SFB52206 Prosjektledelse med bacheloroppgave (Høst 2006–Vår 2007)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
30
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag
Emneansvarlig:
Bjørg Hellum
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram


Emnet er en av tre mulige profileringer i bachelorstudiet i internasjonal kommunikasjon

Forkunnskapskrav utover opptakskrav


For prosjektdelen i emnet anbefales forkunnskaper fra de to første årene i bachelorstudiet i internasjonal kommunikasjon, eller tilsvarende. Bacheloroppgaven i 6. semester bygger på de fem første semestrene i studiet og på prosjektdelen av emnet. Studentene forventes å ha interesse for kommunikative og faglige utfordringer knyttet til bedrifter og organisasjoner, og for å delta i eller lede konkrete prosjekter i samarbeid med disse.

Undervisningssemester


Høst og vår, 5. og 6. semester

Innhold


Emnet består av to deler. 1: Prosjektledelse, gruppearbeid. 2: Bacheloroppgave, individuelt arbeid.

Prosjektarbeidet tar utgangspunkt i metoden 'målrettet prosjektstyring'. Studentene trenes i planlegging, kommunikasjon, styring og kvalitetssikring av eget prosjekt. I tillegg skal studentene studere andre metoder og teorier innenfor fagområdet, som prosjektnedbrytning og nettverksteori. Innholdet omfatter:

  • Planlegging av prosjekter
  • Styring og ledelse av prosjekter, kommunikasjon i prosjektsammenheng
  • Oppfølging og evaluering av prosjekter
  • Analyse av resultater
  • Rapportering, skriftlig og muntlig: statusrapportering og sluttrapportering
  • Teamutvikling og medarbeiderhåndtering, konflikthåndtering

Det stilles klare krav om aktiv deltakelse og ledelse. Planlagte aktiviteter følges fra medio oktober til mai. Prosjektet utformes i samarbeid med oppdragsgiver, og studentene legger opp arbeidsplan for prosjektet i samråd med høgskolens veileder og deltakende oppdragsgiver. Innholdet i prosjektene vil variere sterkt, fra å utarbeide strategisk plan for en virksomhet til å markedsføre et produkt eller profilere en virksomhet eller en kommune.

Bacheloroppgaven er et selvstendig, individuelt arbeid som bygger på og anvender den teoretiske og metodiske kunnskapen som studenten har tilegnet seg gjennom fem semestre av studiet. Temaet for bacheloroppgaven skal springe ut av prosjektet, og oppgaven skrives med veiledning parallelt med prosjektarbeidet i 6. semester.

Undervisnings- og læringsformer


Prosjektdelen gjennomføres som arbeid i prosjektgrupper og som samlinger, totalt 12 dager. Første samling er medio oktober og går over fire dager, deretter gjennomføres månedlige samlinger. Studentene forventes å bruke 60 dagsverk til arbeidet med prosjektet. Det gis løpende veiledning fra høgskolens side. Prosjektet har bedriften/organisasjonen som oppdragsgiver og eier.

Bacheloroppgaven skrives individuelt med individuell veiledning (inntil 5 timer per student) og oppgaveseminar hvor arbeidet presenteres. Oppgaven skrives parallelt med gruppeprosjektet i vårsemesteret. Studenter kan samarbeide om tema og datainnsamling i forberedelsesfasen, men skal skrive hver sin selvstendige oppgave innenfor temaet. Bacheloroppgaven skrives på det språk studenten har valgt som hovedspråk i studiet.

Ved begynnelsen av 6. semester organiseres seminar i metode og oppgaveskriving for alle 6. semestersstudenter på studiet. Dette seminaret foregår på norsk.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen


1. Forprosjektrapport i høstsemesteret, gruppearbeid.
2. Konsulentrapport til oppdragsgiver, gruppearbeid. Leveres ved slutten av vårsemesteret.
3. Fagoppgave med anvendelse av relevant teori, gruppearbeid. Leveres ved slutten av vårsemesteret.
4. Deltakelse på metodeseminar.

Deltakelse og presentasjon på oppgaveseminarer. Seminardeltakelse med presentasjon av egen oppgave må være gjennomført før bacheloroppgaven kan leveres til vurdering. Pensumliste må være innlevert innen fastsatt frist.

Eksamen


Individuell, skriftlig bacheloroppgave med muntlig eksamen (såkalt forsvar av oppgaven), som gis en samlet karakter. Karakter gis på skala A-F.

Litteratur


Pensumlitteratur er avhengig av tema for og problemstillinger i prosjektet og valgt spesialemne for bacheloroppgaven. Studenten/gruppen skal selv definere pensumlitteratur og levere litteraturliste innen fastsatt frist.

Anbefalt grunnlitteratur om metode er:

  • Andersen, Erling S, K Grude & T Haug. 2004. Målrettet prosjektstyring. NKI-forlaget.
  • Andersen, Erling S & Eva Schwencke. 2001. Prosjektarbeid: en veiledning for studenter. NKI-forlaget.
  • Askheim, Ola Gaute Aas & Tor Grenness. 2000. Fra tall til ord: kvalitative metoder i markedsforskning. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Fisher, C. 2004. Researching and Writing a Dissertation for Business Students. Harlow: Pearson Education.
  • Jacobsen, Dag Ingvar. 2005. Hvordan gjennomføre undersøkelser - en pragmatisk tilnærming. Innføring i samfunnsvitenskapelig metode. Oslo: Høyskoleforlaget.
  • Johannessen, Asbjørn & Per Arne Tufte. 2002. Introduksjon til samfunnsvitenskapelig metode. Oslo: Abstrakt
  • Johannessen, Jon-Arild & Johan Olaisen. 1995. Prosjekt: hvordan planlegge, gjennomføre og presentere prosjektoppgaver, utredninger og forskning. Bergen: Fagbokforlaget.
  • Nicholas, John M. 2001. Project Management for Business and Technology: Principles and Practice. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • Stavne, Arid & Jan Thormodsæter, 2005. Hjelp, jeg er blitt prosjektleder! Ås: Prosjektforum.
  • Yin. Robert K. 2003. Case Study Research: Design and Methods. Thousand Oaks, Calif.: Sage.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:53:00