SFB12312 Økonomistyring (Høst 2013)
Fakta om emnet
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
- Emneansvarlig:
- John-Erik Andreassen
- Undervisningsspråk:
- Norsk
- Varighet:
- ½ år
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Obligatorisk emne i bachelorstudiet i økonomi og administrasjon med 3. års profilering i økonomisk analyse
- Obligatorisk emne i bachelorstudiet i økonomi og administrasjon med profilering prosjektledelse og bedriftsrådgivning
- Valgfritt videreføringsemne i bachelorstudiet i økonomi og administrasjon, øvrige profileringer
- Valgfritt emne for studenter fra andre studieprogram
Forkunnskapskrav utover opptakskrav
Bygger på
- Innføring i bedriftsøkonomisk analyse med IKT, 10 studiepoeng
- Finansregnskap, 10 studiepoeng
- Metodekurs I, 10 studiepoeng
- Finansiering og investering, 10 studiepoeng
Undervisningssemester
5. semester (høst).
Studentens læringsutbytte etter bestått emne
KUNNSKAP
Studenten:
- har dybdekunnskap om ulike modeller i strategisk økonomistyring
- har kunnskap i å foreta strategiske lønnsomhetsanalyser basert på verdikjedeanalyse og kundeverdier
- kan se bedriftsøkonomiske problemstillinger fra et ledelsesperspektiv
- har en utvidet kunnskap om fordypning i bedriftsøkonomisk analyse
FERDIGHETER
Studenten:
- kan bruke strategi og virksomhetsstyring på ulike nivåer
- kan lese økonomisk informasjon fra et strategisk ståsted
- benytter økonomiske resonnementer til å utføre og drøfte ulike lønnsomhetsanalyser og vurderingsproblemer
- kan bruke strategisk økonomiske styringsmodeller som Bsc og BB
- aktivt kan styre likviditet og finansielle ressurser
GENERELL KOMPETANSE
Studenten:
- har innsikt i nye økonomiske trender for virksomhetsstyring
- kan kritisk vurdere strategiske økonomistyringsmodeller
- kan arbeide selvstendig og i samarbeid med andre i prosjektgrupper
- kan diskutere faglige problemstillinger i forhold til praktiske case
- kan forfatte et selvstendig skriftlig arbeid i gruppe eller individuelt
Innhold
- Strategi og virksomhetsstyring på ulike nivåer
- Likviditetsstyring og finansiell styring
- Kunsten å lese økonomisk informasjon
- Økonomisk og strategisk virksomhetsstyring
- Verdikjeden, kundeverdi og outsourcing
- Balanced Scorecard modell og andre styringsmodeller
Undervisnings- og læringsformer
Samlinger, forelesninger, casegjennomganger, casepresentasjoner, rapportskriving.
Arbeidsomfang
Det er forventet at studenten bruker om lag 280 timer i alt på dette emnet
Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen
Fremmøteplikt 80 % av samlingene med presentasjoner.
Arbeidskrav må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen.
Eksamen
Mappevurdering i gruppe og individuell skriftlig eksamen
Deleksamen 1: Mappevurdering (teller 40 %). Fire mappeinnleveringer som gruppearbeider. Det gis en samlet karakter for gruppen.
Deleksamen 2: Individuell skriftlig tretimers slutteksamen (teller 60 %). Hjelpemidler: Kalkulator.
Karakterskala: A - F.
Det settes en samlet karakter i emnet. Hver deleksamen må være bestått for å få bestått hele emnet.
Klage på karaktersetting på felles eksamensbesvarelse (gruppeeksamen) må undertegnes av samtlige i gruppen. Resultatet av klagesensuren gjelder for samtlige i gruppen.
Ved ny eksamen trenger kandidaten kun å ta den deleksamen som ikke er bestått, på nytt. Ved ny mappevurdering må imildertid ordinær undervisning i påfølgende studieår følges.
Evaluering av emnet
Tilbakemelding fra studentene våre er avgjørende for at vi skal kunne tilby best mulige emner og studieprogrammer. Dette emnet evalueres på følgende måte:
- Midtsemesterevaluering
- Sluttevaluering
Resultatene behandles av:
- Lærergruppen
- Avdelingens Utvalg for studiekvalitet og internasjonalisering
Litteratur
Litteraturlisten er sist oppdater 27. juni 2013.
Oblibatorisk litteratur
Hoff, Kjell Gunner mfl. (2009): Strategisk økonomistyring. Oslo: Universitetsforlaget
Supplerende litteratur
Shank, J. K. and V. Govindarajan (1993). Strategic Cost Management. New York: Free Press
Artikler og annet fagstoff vil bli distribuert under forelesningene.