdering fra praksisveileder sendes HiØ senest to uker etter avsluttet praksis.

Vilkår for ny/utsatt eksamen

Det er bare adgang til å ta praksisperioden om igjen én gang ved ikke bestått praksisperiode. Får kandidaten vurdert samme praksisperiode til «Ikke bestått» to ganger, må studiet normalt avbrytes. 

Evaluering av emnet

Studieprogrammet evalueres hvert semester, studentene svarer skriftlig på et evalueringsskjema fra programansvarlig. Evalueringen omfatter undervisning og praksis.

Litteratur

Ingen særskilt, se litteraturliste i emnet LPY20017 Skolen i samfunnet.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 03:01:40