Hva skjer med samfunnsdebatten om forskerne ikke våger delta?

DEBATT. Forskning gjør samfunnsdebatten spennende og lærerik.  Men hva skjer når debatten stilner fordi forskerne ikke våger å forlate forskerbobla? 

Høgskolen i Østfold arrangerer debatt om akademisk ytringsfrihet på Litteraturhuset i Fredrikstad 28. september - og stiller spørsmålet: Er ytringsklima under press? Fotoillustrasjon: Unsplash.com.

At forskningsresultater synliggjøres i media er viktig for å få til en bred og god offentlig debatt som vi alle kan lære av. Så hva skjer da når forskere ikke våger eller ønsker å formidle forskningen sin og ta en plass i den offentlige debatten? Og hva er det egentlig som stopper dem? 

I følge en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (2021), lar nesten halvparten av forskerne i Norge være å formidle forskningsfunn i offentligheten. Årsakene er forskjellige. 

Budskap endres eller du opplever hets

Tenk deg at den ferske forskningen din løftes frem i mediebildet, men fremstilles på en måte som gjør at du som forsker føler at du har «mistet regien» på eget budskap. Eller se for deg at du forsker på et betent tema, men at redselen for sterke reaksjoner eller hets gjør at du lar være «å lufte» de nye funnene i samfunnsdebatten.

Begge scenariene er høyst reelle og noe mange norske forskere står i.

Mister viktig folkeopplysning

Parallelt med at den akademiske ytringsfriheten er under press blir samfunnsdebatten utenfor forskerbobla en blekere og fattigere versjon av seg selv - og mindre lærerik for deg og meg. 

Tidligere i år la Kierulf-utvalget frem sin rapport om akademisk ytringsfrihet der de blant annet kommer med forslag til eskrive hva vi gjøre for at flere forskere vil formidle mer, og hvor viktig det er å legge til rette for en bred offentlig samtale/debatt om forskning.

Flere av forslagene har fått tommelen ned i en bred høringsrunde. 

Den 28. september i forbindelse med Forskningsdagene 2022 tar vi debatten om dette på Litteraturhuset i Fredrikstad. 

Deltakere i debatten er:

Basit, Saira4
Saira Basit (med i Kjerulfutvalget) – hun vil si litt kort om rapporten om Akademisk ytringsfrihet og delta i debatten.
Journalist og sjefsredaktør Danby Choi – opptatt av ytringsfrihet og har deltatt i flere debatter på NRK om tematikken. 
Karcher_foto45
Forsker fra Høgskolen i Østfold; Nicola Karcher ​​​​​​
Administrerende direktør i Forskningsrådet Mari S. Tveit 
Prorektor for forskning og formidling; Kristi Cecilie Grønvold Bache

Debatten vil bli ledet av journalist Ragnhild Vartdal:

Vartdal har jobbet som journalist i NRK, Khrono og nå i E24. Hun har jobbet med temaet akademisk ytringsfrihet og Kierulf-utvalet sin rapport. Foto: Thor Brødreskift/Khrono

Emneord: Forskningsdagene
Publisert 12. mai 2022 14:00 - Sist endret 15. des. 2023 22:03