SFT10102 Tysk: Språk, tekst og situasjon (Høst 2006)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Undervisningsspråk:
Tysk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram


Obligatorisk.

Del av årsstudium i tysk/tysk i lærerutdanninga. Del av 60-poengenheten som kan inngå i Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur eller fireårig lærerutdanning

Undervisningssemester


Høstsemester

Innhold


  • Morfologi: Studentene får innsikt i grunnleggende sider ved språksystemet i tysk. Undervisninga gis primært i form av øvelser.
  • Skriftlig språkferdighet: Undervisninga vil i stor grad gis i form av øvelser og forutsetter at studentene bidrar aktivt. De forskjellige språklige emnene vil framfor alt bli presentert ved at en kontrasterer norsk og tysk på et praktisk plan. Det legges mest vekt på å innøve grunnleggende grammatikk, f. eks.morfologi og praktisk syntaks, og å oppnå en sikker og funksjonell språkbruk.
  • Fonetikk og regional variasjon: Hoveddelen omfatter en artikulatorisk beskrivelse av de enkelte tyske standardlydene og en del fenomen innafor fonetikk som volder norsktalende problem når de skal snakke tysk. Eksempler på regional variasjon vil gis ut fra språkprøver.
  • Muntlig språkferdighet: Vi konsentrerer oss om ordforråd, morfologi, syntaks og uttale. I språk-/datalaboratoriet arbeides det dels med uttaleøvelser, dels med tekster med aktuelt eller generelt innhold. Det legges vekt på interkulturell kommunikasjon, og en tar utgangspunkt i norske tekster som skal sammenfattes og tilrettelegges for tysktalende. I gruppeøvelsene arbeider vi interaktivt. Delvis beskjeftiger vi oss med å utvide det dagligdagse ordforrådet, delvis konsentrerer vi oss om oppfølging av arbeidet i språklaboratoriet.

  • Undervisnings- og læringsformer


    Forelesninger, øvelser, bruk av språklaboratorium og multimediarom.

    Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen


    Den enkelte student må delta på minst 80% av øvelsene i muntlig språkferdighet. Kandidater som har vært til stede på mindre undervisning enn dette, må levere begrunna søknad om adgang til eksamen til eksamenskontoret.
    I muntlig skal det innleveres (fortrinnsvis digitalt) én oppgave til avtalt tid.

    Eksamen


    Skriftlig eksamen (5 timer) og mappevurdering (3 oppgaver) i muntlig. Skriftlig eksamen (5 timer): Til denne eksamen prøves morfologi, skriftlig språkferdighet og fonetikk. Kandidatene prøves i pensum fra morfologi og i grunnleggende ferdigheter oppøvd i språkferdighet. Det gis flere oppgaver der kandidatene skal vise at de behersker og kan redegjøre for det sentrale i morfologien. I fonetikk gis 6-8 spørsmål fra det teoretiske pensum.

    Mappevurdering i muntlig: Her prøves fonetikk (uttale) og muntlig språkferdighet. Den enkelte student går ut fra en norsk tekst, får beskrevet en samtalepartner og i hvilken tenkt situasjon en befinner seg. Ut fra disse forutsetningene sammenfattes og tilrettelegges denne teksten på tysk (ca. 4 minutter). Det blir gitt 2 oppgaver som leveres (fortrinnsvis digitalt) til avtalte tidspunkt i løpet av semesteret. Det vil bli lagt vekt på språk, (også uttale), interkulturell kompetanse og presentasjon.

    Litteratur


    Morfologi, Skriftlig språkferdighet: REITEN, Håvard: Tysk grammatikk. Oslo: Aschehoug 1995, s. 25-143.

    Fonetikk: LUNDEMO, Frode: Deutsche Fonetik. Halden, siste utgave.

    Muntlig språkferdighet: NYBØLE, R. Steinar/SOLFJELD, Kåre: Wenn jemand eine Reise tut, so kann er/sie was erzählen. Begleitheft. Halden 2003. I tillegg et uttalekurs i fonetikk.

    Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:53:03