IRD20506 Industriell Design 3 - marked, bruker og ergonomi (Vår 2006)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for ingeniørfag
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram


Obligatorisk

Forkunnskapskrav utover opptakskrav


Gjennomført Form og farge 2 eller tilsvarende.

Undervisningssemester


Tidspunkt/varighet: Vår 2006/ ett semester
Plass i utdanningen: 2. studieår
Timer pr. uke:  Form og funksjon: forelesninger og veiledet øvingsarbeid 8 t/uke. Ergonomi: forelesninger og veiledet øvingsarbeid 4 t/uke


Innhold


Form og funksjon: Metoder for identifisering av kundebehov. Konseptfremtaking og konseptvalg. Målgruppetilpassing. Produktarkitektur og prototyputvikling. Produktvalg. Produktspesifikasjon (QFD). Organisering av integrert produktutvikling. Ledelse av produktdesignprosjekter.

Ergonomi: Det gis en innføring i sentrale begreper, mål og bakgrunn for fagområdet. Bruk av ergonomiske data, simuleringer og brukertester som grunnlag for brukerorientert produktdesign blir gjennomgått sammen med krav og retningslinjer for utforming av håndverktøy, maskiner og arbeidsplasser og aktuelle standarder under EUs maskinsikkerhetsdirektiv.


Undervisnings- og læringsformer


Forelesninger kombineres med praktisk produktutviklingsarbeid og veiledning. Studentene utvikler i løpet av undervisningstiden et nytt produkt (redskap) fra behovanalyse til modell i målestokk 1 : 1 og produkttegninger. Framdriften i produktutviklingsprosessen blir fulgt opp gjennom innleveringsoppgaver med tilbakemelding. Prosjektgruppene blir oppfordret til jevnlig å reflektere på sin egen utviklingsprosess.I ergonomidelen kombineres forelesninger med gruppeorganisert researcharbeid som skal munne ut i grunnlag for utarbeiding av de individuelle utkastene.


Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen


Deltagelse i forelesninger, veiledet undervisning, øvinger og prosjekter

Eksamen


Vurdering i faget fastlegges på grunnlag av innlevert mappe. Mappen skal inneholde innleveringsoppgaver og sluttrapport, som sammen vektes med 75%, og en presentasjon som vektes med 25%. Fagdelen form og funksjon vektes med med 2/3 andel og fagdelen ergonomi vektes med 1/3 andel av vurderingen. Det vil ikke være adgang til ny prøving før neste regulære innlevering i faget. Arbeidsmåten medfører at mappen blir unik for hvert semester og kun kan vurderes ved fastlagt innleveringstermin. Det gis bokstavkarakter.


Litteratur


Pensum Form og Funksjon:
Farstad, Per: Industridesign. Universitetsforlaget 2003,
Støttelitteratur Form og Funksjon:
Ulrich, Karl og Eppinger, Steven: Product Design and Development, McGraw-Hill 2000

Pensum Ergonomi:
Pheasant, Stephen: Bodyspace. Taylor & Francis
The Measure of Man and Woman: human factors in design, Alvin R. Tilley, Wiley 2002

Støtteliteratur Ergonomi:
Tom Vavik, Trond Are Øritsland: Menneskelige aspekter i design. NTNU 2000
Dreyfuss Associates; Humanscale
Panero; Human Dimension & Interior Space
Green, Jordan; Human Factors in Product Design
Woodson & al; Human Factors Design Handbook

Listen kan bli justert

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 02:38:37