Masterstudiet i scenografi - i tett samarbeid med KHiO

Masterstudiet i scenografi ved Akademi for scenekunst er ikke bare eksperimentelt, utforskende og ekspanderende i en tverrfaglig kontekst. Det åpner også dører til scenografisk arbeid ved institusjonsteatre.

Bilde viser en scene rigget med masse utstyr.

Studenter på masterstudiet i scenografi søker seg inn med et eget prosjekt eller tema de ønsker å utforske gjennom studiet og realisere som et masterprosjekt. Og de som ønsker å utvikle et prosjekt med fokus på scenekunstscenografi har muligheten til å gjøre dette som en iscenesettelse med teaterstudenter på masternivå ved Kunsthøgskolen i Oslo(KHiO).

Kunsthøgskolen i Oslo tilbyr en Master i Teater med spesialiseringer i regi, skuespill og scenetekst. Disse kandidatene er aktuelle samarbeidspartnere for masterstudenter i scenografi ved HiØ.

- Du kan ta en master i scenografi på Akademi for scenekunst i tett samarbeid med registudenter på masternivå ved Kunsthøgskolen i Oslo og avslutte studiet med et iscenesatt prosjekt, bekrefter professor Serge von Arx.

Han har vært kunstnerisk leder i scenografi ved Akademi for scenekunst siden 2007.

Sjelden studiemulighet

Akademi for scenekunst er en av svært få institusjoner i Skandinavia som tilbyr scenografiutdanning på masternivå. Neste søknadsfrist er 15. januar i 2024.
Les mer om hvordan søke studiet. 

"Scenografiprogrammet vårt skal være like bredt og åpent som det har vært helt siden starten. Men i tillegg styrker vi muligheten for et tett teatersamarbeid med regissører."
Serge von Arx, professor og kunstnerisk leder for masterprogrammet i scenografi

Masterprogrammet i scenografi er internasjonalt og var det første i Skandinavia da det ble etablert i 2015. Studiet rekrutterer internasjonalt og går på fulltid over to år med all undervisning på engelsk.
Mer om studieprogrammet. 

Siden oppstarten har fire kull med masterstudenter rukket å fullføre scenografistudiet. Disse jobber nå både nasjonalt og internasjonalt.

- Masterstudiet vårt i scenografi gir mange ulike muligheter. Våre studenter jobber med veldig mye forskjellig innenfor det frie feltet, i teatrene, museer, i kunstnerisk utviklingsarbeid, etc., forteller von Arx.

Bildet viser Serge von Arx på scenen under åpning av masterprogrammet i scenografi.
Professor Serge von Arx fotografert da han åpnet masterprogrammet i scenografi i 2015. (Foto:HiØ)

Scenografene som går ut fra Akademi for scenekunst kvalifiserer til å jobbe nasjonalt og internasjonalt innenfor ulike former for scenografi av en eksperimentell og tverrfaglig karakter. Dette omfatter også arbeid innen utstillingsdesign og museer, i arkitektur og kunst i det offentlige rom, i film- og videoproduksjon samt ulike utstillingssteder i bymiljøer og naturlige landskap. Masterprogrammet kan også gi grunnlag for å søke et videre doktorgradsløp(PhD) i kunstnerisk utviklingsarbeid.

Ønsker økt fokus på scenekunst-scenografi i masterløpet

At ferdigutdannede scenografer fra Akademi for scenekunst også kan jobbe innenfor mer tradisjonell scenekunstscenografi er sannsynligvis mindre kjent. Men muligheten for å innrette seg mot scenografisk arbeid ved blant andre tradisjonelle institusjonsteatre (etablerte teatre som har eget ensemble av skuespillere, fast teknikerstab og administrasjon red.anm.) i løpet av masterstudiet er absolutt til stede.

Scenografiprofessor von Arx understreker at det ikke er noen endring av innholdet i høgskolens scenografiprogram som åpner for denne muligheten. Som kunstnerisk leder ved Akademiet mener han imidlertid det er behov for å synliggjøre de mulighetene som finnes i et kunstnerisk samarbeid mellom masterkandidater på tvers av utdanningsinstitusjonene.

- Vi ønsker først og fremst å få frem at muligheten for scenekunstscenografi som masterfokusering finnes hos oss. Nå velger vi å fremheve dette og satse sterkere på akkurat dette sier von Arx og forklarer:

- I masterprogrammet vil du fortsatt utprøve mange forskjellige tilnærminger til scenografi, i museer, det offentlige rom, jobbe med minnesteder, etc. for å styrke kompetansen din som scenograf også på nasjonalteater!

Samtidig som at masterprogrammet i scenografi ved Høgskolen i Østfold fortsetter akkurat som før tror han en styrking av scenekunstscenografien kan gjøre at studiet fremstår som interessant for enda flere.

- Scenografiprogrammet vårt skal være like bredt og åpent som det har vært helt siden starten. Men i tillegg styrker vi muligheten for et tett teatersamarbeid med regissører, forklarer von Arx. 


Les hva tidligere materstudenter sier om studiet

Master in Scenography: - You get to choose what and how to learn from different mentors

A Scenographic Challenge: From Lungs to LungsMachine

“It is a place that allows you to be in process, to test and to fail”

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 8. jan. 2024 11:27 - Sist endret 8. jan. 2024 11:27