SFT11507 Tysk språk I (Høst 2007)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
Kåre Solfjeld
Undervisningsspråk:
Tysk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk. Del av Årsstudium i tysk/Tysk i lærerutdanninga. Del av 60-poengsenheten som kan inngå i Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur eller fireårig lærerutdanning

Undervisningssemester

Høstsemester

Innhold

Grammatikk I:
Studentene får innsikt i grunnleggende sider ved språksystemet i tysk.

Skriftlig språkferdighet:
De forskjellige språklige emnene vil framfor alt bli presentert ved at en kontrasterer norsk og tysk på et praktisk plan. Det legges stor vekt på å innøve grunnleggende standardspråklig grammatikk, særlig morfologi og praktisk syntaks, og på å oppnå en sikker og funksjonell språkbruk.

Fonetikk og regional variasjon:
Hoveddelen omfatter en artikulatorisk beskrivelse av de enkelte tyske standardlydene og en del fenomen i fonetikk som volder norsktalende problemer når de skal snakke tysk. Eksempler på regional variasjon vil gis ut fra språkprøver.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisning gis i form av øvingsseminar og forutsetter at studentene bidrar aktivt.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

To korte prosjekt-/gruppeoppgaver basert på samarbeid gjennom for eksempel bruk av wiki-teknologi.

Eksamen

Skriftlig eksamen (5 timer) og to innleveringer.

Skriftlig eksamen:
Kandidatene prøves i grammatikk I, fonetikk og skriftlig språkferdighet. I grammatikk I gis det flere oppgaver der kandidatene skal vise at de behersker og kan redegjøre for det sentrale i morfologi- og syntakspensumet. I fonetikk gis 6-8 spørsmål fra det teoretiske pensum. Skriftlig språkferdighet prøves i form av en kort oversettelse av en ukjent tekst fra norsk til tysk der kandidatene kan bli bedt om å kommentere bestemte kontrastive fenomen.

I tillegg til den skriftlige eksamen kommer to individuelle innleveringer. Oppgavene leveres til nærmere bestemte frister.

Det settes en samlet enhetlig karakter basert på skriftlig eksamen og innleveringer. Skriftlig eksamen danner det primære grunnlaget for karakterfastsettelsen. Innleveringene brukes justerende (ett trinn opp eller ned) på en karakterskala fra A-F.

Litteratur

Grammatikk I, skriftlig språkferdighet: REITEN, Håvard: Tysk grammatikk. Oslo: Aschehoug 1995, s. 7-23, 25-143, 187-232 og 259-266.
Fonetikk: LUNDEMO, Frode: Deutsche Phonetik. Halden, siste ut¬gave.
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:53:13