IRM24123 Innovasjonsprosjekt (Høst 2025)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi
Studiested:
Fredrikstad
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i Bachelorstudium i ingeniørfag - maskin: industriell produktutvikling

Anbefalte forkunnskaper

IRM14021  Mekanisk 3D- modellering, IRM14123 Bærekraftig innovasjon og materialer, IRM23923 Produktutvikling, IRM20513 Teknisk termodynamikk.

Undervisningssemester

5. semester (høst)

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskap 

Studenten: 

  • Har kunnskap om hvordan produksjon og konstruksjonstekniske løsninger gjennomføres og maskiningeniørens rolle tilknyttet oppgaver I næringslivet. Se  økonomiske, etiske og miljømessige konsekvenser av de valg maskiningeniøren gjør innen produktutvikling, konstruksjon og produksjon.

  • kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid, vitenskapelig metodikk og arbeidsmåte innen fagfeltet og akademisk skriving.

  • kan oppdatere sin kunnskap gjennom litteratursøking og kontakt med fagmiljøer, behovsgrupper (brukere, kunder, andre interessenter) og gjennom praksis.

  • har god kunnskap om designprosesser, materialer og fremstillingsmetoder som sikrer gunstig energibruk, minsker miljøpåvirkning og tar hensyn til gjenbruk.

 

Ferdigheter 

Studenten: 

  • kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger innenfor materialteknologi, produksjonsteknologi, automasjon/robotisering og konstruksjon, samt begrunne sine valg

  • Kan finne, forholde seg kritisk til, bruke og henvise til relevant informasjon, litteratur og standarder innen materialteknologi, produksjonsteknologi, energiteknikk og konstruksjon, samt fremstille og drøfte dette skriftlig og muntlig slik at det belyser en aktuell problemstilling.  

  • kan bidra til innovasjon og entreprenørskap gjennom deltagelse i utvikling og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige produkter, systemer og/eller løsninger

 

Generell kompetanse 

Studenten: 

  • kan velge optimale produksjonsmetoder basert på design, krav, materialer og økonomi

  • kan se muligheter og nytte av automasjon, robotisering og digitale verktøy i industriell produksjon, og se industriell produksjon i et helhetlig perspektiv med vekt på etiske, miljømessige og økonomiske forhold

  • kan identifisere sikkerhets-, sårbarhets-, personverns- og datasikkerhetsaspekter i digitale verktøy og systemer som benyttes innen produktutvikling, konstruksjon og produksjonsplanlegging 

  • kan formidle ingeniørfaglig kunnskap til ulike målgrupper, både skriftlig og muntlig, og kan bidra til å synliggjøre teknologiens betydning og konsekvenser

  • kan reflektere over egen yrkesutøvelse, også i team og i en tverrfaglig sammenheng, i forhold til den aktuelle arbeidssituasjon

Innhold

Innovasjonsprosjekt skal gjennomføres med aktuelle problemstillinger fra eksterne bedrifter eller internt hos høgskolen. Faget skal gi mulighet til å jobbe med styring og prosjektgjennomføring og løse komplekse problemstillinger. I prosjektet forventes det bruk av verktøy og metode i produktutviklingsprosess. Relevant kunnskap fra termodynamikk, konstruksjon, material og mekatronikk og ingeniørkunnskap benyttes i prosjektsammenheng.

Undervisnings- og læringsformer

Undervises med forelesninger, gruppearbeid med veiledning.  Gjennom semesteret skal studentene arbeide med innleveringer som leveres i elektronisk læringsplattform. Se "Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen" og "Eksamen" nedenfor. 

Arbeidsomfang

250-300 timer 

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Levere utkast til prosjektrapport

Eksamen

Eksamen består av to komponenter: 

  • Komponent 1: Mappeeksamen som innholder prosjektrapport og skisser, prototyper eller liknende. Mappen vurderes som en helhet. 

  • Komponent 2: Muntlig eksamen i gruppe. Presentasjon av prosjekt. Varighet inntil 20 min, med inntil 10 min spørsmål fra sensor. 

Det gis én samlet karakter i emnet etter karakterregel A til F, der A er beste karakter og F er ikke bestått.

Sensorordning

Ekstern og intern sensor eller to interne sensorer. 

Vilkår for ny/utsatt eksamen

Ved ikke bestått mappeeksamen, kan mappen omarbeides en gang.

Ved ikke bestått muntlig

Kontinuasjonseksamen avholdes tidlig i påfølgende semester. Mer informasjon om kontinuasjonseksamen finner du her.

Evaluering av emnet

Løpende evaluering av undervisningen gjennom semesteret, hvor metode for evaluering avtales mellom faglærer(e) og studenter. Skriftlig sluttevaluering av emnet. 

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:59:46