LUFNLNN08 Naturlære og naturforvaltning (Vår 2009)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
30
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for lærerutdanning
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Emnet inngår i årsstudium Friluftsliv og naturlære (60 studiepoeng). Studenter som har fullført Utefag (30 studiepoeng), kan ta emnet som videreutdanning.

Undervisningssemester

2. semester (vår).

Innhold

Emnet omfatter kunnskaper om vinterfriluftsliv, førstehjelp og livredning, mangfold og sammenhenger i naturen, og om samspillet mellom natur og kultur, om menneskets bruk av naturen, miljøproblemer og interessekonflikter knyttet til bruken av naturen.

I tillegg omfatter emnet utvikling av holdninger og verdier når det gjelder forbruk og hvilke konsekvenser det kan få for natur og miljø lokalt og globalt, bruk av naturens råvarer til mat og trivsel, livsstil og helse.

Undervisnings- og læringsformer

Studentene deltar i arbeidet med å planlegge, gjennomføre og evaluere de ulike friluftsaktivitetene som inngår i emnet. I tillegg er det lagt opp til undervisning i fagdidaktiske tema og sentrale temaområder innenfor naturlære og biologi. Studentene arbeider med ulike oppgaver knyttet til temaområdene. Studentene får veiledning underveis, både i forhold til turer/ekskursjoner og individuelle oppgaver.

Årsstudiet stiller store krav til deltaking og medansvar. Studietspraktiske egenart, tverrfaglige karakter og overføringsverdi gjør atstudentene må beherske et mangfold av praktiske arbeids- ogopplæringsformer, og de må utvikle gode samarbeidsformer.
Studiet legges opp slik at studentene erfarer og medvirker til atteoretisk stoff integreres i studiets praktiske del. Kunnskap skalomsettes i forpliktende handlingskompetanse. Det gis mulighet forpraktisering innenfor alle temaer, og det forutsettes at studentenearbeider aktivt med oppgaver på egen hånd og i grupper. Det legges vektpå problembaserte formidlingsformer der studentene lærer gjennomerfaring og veiledning.

Praksis

Det er ingen obligatorisk praksis knyttet til emnet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Følgende arbeidskrav må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen:

  1. 100% deltaking på 3-5 dagers turer
  2. Minst 80% deltaking på turer og dagsekskursjoner. Dette fordi turene er sentrale læringsarenaer
  3. Deltaking i skriving av grupperapporter
  4. Innlevering av arbeidsmapper bestående av grupperapporter etter hver ekskursjon og individuelle oppgaver innen de frister som er satt opp i semesterplaner. Faglærer skal godkjenne at studentene leverer inn rapporter og oppgaver. Antall grupperapporter og individuelle oppgaver fremgår av semesterplanen.

Arbeidskravene godkjennes muntlig eller skriftlig av faglærer. Dersom et skriftlig arbeidskrav ikke godkjennes ved første innlevering, har studentene kun èn mulighet for å rette opp dette.

Eksamen

Emnet har avsluttende eksamen i vårsemesteret. Eksamen består av tre deleksamener:

  1. Del 1: individuelt arbeid, leveres til fastsatte frist i løpet av vårsemesteret
  2. Del 2: individuelt arbeid, som over
  3. Del 3: muntlig, individuell eksamen, gjennomføres i evalueringsperioden mai/juni.
Hver deleksamen vektes likt. Alle tre deleksamenener må bestås for at studenten skal få bestått karakter i emnet. Dersom studenten ikke består den ene deleksamenen, må denne tas på nytt for å få bestått eksamen. Det benyttes gradert karakterskala A-F, der A er beste karakter og F er stryk. Intern og ekstern sensur.

Litteratur

Foreligger ved studiestart.
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:46:47