HOVSOS20320 Praksis 1: Sosialt arbeid i praksis (Vår 2025)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Fakultet for helse, velferd og organisasjon
Studiested:
Praksissted (varierer)
Emneansvarlig:
Elin Tangnæs
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i Bachelorstudium i sosialt arbeid.

Absolutte forkunnskaper

Bestått alle emner 1. studieår i sosialt arbeid.

Undervisningssemester

4. semester (vår)

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskap
Kandidaten:

  • har kunnskap om praksisstedets plass i samfunnet

  • har kunnskap om hvordan velferdspolitiske mål og virkemidler påvirker praksisstedets virksomhet og dets tjenestemottakere

  • har kunnskap om praksisstedets rolle og oppgaver i velferdsforvaltningen gjennom kjennskap til praksisstedets ulike samarbeidspartnere og hvordan tverrprofesjonelt samarbeid foregår på praksisstedet.

  • kjenner til nasjonalt og internasjonalt forskningsarbeid av særskilt betydning for praksisstedet.

Ferdigheter
Kandidaten:

  • kan reflektere over og vurdere forholdet mellom teoretisk og vitenskapelig kunnskap og politiske rammebetingelser knyttet til praksisstedets virksomhet og dets tjenestemottakere

  • kan tilegne seg ny kunnskap og under veiledning foreta faglige vurderinger, avgjørelser og handlinger på praksisstedet, i tråd med kunnskapsbasert praksis. Videre skal studenten også kunne dokumentere og formidle sin faglige kunnskap både muntlig og skriftlig. 

  • kan anvende rettsregler og under veiledning opplyse om rettigheter og plikter og utøve juridisk og sosialfaglig skjønn i møte med praksisstedets tjenestemottagere. Gjennomføre samtaler med tjenestemottakere gjennom observasjon, samtaler under veiledning og selvstendige samtaler med tjenestemottakere.

  • kan anvende faglig kunnskap om arbeidsrettet inkludering på praksisstedet.

  • kan beherske praksisstedets metoder for kartlegging, dokumentasjon, analyse og beslutningstaking.

Generell kompetanse
Kandidaten:

  • kan identifisere, reflektere over og håndtere etiske dilemmaer i yrkesrollen, i organisering av tjenestene og i møte med tjenestemottakere på praksisstedet

  • kan reflektere over fordeler og ulemper ved bruk av digital kommunikasjon med praksisstedets tjenestemottakere og samarbeidspartnere

  • kan presentere og diskutere forberedt fagstoff ovenfor en gruppe, som kollegaer, tjenestemottakere, samarbeidspartnere eller andre.

Innhold

Studentene har sin praksis på ulike praksissteder eksempelvis NAV, kommunale botilbud, lavterskeltilbud, frivillige organisasjoner, kriminalomsorg, sykehus, skoler og andre hjelpetiltak for utsatte mennesker og grupper. Innholdet vil derfor variere. Valg av innhold vil være styrt av læringsutbyttebeskrivelser og hvordan disse er tydeliggjort i vurderingsdokumentene.

Undervisnings- og læringsformer

Hele emnet er basert på tildelt praksisplass.

Kandidaten tildeles praksisveileder på praksisstedet. På praksisstedet avsettes det tid til veiledning tilsvarende 1 time pr uke. Til disse veiledningene har kandidaten ansvar for å levere veiledningsgrunnlag i god til før veiledningen. Disse veiledningene kommer i tillegg til den daglige og løpende veiledningen.

Høgskolen oppnevner skoleveileder som følger opp kandidaten i praksisperioden. Skoleveilederen skal være delaktig i vurdering av kandidaten i samarbeid med praksisveilederen.

Arbeidsomfang

Praksisperioden går over 12 uker, inkludert for- og etterarbeid på campus. Arbeidsuken på praksisstedet er til vanlig på 30 timer, men avvik kan forekomme som for eksempel ved medleverturnus. Studenten må følge arbeidstidsordningene ved praksisstedet.

Praksis

Denne praksisperioden er på 12 uker, inkludert for- og etterarbeid.

Studenter i utenlandspraksis er 12 uker på praksisstedet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Veiledningstimene må være gjennomført

  • Oppmøte må være innenfor gitte rammer, jf. Generell praksisinformasjon ved Institutt for velferd, ledelse og organisasjon.

  • Skriftlig vurdering fra praksisveileder må være vurdert til bestått. Dette dokumentet signeres av skoleveileder, praksisveileder og kandidaten.

  • Individuelt, skriftlig refleksjonsnotat på maks 2000 ord knyttet til en situasjon eller tema fra praksis. Dette notatet skal godkjennes av høgskolen og kan omarbeides en gang.

Eksamen

Praksisperioden vurderes til Bestått / Ikke bestått

For å få praksisperioden bestått, må alle arbeidskrav være godkjente.

Ved tvil om bestått praksis gjelder egne rutiner. Jfr. Generell del i denne studieplan om Praksis.

Dersom praksisperioden er vurdert til ikke bestått, må normalt hele praksisperioden tas om igjen. Dersom samme praksisperiode vurderes til ikke bestått to ganger medfører dette tap av studierett, jf. gjeldende forskrift om eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold.

Sensorordning

Praksisveileder og skoleveileder

Vilkår for ny/utsatt eksamen

Ved vurdering til «Ikke bestått», må alle arbeidskrav avlegges på nytt.

Evaluering av emnet

Tilbakemelding fra studentene er avgjørende for at vi kan tilby best mulige emner og studieprogram. Dette emnet evalueres gjennom muntlige tilbakemeldinger i kullets time og skriftlig sluttevaluering.

Resultatene behandles i programmøte, i kullets time og i programutvalg. Det utarbeides en evalueringsrapport hvor evalueringsresultat oppsummeres med forslag til justeringer ved behov.

Litteratur

Gjeldende litteraturliste for 2024 Vår finner du i Leganto
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 18:17:17