ØKA300 Bacheloroppgave (Vår 2025)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
20
Ansvarlig avdeling:
Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi
Studiested:
Halden
Emneansvarlig:
Lilja Mosesdottir
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i Bachelorstudium i økonomi og administrasjon, profileringsretning økonomi og ledelse.

Absolutte forkunnskaper

Alle emner i første studieår må være bestått for å starte på dette emnet.

Anbefalte forkunnskaper

Bygger på alle obligatoriske emner i bachelorstudiet i økonomi og administrasjon, 1. til 4. semester, eller tilsvarende emner. Spesielt relevante er emner innenfor fagfeltet vitenskapelig metode, statistikk og matematikk.

Undervisningssemester

6. semester (vår)

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskap
Studenten har:

  • forståelse av begreper, teorier og forskningsresultater som er relevante for et valgt tema innfor innenfor det økonomisk-administrative fagområdet

  • kunnskap om relevante forskningsopplegg (design), metoder for datainnsamling og analyseteknikker

  • forståelse av kravene til akademisk skriving

Ferdigheter
Studenten kan:

  • formulere relevant problemstilling innenfor bedrifts- og samfunnsøkonomiske teorier og praksis

  • gjennomføre kritisk litteratursøk og bygge på tidligere kunnskap fra andre forskere

  • sette opp et passende undersøkelsesopplegg (-design)

  • evaluere fordeler og ulemper ved ulike forskningsmetoder

  • samle inn ulike typer data (for eks. arkiv-, panel-, survey-, intervju-, fokus gruppedata)

  • gjennomføre en hel forskningsprosess i samsvar med akademiske standard og normer

  • planlegge og skrive en hel rapport

  • presentere sitt arbeid og preliminære funn for konstruktive tilbakemeldinger

  • ta hensyn til relevante tilbakemeldinger fra andre i egen oppgave

Generell kompetanse
Studenten:

  • kan ta bevisste valg som er basert på både skriftlige kilder og argumenter fra informanter, respondenter, medstudenter og veileder(e)

  • har evne til å kritisk vurdere relevant forskning og bidra til den gjennom eget arbeid

  • har kompetanse til å planlegge et selvstendig prosjekt med utgangspunkt i både teoretisk og empirisk materiale og gjennomføre oppgaven på en metodisk tilfredsstillende måte

Innhold

Hensikten med bacheloroppgaven er å gi studentene mulighet til å jobbe selvstendig med utvalgte tema og problemstillinger innenfor bedrifts- og samfunnsøkonomiske teorier og praksis. Gjennom arbeidet med bacheloroppgaven demonstrerer studenten sin evne til å formulere aktuell problemstilling, velge relevant litteratur, samle inn og behandle data, gjennomføre analyser, foreta kritiske vurderinger og gi svar på problemstillingen.

Bacheloroppgaven kan gjennomføres som litteraturstudium eller et empirisk/praktisk rettet prosjekt ledet av vitenskapelig ansatte med veiledningsstøtte fra ansatte i praksisfeltet. 

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, seminar og individuell/gruppebasert veiledning brukes til å veilede studentene gjennom ulike faser i deres forskningsprosess. Studentene er selv ansvarlige for å velge tema for sitt prosjekt, og de jobber enten individuelt eller i grupper på to til tre personer. Det gis tilbakemeldinger på innlevert prosjektplan og andre deler av oppgaven.

I avslutningsfasen av forskningsarbeidet innleveres en kort beskrivelse av bachelorprosjektet med kandidatbilder som presenteres i EXPO-katalogen.

Arbeidsomfang

Det er forventet at studenten bruker omlag 500 timer i alt på emnet.

Praksis

Det er ingen veiledet praksis i emnet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Arbeidskrav 1: Fire obligatoriske, godt forberedte møter med en tildelt veileder spredt over semesteret.

Arbeidskrav 2: Innlevering, fremføring og hverandrevurdering av prosjektskisse.

Arbeidskravene må være godkjent før studentene kan levere inn bacheloroppgaven.

Eksamen

Skriftlig bacheloroppgave individuell eller i gruppe på 2-3 studenter, og muntlig eksamen individuell eller i gruppe på 2-3 studenter.

Omfang: individuell oppgave skal ha et omfang på 6000 (+/-10%), oppgave i gruppe skal ha et omfang på 8000 (+/-10%) ord.

Eksamen består av to komponenter:
1. Bacheloroppgave: Det gis en foreløpig karakter på innlevert oppgave. Ved besvarelse i gruppe vil kandidatene få en felles karakter. Karakterregelskala: A-F. Oppgaven må være vurdert til bestått før studenten kan avlegge muntlig eksamen.

2. Muntlig eksamen og EXPO individuell eller i gruppe: Muntlig eksamen består av presentasjon av bacheloroppgaven og oppfølgingsspørsmål. Varighet ca. 20 minutter. EXPO består av en stand som skal bemannes i inntil 3 dager. Muntlig eksamen kan justere foreløpig resultat for oppgaven med inntil to trinn på karakterskala A-F. Deltakelse på EXPO må være gjennomført for at endelig karakter i emnet kan settes.

Plagiatkontroll
Bacheloroppgaver skal til elektronisk plagiatkontroll. Plagiering og avskrift av faglitteratur og andre skriftlige arbeider, egne eller andres, uten korrekt bruk av referanser/kilder vil bli vurdert som forsøk på fusk.

Sensorordning

Intern og ekstern sensor.

Vilkår for ny/utsatt eksamen

Ved ikke bestått karakter ved individuell bacheloroppgave kan kandidaten levere omarbeidet versjon av oppgaven til sensur én gang. 

Ved ikke bestått karakter ved bacheloroppgave levert sammen av to (eller tre) kandidater, må begge (alle) kandidater i samarbeid levere omarbeidet versjon for å få ny vurdering og bestått karakter. Omarbeiding kan skje én gang. 

Ved ønske om forbedring av bestått resultat, kan ikke oppgaven omarbeides, men må skrives på nytt med ny problemstilling. Studenten(e) har i dette tilfellet ikke krav på ny faglig veiledning.

Evaluering av emnet

For å kunne tilby en aktuell og relevant utdanning av god kvalitet er vi avhengig av studentenes tilbakemeldinger og deltagelse i evaluering av emnet. Dette emnet evalueres fortløpende i dialog med faglærer og gjennom skriftlig emneevaluering. Resultatene behandles av instituttleder i dialog med studenttillitsvalgte og faglærere ved Institutt for økonomi, innovasjon og samfunn.

Litteratur

Gjeldende litteraturliste for 2024 Vår finner du i Leganto

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 03:01:13