Derfor trives vi akkurat her!

Livet som student ved Høgskolen i Østfold er engasjerende - du blir sett - det er sosialt – utviklende – gøy – lærerikt – fullt av nye bekjentskaper og gir et hav av muligheter.

Bildet viser studentambassadørene utenfor høgskolens lokaler i Fredrikstad.

ANGRER IKKE PÅ AT DE VALGTE HØGSKOLEN I ØSTFOLD: Hyggelige medstudenter, et godt sosialt miljø og følelsen av å bli sett i studiehverdagen er noen av grunnene til at denne gjengen liker seg svært godt på høgskolen. Her er de avbildet på campus i Fredrikstad. Foran Henrik Arne Lie, bak fra venstre Preben Reinaas Rotlid, Mathilde Marie Andersen Sandli og Anna Egeberg Krogh. (Alle foto: Bård Halvorsen/HiØ)

Før Henrik Arne Lie begynte på lærererutdanningen ved Høgskolen i Østfold gruet han seg litt til å starte studielivet, men bokollektivet han valgte ble inngangsbilletten til et sosialt fellesskap. 

- Det å starte på HiØ var i begynnelsen litt skummelt ettersom jeg nettopp hadde flyttet hjemmefra. Heldigvis havnet jeg på et fantastisk hyggelig kollektiv som tok meg imot, det var også svært hyggelig fadderordning som viste oss rundt på skolen og i Halden, forteller han.

Henrik stortrivdes som student på campus i Halden. 
- Jeg føler at det alltid er noe å delta på, som quiz og arrangementer. Også er det veldig fint å bo i kollektiv siden man får sjansen til å møte studenter som tar andre linjer, forteller han.

«Byen er ikke altfor stor, og er dermed fin og rolig å bo i, med mye natur og sentral plassering i forhold til tog, perfekt for meg! 
Henrik Arne Lie om campus Halden

Henrik tror Høgskolen i Østfold kan være et godt valg for mange som kommer rett fra videregående og er ferske i studentlivet. 

- Om man ønsker god oppfølging og et rolig miljø passer HiØ utmerket, mener han. 

Varm velkomst for tilflytteren

Preben Reinaas Rotlid er nyutdannet lærer fra Høgskolen i Østfold.  I løpet av årene på høgskolen valgte han å engasjere seg i både linjeforeninger, studentdemokrati og arrangementer i regi av studentsamfunnene. Han var også studentleder. Preben deler oppfatningen av at det å være del av et fellesskap er en viktig trivselsfaktor. 

- Jeg var tilflytter og kjente bare en annen student ved institusjonen, men jeg fant meg godt til rette», forteller han.

Å være en del av et større fellesskap var viktig for Preben da han var student.

- Det er noe av det mest avgjørende for at jeg fortsatte å studere ved Høgskolen i Østfold, og jeg tror at det er det vi alle leter etter. Det å ha noen som setter pris på, respekterer og verdsetter din tilstedeværelse er nok noe som er helt avgjørende for de aller fleste for at man skal trives over tid, sier han.

Som fersk student følte han seg velkommen og opplevde han å bli tatt imot med åpne armer.

- Foreleserne på lærerutdanningen arrangerte en telttur i starten av semesteret som gjorde at vi ble godt kjent og knyttet tette bånd med medstudenter i klassen. Vi jobbet også mye i grupper som gjorde at vi ble enda bedre kjent med hverandre. En annen avgjørende faktor var deltagelsen i fadderukene, hvor jeg ble kjent med studenter på tvers av studie, avdeling og campus», minnes han.

Studentlivet ble en ny start

Frank Nam Kha Nguyen tok bachelorstudiet i regnskap og er student på høgskolens campus i Halden. Før han begynte på studiene var han ganske lei av både skole og jobb. At han han tok sjansen på et treårig bachelorstudium har han ikke angret på. 

- Jeg trives som student på HiØ hvor jeg får lov til å være den jeg er, jeg får prøvd meg på forskjellige ting og utforske hvem jeg er. Det at jeg trives sosialt gjør at jeg også gjør det bra akademisk, jeg har aldri fått så bra resultater før som det jeg har nå», forteller han.

Bilde av studentambassadør Frank Nam Kha Nguyen
FØLER SEG HJEMMME: - Her får jeg lov til å være den jeg er, sier Frank Nam Kha Nguyen om livet som student ved Høgskolen i Østfold. 

Studiehverdagen var preget av gode vennskap og travle studiedager i kombinasjon med jobben som studentambassadør. Livet som student ved HiØ ble en slags ny start som har gjort han både mer proaktiv og sosial. 

- Å starte på HiØ var annerledes fra å starte på andre skoler, fordi jeg også endret meg selv. Jeg var åpen til alt og var glad for å være her og jeg er glad for å bli tatt godt imot her. Jeg har aldri tatt initiativ til noe, jeg har aldri vært med i elevrådet eller noen foreninger før. Men her føler jeg at jeg får gjøre det jeg vil gjøre og at jeg har skolen og mine medstudenter i ryggen, forklarer han. 

 Angrer ikke på valget

Mathilde Marie Andersen Sandli kom inn på det populære bachelorstudiet Innovasjon og prosjektledelse høsten 2020. På grunn av kronakrisen fryktet hun at det skulle bli vanskelig å få nye venner og finne seg til rette i et helt nytt studiemiljø. Frykten skulle vise seg å være ubegrunnet og førsteårstudenten Mathilde fikk raskt flere venner på studiet.

- Heldigvis var det helt motsatt! Skolen var så flinke til å tilrettelegge for at vi nye studentene skulle kunne møte andre og bli kjent på trygge måter. På mitt studieprogram var også 2.klassingene svært imøtekommende, noe som hjalp meg veldig, forteller hun.

Mathilde sier det å bli koblet opp mot studenter som var godt i gang med studiene, når hun selv var helt fersk, skapte en følelse av trygghet. Vissheten om at man kan søke hjelp hos mer erfarne medstudenter om det trengs, har vært nyttig.

- Jeg kunne navnet på de fleste i klassen min. Visste godt hvem lærerne mine var, og følte de visste hvem jeg var. HiØ er den skolen jeg har følt meg mest velkommen på noen gang, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg startet her, forteller hun.

Medstudent Anna Egeberg Kogh på samme studieprogram sier hun også følte seg velkommen fra første dag på studiet, som en del av et fellesskap, og at hun ble møtt av lærere som virkelig brydde seg. 

- Jeg føler det er lagt til rette for både det seriøse i studiet med profesjonalitet, og for det gøye og litt mindre seriøse, men likevel viktige felleskapet. Jeg gleder meg til tre år her, sier hun. 

Noen som ser deg

Høgskolen i Østfold har cirka 7.800 studenter fordelt på to campuser og over 100 ulike studier. Det høres kanskje mye ut, men ifølge våre studentambassadører er høgskolen ikke større enn at man føler seg sett.

Om hvorfor han trives spesielt godt på HiØ sier Preben: 
- De små forholdene, det er lett å bli kjent med medstudenter. Foreleserne kjenner studentene sine og stopper å snakke med deg i gangen.

«Her ligger skolen ekstremt sentralt og man har uendelig med muligheter av ting man kan gjøre. Samtidig som det ikke blir en for stor by, men det er heller ikke lang vei inn til hovedstaden om man ønsker en tur til en større by» 
Mathilde Marie Andersen Sandli om campus Fredrikstad

Den tidligere studentlederen som har solid erfaring fra studentmiljøet vårt opplever studentene ved høgskolen som både imøtekommende, engasjerte og vennlige. 

For mange kan kanskje studentlivet, som en blant flere tusen, fortone seg som ensomt. Marthilde kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen.

- Her på HiØ føler man seg sett. Det er ikke overfylte klasser med alt for mange studenter. Det er helt passe, slik at lærerne har tid til alle sammen. Det er hovedgrunnen til at jeg trives så godt som jeg gjør her, sier hun. 

Selv om Marthilde og Henrik var på to forskjellige campus beskriver de begge følelsen av å bli sett i studiehverdagen.

- Klassene er små nok til at jeg alltid får den oppfølgingen jeg trenger. Også har skolen fine arealer å jobbe og samarbeide på, samt mange gode helsetilbud via Studentsamskipnaden i Østfold, forteller Henrik. 

Synes du det høres fint ut å være student ved Høgskolen i Østfold?

Sjekk ut studietilbudet vårt

Flere studenthistorier

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 13. nov. 2020 11:27 - Sist endret 29. mai 2024 08:45