LUSAM10211 Samfunnskunnskap (5-10) (Høst 2011–Vår 2012)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for lærerutdanning
Studiested:
Remmen, halden
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatoriske emne i Samfunnsfag for grunnskolelærerutdanning 5-10 (60 studiepoeng) som går over 2. og 3. studieår i Grunnskolelærerutdanningen 5-10.

Undervisningssemester

Emnet går over to semestre, høst og vår.

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Studentene skal ha innsikt i politiske, sosiale og kulturelle samfunnsforhold og ha innsikt i hvordan sosialisering og ulike former for påvirkning skjer i dagens samfunn.

Innhold

Innholdet i og arbeidet med emnet Samfunnskunnskap er samordnet med arbeidet i emnet Fagdidaktikk. Hoveddelen av emnet vil ta utgangspunkt i faget statsvitenskap. Det vil i tillegg bli trukket veksler på samfunnskunnskapsdisipliner som sosiologi og sosialantropologi. Historiske utviklingslinjer og geografiske mønstre og strukturer vil også trekkes inn i emnet. Undervisningen vil organiseres omkring disse hovedtemaene:

  • Hva er samfunnskunnskap
  • Maktkanaler
  • Sentrum/periferi

Undervisnings- og læringsformer

Deltakelse i undervisningen og arbeid i grupper er arbeidsformer hvor læring foregår som en målrettet sosial aktivitet, mens lesing og tilhørende bearbeiding av fagstoff er individuelle arbeidsformer med læring som mål. Fra høgskolens side tilrettelegges timeplan­lagt undervisning, klassesamtaler/-drøftinger, ekskursjoner og organisert gruppearbeid. I tillegg kommer veiledningssamtaler mellom faglærere og studenter og veiledning knyttet til emnet.

Praksis

Studentene skal ha 4 uker praksis i høstsemesteret og 4 uker praksis i vårsemesteret. Se mer informasjon i Plan for praksis.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

1) Delta på innføringsseminar ved semesterstart, der nødvendig informasjon om emnet blir gitt. Innføringsseminaret omfatter de to første ukene etter studiestart i høstsemesteret.                                                                                                                                                    

2) Studentene skal skrive, levere og presentere en fagartikkel i samfunnskunnskap. Den skal presenteres både skriftlig og muntlig for medstudentene. Det er obligatorisk frammøte til alle muntlige presentasjoner av fagartiklene.

3) Det skal avtales og gjennomføres minst én veiledning i tilknytning til arbeidet med samfunnskunnskap. I samtalen skal både faglige spørsmål og forhold som har med studieprogresjonen å gjøre behandles.

Hvert arbeidskrav må være utført innen fastsatt frist og alle arbeidskrav må være godkjent av faglærer før studenten kan fremstille seg til deleksamen 2.

Eksamen

Sluttvurderingen består av to deleksamener:

Deleksamen 1: Skriftlig 4 timers eksamen (teller 25 % av karakteren på emnet) i høstsemesteret. Intern sensur. Tillatte hjelpemidler gis det opplysninger om i semesterplanen.

Deleksamen 2: Muntlig eksamen med varighet ca. 30 minutter (teller 75 % av karakteren på emnet) ved slutten av studieåret. Ekstern sensur. Tillatte hjelpemidler gis det opplysninger om i semesterplanen.

Deleksamen 1 må være bestått før deleksamen 2 kan avlegges. Ved ikke bestått på deleksamen 2, er det kun denne delen som må avlegges på nytt ved ny/utsatt eksamen. Det benyttes bokstavkarakterer A - F. Det gis en samlet karakter i emnet.

Evaluering av emnet

Skriftlig studentevaluering i begge semestrene.

Litteratur

Med forbehold om endringer før studiestart.

Hermansen, Hans Petter: Hva er samfunnskunnskap? (kompendium)
Hermansen, Hans Petter: Maktens kanaler (Læringsforlaget, 2010)
Hermansen, Hans Petter: Sentrum og periferi (Læringsforlaget, 2011)
Rønning, Rolf: Vårt politiske Norge (Fagbokforlaget, nyeste utgave)
Sølvberg, Kjelsås og Hylland Eriksen: Menneske og samfunn (Aschehoug, nyeste utgave)

Materiale utdelt i undervisningen i løpet av undervisningsåret inngår også i pensum

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:47:31