SFS10606 Komparative velferdsmodeller (Vår 2009)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
Geir C. Tufte
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram


Valgbart emne i bachelorstudium i samfunn, språk og kultur.

Forkunnskapskrav utover opptakskrav



Undervisningssemester


4. eller 6. semester (vår), (etter fullført fordypningsenhet i enten tysk, engelsk eller statsvitenskap).

Innhold

Emnet gir en innføring i velferdsmodellenes egenart slik de har utviklet seg i en rekke OECD-land. Fokus legges på erfaringer fra Den nordiske modellen hvor forholdet mellom stat, marked og partipolitikk danner forhandlingsarenaer for fordeling og omfordeling av velferd i samfunnet. Velferdspolitikk sees på som et ledd i medborgerskapets utvikling, der forholdet mellom stat og borger har gjennomgått ulike utviklingsfaser. Det settes søkelys på de utfordringer som privatisering av offentlige tjenester og globalisering på det økonomiske plan medfører for staters evne og muligheter til å imøtekomme borgernes krav om sosial velferd. Emnet søker å belyse disse utfordringene med henvisning til erfaringer i ulike vestlige stater og fra ulike teoretiske perspektiver.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen er organisert som forelesninger og gruppearbeid rundt utvalgte tema relatert til forelesningene. Biblioteket vil være involvert i undervisning og veiledning i bl.a. litteratursøk og i bruk av nettbaserte oppslagsverk.
Undervisningsspråket er norsk.

Praksis


Ingen praksis.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Ingen arbeidskrav knyttet til emnet.

 

Eksamen

Studentene skal skrive en selvstendig oppgave (12-15 sider) om et selvvalgt emne og med selvvalgt litteratur. Temaet skal godkjennes av faglæreren. Det er avsatt to timer til veiledning pr student.
Studentene skal dessuten presentere sine oppgaver muntlig.

Det benyttes bokstavkarakterer A - F.

Litteratur

Hovedbok er Cochrane, A, Clarke, J. and Gewirtz, S. (2001): Comparing Welfare States, second edition, London: Sage. (ca 300 sider). I tillegg kommer et kompendium med utvalgte artikler som kan kjøpes på høyskolens bokhandel. Fellespensum dekker ca 800 sider. I tillegg kommer 200 sider i selvvalgt emne som studenten setter opp i forbindelse med prosjektoppgaven.
Endringer i pensum kan forekomme. Informasjon om evt. endringer gis ved semesterstart.
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:53:46