Martin er ny leder for over 7.500 studenter

Høgskolen ferske studentleder er klar for en hektisk høst og pendling mellom to campus. Men aller først ser han frem til en sommerferie fylt med is, skogturer og bading.

Studentleder Martin Arthur Andersen avbildet på en stol foran hovedbygningen på campus  i Fredrikstad.

Studentleder med mange jern i ilden: Jeg har en ambisjon om å ta en PhD innen Digitalisering og Samfunn eller digitale tvillinger etter perioden min som studentleder, forteller Martin Arthur Andersen. Men først venter et travelt år som studentleder.

- Alle studenter kan bidra til et bedre miljø ved å være inkluderende, delta aktivt i studentaktiviteter, og ta initiativ til å løse problemer de ser. Å være engasjert i studentorganisasjoner eller frivillige grupper gir også muligheter til å påvirke og forbedre miljøet.

Budskapet kommer fra høgskolens ferske studentleder, Martin Arthur Andersen.

Men selv om han er rykende fersk i studentpolitikkens er han ingen nybegynner i studentlivet. Med både en bachelorgrad som dataingeniør og en mastergrad i Applied Computer Service (begge ved HiØ red.anm.) under vesten har Martin hatt god tid til å kjenne på hva det innebærer å være student.

Hva er et godt studiemiljø for deg?
- For meg er det et sted det er lett å få venner, hvor faglig støtte er tilgjengelig, og der det finnes mange muligheter for å delta i sosiale og faglige aktiviteter. Et balansert studentliv, hvor man kan ha det gøy samtidig som man oppnår akademisk suksess, er ideelt.

Ved å vise at det er mulig å gjøre en forskjell, ønsker jeg å motivere fremtidige studentledere til å fortsette arbeidet med å forbedre studentmiljøet.

Martin Arthur Andersen, studentleder ved Høgskolen i Østfold


Samtidig med studiene har Martins reise i studentpolitikken gått i raskt tempo. I fjor sommer ble han informasjonsansvarlig i Halden Studentsamfund og samtidig deres representant i Fadderstyret. Sammen høst ble han valgt inn som nestleder i studentrådet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi (IIØ) og ble da studentrepresentant i utdanningskvalitetsutvalget, sentralt forskningsutvalg og nemda for studentsaker. I januar i år ble han leder for studentrådet ved IIØ og litt senere nestleder for arbeidsutvalget. Og nå har han altså akkurat tatt fatt på jobben som studentleder for hele HiØ.

Hvor viktig er det egentlig at studenter engasjerer seg?
- Studentengasjement er essensielt for et levende og inspirerende studiemiljø. Det gir studentene mulighet til å utvikle seg både personlig og profesjonelt, skape nettverk og få verdifull erfaring utenfor klasserommet. Dessuten bidrar det til å gjøre studentlivet mer givende og meningsfylt.

Når HiØ-studentenes nye leder blir bedt om å beskrive seg selv kommer «engasjert», «positiv» og løsningsorientert» i retur.

- Jeg har en naturlig evne til å lede og motivere andre, og trives godt med å jobbe i team. Jeg er også strukturert og god til å håndtere flere oppgaver samtidig, noe som er viktig i en rolle som studentleder, forteller han.

Martin har en solid prioriteringsliste over ting han ønsker å få til i jobben som studentleder. Blant disse er:

  • Informasjonstilgjengelighet - sørge for at relevant og oppdatert informasjon er tilgjengelig for alle
  • Samarbeid og informasjonsformiding - samarbeide med fakultetene og undervisningsledere for å informere alle studenter
  • Forbedring av promodagen - basert på studentenes interesser og behov
  • Studentdemokrati og engasjement - kartlegge hva studentene er mest opptatt av og sørge for at disse temaene tas opp i studentdemokratiet
  • Opplæring og ambassadører - gjøre styringsdokumenter og instrukser etc. obligatorisk lest og rekruttere og lære opp engasjerte personer til å fungere som "ambassadører" for studentparlamentet 

 

Hva tenker du at kan bli utfordrende som studentleder?
- Å finne løsninger som tilfredsstiller alle parter. I et miljø med mange ulike interesser og behov, kan det være vanskelig å navigere og finne kompromisser som alle er fornøyde med. Å håndtere konflikter som oppstår i studentmiljøet kan også være utfordrende. Det krever diplomati, empati og besluttsomhet for å løse slike situasjoner på en rettferdig og konstruktiv måte, sier Martin.

Og legger til:
- Det kan også være utfordrende å sikre tilstrekkelig deltakelse og engasjement fra studentene i ulike aktiviteter og arrangementer. Noen ganger kan det være vanskelig å mobilisere studenter til å delta aktivt, spesielt i en hektisk studiehverdag.

Hvilke tanker har du om samarbeidet du skal ha med skolens ledelse?
- Jeg ser frem til et konstruktivt og åpent samarbeid med skolens ledelse. Jeg håper vi sammen kan jobbe for å forbedre studentenes opplevelser og adressere deres behov på en effektiv måte. Mine forventninger er at vi har en gjensidig respekt og forståelse, og at vi arbeider mot felles mål.

Hva er dine tips til de som er nye studenter på HiØ til høsten?
- Mine beste tips til nye studenter er å være åpne og nysgjerrige. Bli kjent med så mange som mulig, delta i fadderopplegget og bli med på aktiviteter. Det er en flott måte å få nye venner på og bli kjent med campus og byen.

Hvordan kan studenter kontakte deg om de har noen saker eller forslag – eller bare er engasjerte?
- Studenter kan kontakte meg via e-post, sosiale medier, eller ved å stikke innom kontoret mitt. Jeg ønsker å være tilgjengelig og synlig for studentene, slik at de føler det er enkelt å nå ut med sine spørsmål og forslag.

Hva er forholdet ditt til Fredrikstad og Halden?
- Jeg kommer fra Ski, men har en tilknytning til Halden ettersom min oldefar var politimester her på 50-tallet. Jeg har vært student på begge studiesteder.

Når du er ferdig med jobben som studentleder, hva håper du å kunne se tilbake på at du har oppnådd?

  • å ha bidratt til et mer engasjert og sammensveiset studentmiljø. Jeg ønsker å ha gjort en positiv forskjell ved å forbedre kommunikasjonen mellom studentene og studentparlamentet, og ved å ha skapt flere muligheter for studentene til å engasjere seg og trives.
  • å inspirere andre studenter til å ta på seg lederroller og engasjere seg i studentpolitikk. Ved å vise at det er mulig å gjøre en forskjell, ønsker jeg å motivere fremtidige studentledere til å fortsette arbeidet med å forbedre studentmiljøet.
  • å se tilbake på de positive endringene og det sterke fellesskapet vi har skapt sammen. Jeg håper å ha bidratt til en kultur hvor alle studenter føler seg velkomne, verdsatt og inspirert til å gjøre sitt beste.
  • å ha etablert bærekraftige initiativer som fortsetter å ha en positiv effekt på studentmiljøet. Dette inkluderer nye arrangementer, forbedrede studenttjenester og økt studentdeltakelse i beslutningsprosesser.
  • å ha styrket samarbeidet mellom studentene og skolens ledelse, slik at studentenes stemmer blir hørt og tatt på alvor i beslutninger som påvirker deres hverdag
     

Les mer om Studentparlamentet og hvordan du som student kan engasjere deg!

Ønsker du å komme i kontakt med studentrådet? Send en mail til studentparlament@hiof.no

Er du ny som student hos oss? Da kan du lese mer om studentsamfunnene ved Høgskolen i Østfold og hvilke aktiviteter de tilbyr her:
Halden Studentsamfund
Fredrikstad Studentsamfund
 

Emneord: studentdemokrati, studentleder, studentparlamentet Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 9. juli 2024 10:33 - Sist endret 9. juli 2024 10:33