Prosjekt Campusutviklingsplaner

En campusutviklingsplan er et langsiktig og strategisk plandokument som fastsetter visjon, mål og strategier.

Målet med en campusutviklingsplan er å beskrive hvordan utformingen av campus i et fremtidsperspektiv kan støtte HiØs vedtatte mål og strategier, og være i tråd med øvrige relevante krav og føringer. 

I høgskolens aktivitetsplan for 2020 ble det vedtatt at det campusutviklingsplaner skulle utarbeides for campus Halden og campus Fredrikstad. Campusutviklingsprosjekt (CUP) ble startet januar 2020 og ferdigstilt januar 2022. Prosjektet resulterte i én campusutviklingsplan for campus Halden (CUP Halden) og én for campus Fredrikstad (CUP Fredrikstad).

HiØ skal være et attraktivt studiested, en attraktiv arbeidsplass og møteplass. Et viktig mål med campusutviklingsplanene er derfor å vurdere hvilke muligheter og potensiale som ligger i de bygg og uteområder som vi i dag besitter. Hvordan kan vi sikre at det å komme til campus oppleves som merverdi for studenter og ansatte? Hvordan kan vi tilpasse oss endrede undervisningsformer? Hvordan kan vi tilrettelegge for fleksibel bruk av arealene? Og hvordan kan vi utvikle våre campuser i et bærekraftperspektiv? 

Fra rektors forord i campusutviklingsplanene

Hvorfor har høgskolen campusutviklingsplaner?

Gjennom revidert «Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2019–2028» setter regjeringen krav til at høgskoler og universiteter skal ha en overordnet campusstrategi og campusutviklingsplaner for hvert campus som et grunnlag for oppgraderings- og byggeprosjekter. Campusutviklingsstrategien skal vise en overordnet strategi for begge campus og en campusutviklingsplan for hvert av campusene. Campusutviklingsplanene skal angi hvordan utviklingen av bygg, eiendom og infrastruktur, i sammenheng med utvikling av organisasjon og teknologiske løsninger, kan legge til rette for at Høgskolen i Østfold løser sitt samfunnsoppdrag.

Hva er en campusutviklingsplan?

Målet med en campusutviklingsplan er å beskrive hvordan utformingen av campus i et fremtidsperspektiv kan støtte institusjonens vedtatte mål og strategier, og være i tråd med øvrige relevante krav og føringer. Planen skal danne basis for at fremtidig utvikling av bygg, eiendom og infrastruktur kan legge til rette for institusjonens virksomhet og strategiske mål. Planen fastsetter mål og viser et bredt sett med mulige tiltak og grep som institusjonen kan bruke for å prioritere, konkretisere og planlegge videre hvilke tiltak som skal iverksettes, når det skal skje og på hvilken måte.

Campusutviklingsplaner for Høgskolen i Østfold

Campus Halden

Les mer

Campus Fredrikstad

Les mer

Betydningen av strategiske campusutviklingsplaner

Fordi rom alltid påvirker adferden, vil utformingen av campus legge viktige og betydelige føringer for hvordan brukerne opplever Høgskolen i Østfold som lære- og arbeidssted. Arbeidet med campusutviklingsplanene handler derfor i størst mulig grad om å bygge fra innsiden og ut – og kunne oversette høgskolens overordnede mål og visjon om «Med samfunnet – for framtida» til konkrete aktiviteter, opplevelser, relasjoner og arbeidsprosesser. Målet i et fremtidsperspektiv vil være å gjøre visjonen om til «liv og lære». Campusutviklingsplanene danner også en langsiktig veiledning for fremtidige byggeprosjekter, for å sikre at prosjektene er avstemt og i tråd med høgskolens visjon og langsiktige strategier. Planene er et verktøy for eierne av eiendommene i den langsiktige utviklingen av disse.

Bakgrunn for campusutviklingsplanene

I langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2019-2028 framkommer det at:
«Som grunnlag for styrenes prioriteringer knyttet til byggeprosjekter skal alle statlige universiteter og høyskoler som oppfølging av Meld. St. 18 (2014–2015) Konsentrasjon for kvalitet – Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren ha utarbeidet campusutviklingsplaner. Dette er overordnede planer for utvikling av bygningsmassen og effektiv bruk av eksisterende og nye campuser. Gjennom campusutviklingsplanene skal institusjonene identifisere hvilke endringer og investeringer som er nødvendige for å tilpasse campus som et godt verktøy for forskning, utdanning og formidling.