SFS10606 Komparative velferdsmodeller (Vår 2008)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
Geir C. Tufte
Undervisningsspråk:
Engelsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram


Valgfag i bachelorstudium i samfunn, språk og kultur.

Forkunnskapskrav utover opptakskrav



Undervisningssemester


Vår, 4. eller 6. semester (etter fullført fordypningsenhet i enten tysk, engelsk eller statsvitenskap).

Innhold

Emnet gir en innføring i velferdsmodellenes egenart slik de har utviklet seg i en rekke OECD-land. Fokus legges på erfaringer fra 'Den nordiske modellen' hvor forholdet mellom stat, marked og partipolitikk danner forhandlingsarenaer for fordeling og omfordeling av velferd i samfunnet. Velferdspolitikk sees på som et ledd i medborgerskapets utvikling, der forholdet mellom stat og borger har gjennomgått ulike utviklingsfaser. Det settes søkelys på de utfordringer som privatisering av offentlige tjenester og globalisering på det økonomiske plan medfører for staters evne og muligheter til å imøtekomme borgernes krav om sosial velferd. Emnet søker å belyse disse utfordringene med henvisning til erfaringer i ulike vestlige stater og fra ulike teoretiske perspektiver.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen er organisert som forelesninger og gruppearbeid rundt utvalgte tema relatert til forelesningene. Biblioteket vil være involvert i undervisning og veiledning i bl.a. litteratursøk og i bruk av nettbaserte oppslagsverk.
Undervisningsspråket er engelsk.

Praksis


Ingen praksis.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Obligatorisk oppmøte på oppgaveseminarene. 80% tilstedeværelse kreves.
  • Presentasjon av ulike modeller for sosial sikkerhet/velferdssystemer, eller presentasjon av problemstilling for kursessay.

Eksamen

Studentene skal skrive en selvstendig oppgave (12-15 sider) om et selvvalgt emne og med selvvalgt litteratur. Temaet skal godkjennes av faglæreren. Det er avsatt to timer til veiledning pr student.

Det benyttes bokstavkarakterer A - F.

Litteratur

Hovedbok er Cochrane, A, Clarke, J. and Gewirtz, S. (2001): Comparing Welfare States, second edition, London: Sage. (ca 300 sider). I tillegg kommer et kompendium med utvalgte artikler som kan kjøpes på høyskolens bokhandel. Fellespensum dekker ca 800 sider. I tillegg kommer 200 sider i selvvalgt emne som studenten setter opp i forbindelse med prosjektoppgaven.
Endringer i pensum kan forekomme. Informasjon om evt. endringer gis ved semesterstart.
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:52:06