LU201AKHV07 Arkitektur og design (Høst 2008)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for lærerutdanning
Emneansvarlig:
Solveig Toft
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Emnet inngår i Kunst og håndverk årsstudium (60 studiepoeng) og i studieenheten Kunst og håndverk 2 (30 studiepoeng).

Forkunnskapskrav utover opptakskrav

Forutsetter fullført studieenheten Kunst og håndverk 1 (30 studiepoeng) eller tilsvarende utdanning.

Emnet kan også tas parallelt med Kunst og håndverk 1.

Undervisningssemester

Undervisningen foregår i høstsemesteret, med eksamen i høstsemesterets evalueringsperiode. Undervisningen foregår to dager pr.uke.

Innhold

Emnet består av veksling mellom møte med kunst og formkultur/arkitektur/kunsthåndverk, teoretiske studier, eget estetisk skapende arbeid og fagdidaktisk refleksjon. Gjennom studiet skal studenten utvikle egen form- og uttrykksevne gjennom bevisst bruk av vår kunst og formkultur og estetiske virkemidler, samt utvikle evnen til å lede barn og unge i estetisk skapende arbeid med ulike materialer.

Undervisnings- og læringsformer

Emnets undervisning er periodisert til høstsemesteret. Undervisningen foregår fordelt på to dager per uke og er periodisert med utgangspunkt i arkitektur fra vår kunst og formkultur i undervisningsblokker. Arbeids- og undervisningsformer: forelesninger, demonstrasjoner, felt- og litteraturstudier, lage utstillinger, studiereiser, individuelt estetisk skapende arbeid i ulike materialer/håndverksteknikker.

Praksis

Se pkt om forholdet mellom teori og praksis i studieplanen.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Følgende arbeidskrav må være godkjent av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen:

  • Godkjent frammøte til undervisning. Faglærer sender rundt tilstedeværelsesliste, som signeres av studenten. Listen gis til fagansvarlig lærer for studiet.

Eksamen

Studentene får tilbakemelding underveis i studiet i forbindelse med utarbeidelse av obligatoriske oppgaver til en eksamensmappe. Det skal utføres individuelle estetisk, skapende arbeider, med tilhørende prosessdokumentasjon og logg, knyttet til emnets fagområde, i samsvar med semesterplanen. Oppgavene blir imidlertid ikke vurdert før de er formelt innlevert som eksamensmappe innen angitt frist. 

Eksamensform 

  1. Mappeeksamen som leveres innen angitt frist. Mappen skal bestå av emnets obligatoriske estetisk skapende arbeider. Se semesterplan for detaljert beskrivelse
  2. Individuell muntlig eksamen med varighet cirka 25 minutter. Muntlig eksamen tar utgangspunkt i presentasjon og vurdering av emnets estetisk skapende produksjonsarbeid, med tilhørende prosessdokumentasjon og logg fra eksamensmappen. Den muntlige eksaminasjonen tar også opp spørsmål fra pensumlitteratur, samt øvrig lærestoff gjennom studieåret. 

Det gis en samlet karakter i emnet. Karakteren blir fastsatt av to interne sensorer på grunnlag av en helhetlig vurdering av måloppnåelse i studentens produksjonsarbeider og kunnskap i teoretisk fagstoff.

Det benyttes bokstavkarakterer A til F, hvor A er beste og E er den dårligste beståtte karakter. F er ikke bestått.

Ved eventuell ny eksamen kan eksamensmappen forbedres èn gang.

Litteratur

Læreplanverket for Kunnskapsløftet (2006). Kunnskapsdepartementet

 

Danbolt, Gunnar (2002): Blikk for bilder. Om tolkning og formidling av billedkunst. Oslo: Abstrakt forlag   

 

Haabesland & Vavik (2000): Kunst og håndverk - hva og hvorfor. Bergen: Fagbokforlaget 

 

Johannessen, Aggi Folgerø (2003): Grunnbok i bildeskaping med kunstnere i modernismen og samtidskunsten som forbilder. Bergen: Fagbokforlaget 

 

Samuelsen, Arne Marius (2003): Formidling av kunst til barn og unge. Oslo: Universitetsforlaget

 

I tillegg kommer de rammeplaner og det lovverk som til enhver tid gjelder for virksomheten. Kompendier, aktuelle artikler i tidsskrift, aviser og forelesninger ved gallerier og kunst- og kulturmuseer er også å regne som pensum. Det forbeholdes rett til endringer i litteraturen.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:46:24