HOVSOS20320 Praksis 1: Sosialt arbeid i praksis (Vår 2023)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Fakultet for helse, velferd og organisasjon
Studiested:
Praksissted (varierer)
Emneansvarlig:
Elin Tangnæs
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i Bachelorstudium i sosialt arbeid.

Absolutte forkunnskaper

Bestått alle emner 1. studieår i sosialt arbeid.

Undervisningssemester

4. semester (vår)

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskaper

Kandidaten skal:

  • ha kunnskap om praksisstedets plass i samfunnet

  • ha kunnskap om hvordan velferdspolitiske mål og virkemidler påvirker praksisstedets virksomhet og dets tjenestemottakere

  • ha kunnskap om praksisstedets rolle og oppgaver i velferdsforvaltningen gjennom kjennskap til praksisstedets ulike samarbeidspartnere og hvordan tverrprofesjonelt samarbeid foregår på praksisstedet.

  • kjenne til nasjonalt og internasjonalt forskningsarbeid av særskilt betydning for praksisstedet.

Ferdigheter

Kandidaten skal:

  • kunne reflektere over og vurdere forholdet mellom teoretisk og vitenskapelig kunnskap og politiske rammebetingelser knyttet til praksisstedets virksomhet og dets tjenestemottakere

  • kan tilegne seg ny kunnskap og under veiledning foreta faglige vurderinger, avgjørelser og handlinger på praksisstedet, i tråd med kunnskapsbasert praksis. Videre skal studenten også kunne dokumentere og formidle sin faglige kunnskap både muntlig og skriftlig. 

  • kan anvende rettsregler og under veiledning opplyse om rettigheter og plikter og utøve juridisk og sosialfaglig skjønn i møte med praksisstedets tjenestemottagere. Gjennomføre samtaler med tjenestemottakere gjennom observasjon, samtaler under veiledning og selvstendige samtaler med tjenestemottakere.

  • kan anvende faglig kunnskap om arbeidsrettet inkludering på praksisstedet.

  • kan beherske praksisstedets metoder for kartlegging, dokumentasjon, analyse og beslutningstaking.

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kan identifisere, reflektere over og håndtere etiske dilemmaer i yrkesrollen, i organisering av tjenestene og i møte med tjenestemottakere på praksisstedet

  • kan reflektere over fordeler og ulemper ved bruk av digital kommunikasjon med praksisstedets tjenestemottakere og samarbeidspartnere

  • kan presentere og diskutere forberedt fagstoff ovenfor en gruppe, som kollegaer, tjenestemottakere, samarbeidspartnere eller andre.

Innhold

Studentene har sin praksis på ulike praksissteder og innholdet vil derfor variere. Valg av innhold vil være styrt av spesifikke læringsutbyttebeskrivelser som avtales mellom student, praksisveileder og høgskolen, og som leveres elektronisk. Studentenes spesifikke læringsutbytte tar utgangspunkt i emnets læringsutbytte.

Undervisnings- og læringsformer

Hele emnet er basert på tildelt praksisplass.

Kandidaten tildeles praksisveileder på praksisstedet. På praksisstedet avsettes det tid til veiledning tilsvarende 1 time pr uke. Til disse veiledningene har kandidaten ansvar for å levere veiledningsgrunnlag i god til før veiledningen. Disse veiledningen kommer i tillegg til den daglige og løpende veiledningen.

Høgskolen oppnevner skoleveileder som følger opp kandidaten i praksisperioden. Skoleveilederen skal være delaktig i vurdering av kandidaten i samarbeid med praksisveilederen.

Arbeidsomfang

Praksisperioden er på 12 uker. Det er anledning å utveksle i denne praksisperioden. 

Arbeidsuken på praksisstedet er til vanlig på 30 timer, men avvik kan forekomme som for eksempel ved medleverturnus.

Praksis

Denne praksisperioden er på 12 uker, inkludert for- og etterarbeid.

Studenter i utenlandspraksis er 12 uker på praksisstedet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Veiledningstimene må være gjennomført

  • Fraværet må være innenfor gitte rammer

  • Skriftlig vurdering fra praksisveileder må være vurdert til bestått. Dette dokumentet signeres av skoleveileder, praksisveileder og kandidaten.

  • Kandidaten må levere et skriftlig refleksjonsnotat på inntil 2000 ord, knyttet til en situasjon eller tema fra praksis. Dette notatet skal godkjennes av Høgskolen i Østfold og kan omarbeides en gang.

Eksamen

Praksisemnet vurderes til Bestått / Ikke bestått. For å få praksisemnet vurdert til bestått, må alle arbeidskrav være vurdert til godkjent. Ved vurdering til "ikke bestått", må alle arbeidskrav gjennomføres og godkjennes på nytt.

Ved tvil om bestått praksisstudier inntrer egne rutiner, se pkt. Praksis, generell del av studieplanen.

Sensorordning

Praksisveileder og skoleveileder

Vilkår for ny/utsatt eksamen

Ved ikke bestått praksis, må hele praksisemnet gjennomføres på nytt.

Evaluering av emnet

Emnet evalueres muntlig i seminar og digitalt i etterkant av praksisperioden. Resultatene fra den digitale evalueringen legges ut for studentene i emnerommet i Canvas og i høgskolens ordning for kvalitetssystemer.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 16:16:42