HSSOS30207 Praksis 3: Sosialt arbeid i praksis (Vår 2010)

Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Avdeling for helse og velferd
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne for bachelorstudiet i sosialt arbeid.

Forkunnskapskrav utover opptakskrav

Bestått alle eksamener i andre studieår.

Undervisningssemester

6.semester (vår), seks første ukene av semesteret.

Innhold

Nedenfor følger punkter som omfatter innholdet i 3. praksisperiode. Innholdet er sammenfallende med lærekontraktens fokusområder, se nedenfor.

1.   Etter å ha analysert hvilke teoretiske kunnskaper studenten trenger å styrke ut fra praksisstedets fagfelt, skal studenten redegjøre for minst tre teoretiske temaer hun/han har satt seg inn i løpet av praksisperioden.
2.   Etter endt praksisperiode skal studenten ha utviklet sine ferdigheter gjennom aktiv trening i flest mulig av praksisstedets oppgaver
3.   Studenten har ved endt praksisperiode utviklet ferdigheter i minst ett av følgende områder hvor også brukerne er involvert: sosialt arbeid rettet mot grupper av brukere, ulike prosjekter eller ulike former for samfunnsarbeid.
4.   Studenten kan ved endt praksisperiode for minst ett område redegjøre for hvordan sentrale styringssignaler påvirker mål for og utøvelsen av arbeidet på praksisstedet
5.   Etter endt praksisperiode skal studenten kunne reflektere over egen faglig utvikling relatert til sin rolle for eksempel som både forvalter og fagperson

Undervisnings- og læringsformer

I praksisperioden skal studenten være tilstede på sitt praksissted i min. 30 timer pr uke. For fravær se reglene i studieplanen.

1 dag pr uke settes av til selvstudier, blant annet til arbeidet med praksisoppgave(-r) og teori.

Studenten har en utnevnt praksisveileder på praksisstedet. Det kreves en forberedt veiledningstime pr. uke i tillegg til fortløpende veiledning i ulike situasjoner.

Utover veiledning er læreformen i praksis at studenten i størst mulig grad, ut fra egen kompetanse, praksisstedets egenart og hvor langt i studiet studenten har kommet, deltar aktivt i praksisstedets oppgaver.

Studenten har også en av høgskolens ansatte som skoleveileder. Skoleveileders ansvar er knyttet til godkjenning av skriftlige arbeidskrav og deltakelse i evaluering av studenten ved halvtidsbesøk.

Praksis

10 uker praksis.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

Arbeidskrav som må godkjennes for å få praksisperioden bestått, er følgende:

  • Kvaliteten på utførelsen av praksisarbeidet må være godkjent av praksisveileder og skoleveileder gjennom en sluttvurdering
  • Fravær må være innenfor godkjente grenser.
  • Ukentlig veiledning med praksisveileder må være gjennomført
  • Skriftlig praksisnotater må være godkjent av skoleveileder:
  1. Et notat på inntil 1000 ord. Studenten skal redegjøre for kunnskap om hvordan praksisstedets tjenester og oppgaver har betydning for en brukergruppes sosiale inkludering.
  2. Et notat på inntil 1000 ord. Studenten skal redegjøre for forskning relevant for praksisstedet og drøfte hvilken betydning studenten mener at forskningsresultatene/funnene har/kan ha for de tjenester og oppgaver som utføres på praksisstedet.

Kravet om informert samtykke og lovens krav om personvern skal følges når studenten skriver notatet fra praksis. Arbeidskrav som ikke blir godkjent, kan omarbeides to omganger. Ikke innlevert arbeidskrav anses som ikke godkjent. Studenten har ikke anledning til å omarbeide arbeidskravet dersom det ikke er innlevert ved første innleveringstidspunkt.

 

Ved praksisstart får studenten opplyst frister for innlevering(er) av skriftlig praksisarbeidskrav.

 

Godkjente arbeidskrav er gyldig i ett semester. Alle arbeidskrav må gjennomføres og godkjennes samme semester.

Eksamen

Praksisperioden vurderes til Bestått/Ikke bestått. Dersom ett eller flere arbeidskrav ikke er godkjent, må emnet / praksisperioden gjennomføres på nytt.

Ved tvil om bestått praksisstudier inntrer egne rutiner, 'Utfyllende bestemmelser for bachelorutdanningene i barnevern, sosialt arbeid og vernepleie'. For å få praksisperioden vurdert til bestått, må alle arbeidskrav være vurdert til godkjent. Ved vurdering til 'ikke bestått', må alle arbeidskrav avlegges på nytt.

Litteratur

361.3 Hø
Høilund, Peter og Søren Juul (2005): Anerkjendelse og dømmekraft i socialt arbejde. København: Hans Reitzels Forlag.
154 s

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 02:35:48