LF10KRLX Kristendoms-, religions- og livssynskunnsk. (Høst 2007–Vår 2008)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for lærerutdanning
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram


Emnet inngår i førskolelærerutdanningen og er obligatorisk.

Forkunnskapskrav utover opptakskrav


Emnet forutsetter og bygger videre på nivå tilsvarende religion og etikk i videregående skole De som studerer på grunnlag av realkompetanse må selv ta ansvar for åoppdatere seg selv tilsvarende videregående nivå i faget.


Undervisningssemester


I heltidsstudiets breddestudium gis det undervisning i emnet i høst-og vårsemesteret, 3. studieår. I heltidsstudiets linjestudium gis det undervisning i emnet i høst-og vårsemesteret, 1. studieår. I deltidsstudiet gis det undervisning i emnet i høst-og vårsemesteret, 2. studieår.


Innhold


KRL består av emnene kristen tro og tradisjon, andre religioner og livssyn, etikk, barnehagens og skolens verdigrunnlag, pedagogisk arbeid med barn og samhandling og refleksjon i forholdt til eget arbeid og foresatte. Emnet inneholder obligatorisk basisgruppearbeid/prosjekter med muntlige presentasjoner.


Undervisnings- og læringsformer


Studiet omfatter samtaler, prosjektarbeid, forelesninger, ekskursjon og individuelt arbeid. Det legges vekt på tverrfaglighet. Studentene skal bruke IKT i prosjektarbeid og oppgaver. De skal også kjenne til og bruke biblioteket i arbeidet sitt.


Praksis


KRL knyttes til obligatorisk ordinær praksis i barnehage og skole.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen


Vilkår for å framstille seg til eksamen:
Individuell passeringsprøve av 1 times varighet i teori i løpet av vårsemesteret. Gjennomføre 3 obligatoriske basisgruppearbeider eller prosjekter, inkludert forberedelse og muntlig presentasjon av fagdidaktiske eller fagmetodiske temaer. IKT kan anvendes som kilde og presentasjonsform. Både passeringsprøve og de 3 basisgruppearbeidene skal være godkjent av faglærer. I etterkant av skolepraksis vil det bli gjennomført et tverrfaglig prosjekt som er knyttet til skolepraksis. Dette skal godkjennes av basisgruppeveileder.


Eksamen


Underveisvurdering knyttes til obligatoriske arbeidskrav i KRL. De 3 basisgruppearbeidene eller prosjektene får muntlig vurdering rett etter muntlig presentasjon, mens i passeringsprøve i teori gis det skriftlig beskjed om resultatet senest 3 uker etter prøvedato. Alt dette vurderes som godkjent/ikke godkjent av faglærer.
Sluttvurdering består av en 3 dagers skriftlige individuell hjemmeeksamen, 8 - 10 sider, der man kan bli prøvd i alle målområdene av faget. Vurderes med bokstavkarakterer fra A til F, der A er beste og E er laveste ståkarakter. F er stryk. Det er intern og ekstern sensur av hjemmeeksamen.


Litteratur


q 372.19 RamRammeplan for barnehagen. (1995). Oslo: Barne- og familiedepartementet: Akademika. Kap. 2, ss. 21-26, kap. 5, ss. 57-70. ISBN 82-992731-3-7
372.21 EidEidhamar, Levi Geir. (2002).Små mennesker - stort mangfold: religioner og livssyn i barnehagen. Kristiansand: Høyskoleforlaget. Kap.1-3, 5-7.ISBN 82-7634-424-0
174.937 Lee Leer-Salvesen, Paul & Levi Geir Eidhamar. (2000).Nesten som deg selv: Barn og etikk. Kristiansand: Høyskoleforlaget. 216 s.ISBN 82-7634-302-3
372.21 SødSødal, Helje Kringlebotn. (2003). Kristen tro og tradisjon i barnehagen. Kristiansand: Høyskoleforlaget. 268 s. ISBN 82-7634-522-0


Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:46:05