HSOPR10310 Operasjonssykepleie - fag og yrkesutøvelse (Vår 2011–Høst 2011)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
30
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for helse og velferd
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i videreutdanning i operasjonssykepleie.

Forkunnskapskrav utover opptakskrav

Forutsetter bestått eksamen i emnene HSOPR10110 Sykepleiefaglige og samfunnsvitenskapelige emner og operasjonssykepleie, fag og yrkesutøvelse (20 studiepoeng) og HSOPR10210 Medisinske og naturvitenskaplige emner (10 studiepoeng), samt bestått HSOPRKL110 Klinisk emne, trinn 1 (10 studiepoeng).

Undervisningssemester

2. og 3. semester (vår og høst).

Innhold

Hovedtema:

  • Operasjonssykepleierens ansvar- og funksjonsområde
  • Operasjonssykepleierens mellommenneskelige ansvar
  • Operasjonssykepleierens problemløsende aspekt
  • Operasjonssykepleie til kirurgiske pasientgrupper
  • Kirurgiske behandlingsteknikker
  • Medisinsk-teknisk utstyr
  • Infeksjonsmedisin
  • Fagutvikling og undervisning
  • Administrasjon og ledelse

Undervisnings- og læringsformer

Undervisnings- og læringsformer som benyttes er problembaserte læringsprinsipper og mappevurderingsordning. I det teoretiske emnet og som grunnlag i PBL-arbeidet tas det utgangspunkt i aktuelle problemstillinger fra studentenes egne praksisstudier. I andre og tredje semester vil undervisningen i større grad flyttes til operasjonsavdelingen, som er operasjonsstudentens praksisarena. Målet er å integrere teori og praksis, samt stimulere studenten til refleksjon for derigjennom å utvikle funksjonsdyktige og reflekterte spesialsykepleiere.

Temaene vil i økende grad vektlegges i de kliniske emnene. Det stimuleres til refleksjon fra både lærere og praksisveiledere gjennomgående i hele studiet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Obligatorisk tilstedeværelse. Fravær på mellom 10 og 30 % i teoriundervisningen må tas igjen ved at studenten må besvare en skriftlig oppgave. Ved fravær på mellom 10 og 30 % i klinikken vil høgskolen avgjøre ut fra studentens funksjonsnivå om studenten må ta igjen tid i klinikken. Fravær på mer enn 30% kan ikke godkjennes.
  • MTU-test (medisinsk-teknisk utstyr)
  • Gjennomføringsplan for klinisk fordypningsoppgave
  • Seminar innen infeksjonsforebyggelse

Arbeidskravene må være godkjent før studentene kan framstille seg til eksamen.

Eksamen

Hjemmeeksamen og muntlig høring
Hjemmeeksamen (klinisk fordypningsoppgave) skal ha et omfang på 10.000 ord (+ /- 20 %), og kan leveres som gruppeoppgave med maks 2 studenter. Innlevering av gruppebesvarelser må godkjennes skriftlig av avdelingen før innlevering.
Muntlig høring justerer karakter på skriftlig hjemmeeksamen.

Emnet vurderes av én intern og én ekstern sensor etter karakterskalaen A-F. Det gis individuelle karakterer etter muntlig høring.

Evaluering av emnet

Tilbakemelding fra studentene våre er avgjørende for at vi skal kunne tilby best mulige emner og studieprogrammer. Dette emnet evalueres med en sluttevaluering og resultatene behandles i koordinatormøter for studiet.

Litteratur

Selvvalgt pensum 1000 sider. Anbefalt litteratur for studiet finnes i studieplan for operasjonsykepleie, videreutdanning

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 02:36:22