SFS10402 Internasjonal politikk og komparativ politikk (Vår 2007)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk del av Årsstudium i statsvitenskap; del av valgfri 60 poengsenhet som kan inngå i Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur

Undervisningssemester

Ett semester, 2. semester

Innhold

Emnet gir en introduksjon i begreper og teoretiske skoler som danner grunnlag for å analysere og forstå ulike former for politisk organisering på nasjonalt og internasjonalt nivå. Det gis en innføring i utforming av staters utenrikspolitikk og ulike måter å forstå former for samhandling, konflikt og konfliktløsning mellom stater. Sentrale internasjonale organisasjoner presenteres og deres rolle i det internasjonale system problematiseres. Det legges vekt på en tilnærming ut fra et politisk økonomi perspektiv der Nord-Sør problematikk berøres, og der globalisering av ulike sider ved internasjonal politikk skisseres. Innenfor emnet komparativ politikk presenteres ulike former for politisk representasjon og deltagelse i vestlige og ikke-vestlige land.

Undervisnings- og læringsformer

Det legges vekt på å ta i bruk studentaktive undervisningsformer som praktiske øvelser og egne oppgaver med datainnsamling. Studentene skal få øvelse i å bearbeide stoff innen et eller flere av fagets emneområder. Anvendelse av teoretiske perspektiver og begreper på dagsaktuelle problemstillinger vektlegges gjennom ulike typer arbeider. Individuell veiledning og oppfølging vil vektlegges gjennom innleveringsoppgaver, både obligatorisk og frivillig, gjennom oppgaveseminarer. Undervisningsspråk er norsk.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Obligatorisk innleveringsoppgave på 6-7 sider.

Eksamen

Hjemmeeksamen. Besvarelsen skal ha et omfang på 10-12 sider. Tid: én uke. Karakterskala A-F.

Litteratur

Heidar, Knut & Berntzen, Einar (1998): Vesteuropeisk politikk: partier, regjeringsmakt, styreform. Oslo: Universitetsforlaget.

Mingst, Karen (2003): Essentials of International Relations. New York/London: W.W. Norton & Co. 2nd ed.

Hovi, Jon & Malnes, Raino (red.) (2001): Normer og makt. Oslo: abstrakt forlag.
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:53:16