LAGRLIKT Grunnleggende IKT-opplæring (30 timer) (Høst 2008)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
0
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for lærerutdanning
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Grunnleggende IKT-opplæring (30 t)  er et obligatorisk opplæringstiltak i vår allmennlærerutdanning. Det har samme status som Dramakurset, generelt arbeidskrav i allmennlærerutdanningsprogrammet.

Undervisningssemester

IKT-opplæringen foregår gjennom de tre første semestrene i den obligatoriske delen av allmennlærerutdanningen.

Innhold

Innholdet i opplæringstiltaket er knyttet til den grunnleggende IKT-kompetansen vi ønsker at alle allmennlærerstudentene skal utvikle:

  • Beherske digital kommunikasjon på ulike arenaer
  • Ha gode ferdigheter i bruk av relevante verktøyprogram: Tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram video-og bilderedigering, informasjonskompetanse i forhold til bruk av Internett i undervisning og læring og noe kjennskap til animasjonsfilm og digital historiefortelling
  • Filbehandling og bruk av digitalt utstyr i læringssituasjoner

Arbeidet med disse områdene er knyttet opp mot 10 individuelle arbeidskrav.

Undervisnings- og læringsformer

Tilrettelegging av infrastruktur, utstyrspakke, opplæring og brukerstøtte skal ha en kvalitet og organisering som kan være grunnlag for at studenter og lærere utvikler digital kompetanse gjennom integrert bruk av IKT i studiet og på praksis. Dette er også grunnlaget for studentenes arbeid i IKT-opplæringstiltaket.:

  • Studenter og lærere arbeider med egne, bærbare PC-er
  • Grunnlaget er Internett-tilgang gjennom godt utbygd fastnett og/eller trådløst nett på høgskolen og praksisskoler
  • Kommunikasjon: Webbasert e-post, digitalt læringsmiljø (LMS) og studiets websider
  • Avdelingen legger til rette for utlån av videokamera, webkamera, digital kamera, scannere og utvikler et godt servicetilbud som omfatter et eget supportsystem tilknyttet IT-driftavdelingen

Undervisningen organiseres i form av fellesopplæring for trinnet, verksteder tilpasset læringsaktiviteter i fagene og individuell veiledning gjennom Help-Desk-tjenesten. Studentene må ta et aktivt ansvar for å nyttiggjøre seg de tilbudene de får på disse ulike læringsarenaene.

Arbeidet med utvikling av egen IKT-kompetanse er også bygget opp rundt de 10 individuelle arbeidskravene, og integrert i studentenes prosjekter i praksisopplæringen.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

 - Arbeidskravene i IKT må normalt fullføres innen 1. desember i det tredje semesteret i allmennlærerutdanningens obligatoriske del, i tråd med frister i semesterplanen for IKT-arbeidet:

IKT-opplæring gis i de 3 første semestrene av studiet. Arbeidskravene i IKT skal som hovedregel leveres den dagen tilsvarende tema er oppført på undervisningsplanene, dersom ikke annet er oppgitt. Arbeidkravet rettes så i løpet av de påfølgende 14 dagene etter levering. Retting for dem som ikke har levert eller ikke har bestått skjer så i perioden 1.-14. desember og 1.-14. mai . Det er studentens oppgave å skaffe seg informasjon om tilbakemeldingen i LMS

Følgende oppgaver skal samles på en individuell webside og være ferdigstilt i tråd med frister i semesterplanen for IKT (URL: www.lu-stud.hiof.no/~brukernavn/ikt/)

1. semester:

1. Elektronisk post
2. Innlegg på nettkonferanse/LMS
3. Filbehandling
4. Publisere på Internet 

2. semester:

5.Tekstbehandling: Tilpasset oppgave med hovedfunksjonene i tekstbehandling
6. Regneark: Koordinert oppgave med matematikk
7. Presentasjonsprogram: Tilpasset oppgave med hovedfunksjonene i presentasjonsprogrammet

3. semester:

8. Lage og redigere film, digital historiefortelling
9. Bildebehandling
10. Animasjon: Lage en 30 sekunders animasjonsfilm og legge på lydkommentar

(Oppgavene kan også etter avtale dokumenteres utført som del av arbeid i fag eller på praksis). Studentene får tilbud om IKT-verksteder og veiledning underveis i studiet. Det er IKT-konsulentgruppen som vurderer oppgavene og gir tilbakemelding om evt. godkjenning.

Eksamen

Emnet grunnleggende IKT-opplæring (30 timer) må være fullført og godkjent for at studenten skal ha rett til vitnemål.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 02:44:57