SFT10703 Tysk: Syntaks og skriftlig språkferdighet (Høst 2006–Vår 2007)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
Kåre Solfjeld
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk. 15 studiepoeng for studenter som ikke har Allmenn lingvistikk for språkstudenter eller tilsvarende fra tidligere.

Del av årsstudium i tysk/tysk i lærerutdanninga. Del av 60-poengenheten som kan inngå i Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur

Undervisningssemester

Semester/varighet: Høst- og vårsemester
Tid: 1. og 2. semester bachelor/tysk årsstudium/TLU

Innhold

Syntaks: Studentene får innsikt i grunnleggende sider ved språksystemet i tysk.

Skriftlig språkferdighet: Det praktiske og teoretiske grunnlaget fra første semester videreføres mot et mer presist, nyansert og variert språk. Det vil her bl. a bli arbeidd med fri skriftlig produksjon. Evnen til å forstå tysk oppøves ved trening i å oversette tyske tekster til norsk.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisninga gis primært i form av øvelser.

Eksamen

Skriftlig eksamen (6 timer). Til pensum i syntaks gis flere spørsmål, som tester kandidatenes kunnskaper i analyse og terminologi og evnen til å formulere og bruke grammatiske regler. I skriftlig språkferdighet gis en oversettelse av en ukjent tekst fra norsk til tysk og en oversettelse av en ukjent tekst fra tysk til norsk. Ved bedømmelsen blir det primært lagt vekt på at kandidatene skriver et mest mulig korrekt grammatisk tysk, har god formuleringsevne og viser god tekstforståelse.

Mappeevaluering i fri skriftlig produksjon. Det er obligatorisk at studentene i løpet av semesteret leverer fire arbeider i fri skriftlig produksjon. Oppgavene gis med éi ukes frist, og det gis ikke anledning til å forbedre besvarelsene seinere. To av de innleverte arbeidene legges til grunn for sensur. Det er opp til den enkelte student å velge ut de arbeidene som skal være tellende. Det legges stor vekt på grammatisk korrekthet og god formuleringsevne.

Skriftlig eksamen danner det primære grunnlaget for karakterfastsettelsen. Mappeevaluering brukes justerende.

Litteratur

REITEN, Håvard: Tysk grammatikk. Oslo: Aschehoug 1995, s. 7-23, 145-271 og 326-329.

SOLFJELD, Kåre: Satzsyntax. Kompendium. Halden 2000.
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:53:04