HSSPL10111 Grunnleggende sykepleiekunnskap (Høst 2011)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
10
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for helse og velferd
Studiested:
Fredrikstad
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne i bachelorstudiet i sykepleie, heltid.

Undervisningssemester

1. semester (høst) for alle klassene.

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskaper:
Studentene skal ved avsluttet emne kunne:

  • gjøre rede for menneskets grunnleggende behov relatert til alder, kjønn og helse, og hvilke komplikasjoner som kan oppstå når disse ikke kan dekkes
  • gjøre rede for aktuelle observasjoner og sykepleiehandlinger for å ivareta menneskets grunnleggende behov
  • gjøre rede for sykepleieprosessen, og beskrive hva som skal dokumenteres, hvordan dokumentere og hvorfor dokumentere i pasientjournalen
  • beskrive sykepleiens tradisjon og historie
  • beskrive kognitive prosesser

Ferdigheter:
Studenten skal ved avsluttet emne kunne:

  • ivareta grunnleggende sykepleieferdigheter forsvarlig mht teknikk, sikkerhet og hygiene
  • anvende kunnskap om kroppens normale funksjoner til sykepleiefaglige vurderinger og tiltak

Generell kompetanse:
Studenten skal ved avsluttet emne:

  • vise respekt og samarbeide med medstudenter og lærere i studiearbeidet
  • kunne skrive oppgave etter prinsipper for akademisk skriving
  • vise forståelse for at kunnskap i grunnleggende sykepleievitenskapelige, samfunnsvitenskapelige, medisinske og naturvitenskaplige tema har betydning for å gi god sykepleie

Innhold

1: Sykepleiens historie, tradisjon og yrkesetikk
- Omsorg for det hjelpetrengende mennesket og utvikling av kunnskap om kropp og sykdom i historisk perspektiv

Sykepleiens vitenskapsteoretiske grunnlag, fagutvikling og forskning i sykepleie
- Sykepleie som fag og yrke
- Grunnleggende behov -ressurser -mestring -livskvalitet -helse
- Virginia Hendersons -og Joyce Travelbees sykepleietenkning
- Sykepleieprosess og dokumentasjon i sykepleie
  - datasamling, sykepleiediagnose, mål, tiltak, evaluering
  - samhandling
  - dokumentasjon av sykepleie i pasientjournalen

2: Sykepleierens funksjon og oppgaver i spesialist-og kommunehelsetjenesten
- Sykepleie for å ivareta pasientens grunnleggende behov for:
  - å være ren og velstelt
  - respirasjon
  - sirkulasjon
  - væske og ernæring
  - utskillelse av avfallsstoffer
  - en jevn kroppstemperatur
  - hvile og søvn
  - seksualitet
  - sosial kontakt og det å være alene
  - å utvikle og bevare sin identitet
  - trygghet og sikkerhet
  - tro og mening
- Sykepleieferdigheter og prosedyrer
  - forflytning av pasient
  - sengereiing
  - stell av pasient
  - fotstell
  - gi og ta bekken
  - puls, BT og temperatur
  - munnstell
  - hjelpe pasient å spise
- Livets sluttfase

4: Psykologi og pedagogikk
- Persepsjon
- Hukommelse
- Læring
- Grupper
- Pedagogisk verktøy for planlegging og gjennomføring av undervisning og veiledning - en introduksjon

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen er organisert ift tema grunnleggende behov.

Aktuelle læringsformer: formidlingsundervisning, seminar, veiledning individuelt og i gruppe, ferdighetstrening, bruk av ikt, simulering, selvstudier og arbeid med oppgaver.

Praksis

2 uker PSH: Praktiske ferdigheter for å ivareta grunnleggende behov.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Gjennomføringen vurderes til godkjent/ikke godkjent. Prøven kan avlegges tre ganger.

Arbeidskravene må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen i emnet / få eksamensresultatet registrert. Se Forskrift om eksamen og studierett ved Høgskolen i Østfold av 25.1.2010.

Eksamen

Skriftlig eksamen (4 timer). Ingen hjelpemidler tillatt. Besvarelsen vurderes etter gradert skala, A - F.

Evaluering av emnet

Tilbakemelding fra studentene våre er avgjørende for at vi skal kunne tilby best mulige emner og studieprogrammer. Dette emnet evalueres på følgende måte:

  • Underveisevaluering
  • Sluttevaluering

Resultatene behandles i:

  • Lærergruppe
  • Programråd

Litteratur

1.
610.73 Gr
Kristoffersen, N.J., F. Nortvedt og E.A. Skaug, red. (2011). Grunnleggende sykepleie. Oslo: Gyldendal akademisk.
Bind 1: Kap. 1, 2: s. 35-60, Kap: 3 s. 89-101, Kap. 6: s. 213-227
Bind 2: Kap. 9
(86 s.)

610.7309 Ma
Mathisen, J. (2006). Sykepleiehistorie. (2. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk.
ISBN 82-05-34951-7.
Kap. 1 – 3: s.13-84, Kap. 4: s. 89-96, s. 160-175
(93 s.)

610.73072 Å
Nortvedt, M.W.,G. Jamtvedt, B. Graverholt og L.M. Reinar (2007). Å arbeide og undervise kunnskapsbasert - en arbeidsbok for sykepleiere. Oslo: Norsk Sykepleierforbund.
Del 3: s. 39 – 65
(26 s.)

PPS. Praktiske prosedyrer i sykepleietjenesten. Oslo: Akribe forlag.
http://www.ppsnett.no
Sykepleierens journalføring:
Pasientjournalen (2 s.)
Pasientens rolle og rettigheter (2 s.)
Sykepleieplanen (3 s.)
Dokumentasjon i EPJ: Dokumentasjon - prosess og struktur (7 s.)

2.
610.73 Gr
Kristoffersen, N. J., F. Nortvedt og E. A. Skaug, red. (2011). Grunnleggende sykepleie. Oslo: Gyldendal akademisk.
Bind 2: Kap. 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18
Bind 3: Kap. 19, 20, 21 (- seksualanatomi og fysiologi), 22, 26 (til når døden inntrer)
(485 s.)

610.73069 Lu
Lunde, P. (2011). Forflytningskunnskap: aktivisering, hjelp og trening ved forflytning. (5. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk ISBN 978-82-05-41102-9
Kap. 2: s. 37-55, 3: s.55-63, 5: s. 85-125, 7: s.139-211
(138 s.)

Artikkel i tidsskrift
Melheim, BG. (2007). Pasientopplevelser av måltidsfellesskap i sykehjem. I: Klinisk sygepleje, Vol. 21, nr. 2, s. 26-34
(8 s.)

Artikkel i tidsskrift
Aagaard, H. (2005). Ernæring nedprioriteres ofte. I: Sykepleien. Vol. 93, nr. 17, s. 68-69
(2 s.)

Artikkel i tidsskrift
Aagaard, H. (2010). Mat og måltider i sykehjem. I: Sykepleien Forskning. Vol. 5, nr. 1, s. 37-43
(6 s.)
URL: http://www.sykepleien.no/ikbViewer/Content/343824/artikkel_aagard_4002.pdf
(Lesedato: 01.06.2011)

PPS. Praktiske prosedyrer i sykepleietjenesten
Oslo: Akribe forlag.
http://www.ppsnett.no/

Aktivitet
Leiring i seng - sideleie. Gjennomføring (2 s)
Leiring i seng - flatt ryggleie. Gjennomføring (2 s.)
Høyt ryggleie - Fowlers leie. Gjennomføring (2 s.)

Ernæring
Servering av mat. Gjennomføring (3 s.)
Mating av pasient. Gjennomføring (4 s.)

Eliminasjon
Bruk av bekken (2 s.)
Bruk av spissbekken (1,5 s.)
Bruk av toalettstol (1,5 s.)
Bruk av urinflaske (2 s.)

Infeksjonsforebygging
Desinfeksjon
Instrumenter og utstyr: Arbeid på desinfeksjonsrom: Gjennomføring (1 s)
Aseptikk
Ren prosedyre: Gjennomføring (1 s.)
Håndhygiene
Håndvask. Gjennomføring (1 s.)
Hånddesinfeksjon. Gjennomføring (1 s.)
Hanskebruk
Rene engangs beskyttelseshansker. Gjennomføring (1 s.)

Hud og vev: Personlig hygiene
Sengebad i flatt leie (4 s.)
Sengebad i høyt sengeleie (4 s.)
Nedentilvask av kvinne og jente (2 s.)
Nedentilvask av mann og gutt (2 s.)
Tannpuss (2 s.)
Stell av tannproteser (3 s.)
Spesielt munnstell (2 s.)
Sengereing med pasient i seng - fra side til side. Gjennomføring (2 s.)
Respirasjon/Sirkulasjon: Vitale tegn
Auskultatorisk måling av blodtrykk på overarm. Gjennomføring (2 s.)
Ordinær pulstelling. Gjennomføring (1 s.)
Rektal temperaturmåling. Gjennomføring (1 s.)
Oral temperaturmåling. Gjennomføring (1 s.)
Aksillær temperaturmåling. Gjennomføring (1 s.)
Tympanisk temperaturmåling. Gjennomføring (1 s.
Respirasjonstelling. Gjennomføring (1 s.)
Søvn
Tilrettelegging for nattesøvn i institusjon. Gjennomføring (1 s.)

613.2 So
Sortland, K. (2011). Ernæring: mer enn mat og drikke. (4. utg.). Bergen: Fagbokforlaget ISBN 978-82-450-1120-3.
Kap. 1-8, 11, 14: s. 223-234,15: s. 275-276
(128 s.)

4.
616.890231 Hu
Hummelvoll, J K. (2004). Helt - ikke stykkevis og delt: psykiatrisk sykepleie og psykisk helse. (6. utg.) Oslo: Gyldendal akademisk ISBN 82-05-31629-5
Kap. 15
(19 s.)

150 Hå
Håkonsen, K. M. (2009). Innføring i psykologi. (4 utg.). Oslo: Gyldendal akademisk. ISBN 978-82-05-39070-6
Kap 2, 5, 8, 9 og 11
(83 s.)

371.39 Pe
Pettersen, R. C. (2005). PBL for studenten: en introduksjon til PBL for studenter og lærere,
(2. utg.). Oslo: Universitetsforlaget ISBN 82-15-00750-3; 978-82-15-00750-2.
Kap. 6: s. 141-146,7: s. 148-166
(23 s.)

808.066 Pe
Pettersen, R. C. (2008). Oppgaveskrivingens ABC: veileder og førstehjelp for høgskolestudenter, Oslo: Universitetsforlaget ISBN 978-82-15-01302-2
(128 s.)

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:35:55