Næringsministeren om høgskolens simuleringssenter: - Som et kinderegg!

Næringsminister Jan Christian Vestre lot seg tydelig inspirere av Sim Fredrikstad som samarbeidsarena. Han mener høgskolens topp moderne simuleringssenter er et forbilde for hvordan fremtidens utfordringer kan møtes - og løses. 

Bilde av ministeren og høgskolens rektor i prat ved en simuleringsdukke.

Høgskolerektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen g næringsminister Jan Christian Vestre (t.v.) og følget hans en grundig innføring i fasilitetene ved SIMFredrikstad og samarbeidsmodellen som senteret er bygget på. 
(ALLE FOTO: HiØ/Tore Petter Engen og Ann-Kristin Johansen) 

- Jeg er mektig imponert, dette er jo Europas mest avanserte simuleringssenter og et strålende eksempel på hva man kan få til når man tenker stort og samarbeider.

Det var statsrådens umiddelbare svar da han i dag gjestet høgskolen og fikk en omvisning på det 2.000 kvadratmeter store simuleringssenteret som sto ferdig i 2021.

Til spørsmålet om hvordan hans inntrykk av SIMFredrikstad som en samarbeidsarena var, utdypet han med følgende:

- Her er både akademia, næringslivet, kommunen og ulike deler av privat og offentlig sektor med. Og skal vi løse de store utfordringene, og ikke minst mulighetene vi har som land fremover, så er det akkurat sånn vi må tenke - så dette er et "forbildeprosjekt". 

- Jeg håper vi får se mer av dette fremover, la han til. 

Synliggjorde behovet for et nasjonalt løft

Høgskolen var en av flere steder som Jan Christian Vestre i dag besøkte, sammen med ordfører og partifelle Siri Martinsen og representanter fra næringslivet, der i blant ledelsen i Fredrikstad Næringsforening. 
 

"At denne samhandlingsmodellen er helt riktig og viktig og vi bør gjøre mer av det også i andre samfunnssektorer og i andre deler av landet."

Næringsminister Jan Christian Vestre om en av flere ting ved SIMFredrikstad som han lot seg inspirere av.


I løpet av noen intensive minutter var det viktig for høgskolerektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen å få vist de enorme mulighetene som ligger i SimFredrikstad, samt samarbeidsmulighetene mellom næringsliv, offentlige virksomheter og akademia.

 

Ordfører, minister og rektor besøker en av sengepostene på høgskolen.
Næringsministeren noterte ivrig underveis i omvisningen. Her sammen med ordfører Siri Martinsen og rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen på en av de moderne sengepostene på senteret. 

- Høgskolen har flere gode eksempler på et slikt samarbeid, et samarbeid som kan og bør styrkes systematisk i årene som kommer, sa HiØ-rektoren.

Han var også opptatt av å få tydeliggjort for statsråden at det er behov for en nasjonal satsing på finansiering av forskning som omhandler effekt og implementering av ny teknologi i tjenestene.

- Vi trenger en nasjonal finansiell satsing på digital helse. Bruk og innføring av teknologi må være basert på solid empiri og ikke overlates til tilfeldighetene, sa Jelsness-Jørgensen. 

Tett samarbeid med kommunen

Simuleringssenteret er en av høgskolens aller største satsninger med en etableringskostnad på rundt 15 millioner kroner, og med 6 millioner i årlige driftsutgifter. Senteret er et samarbeid mellom Høgskolen i Østfold og Fredrikstad kommune. HiØ-rektoren la også vekt på det gode samarbeidet med kommunen i sin introduksjon for ministeren. Ikke minst i forhold til tilgangen på den attraktive beliggenheten som senteret har. 

- Vi hadde ikke klart det om det ikke hadde vært for Fredrikstad kommune som så verdien av å samarbeide om nettopp denne simuleringen, understreket han.

 

Rektor, næringsminister og ordfører i Fredrikstad ser på et simuleringsrom
Rektor ved Høgskolen i Østfold Lars-Petter Jelsness-Jørgensen (t.v.) viste Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen og næringsminister Jan Christian Vestre ett av de mange simuleringsrommene.

Aktiviteten på SIMFredrikstad er høy og i løpet av et år gjennomføres det nærmere 2.000 treningstimer på senteret.  

- Vi utdanner helsepersonell her og det at vi kan trene de under trygge omgivelser og simulere på virkelige situasjoner med teknologi det gjør nettopp av vi utdanner gode kandidater til helse- og velferdstjenestene. Det tror jeg vi begge er tjent med og dere (kommunen red.anm.) er jo også inne og har flere timer hvor ansatte ved sykehjemmene, legevakten og så videre er her og trener under trygge omgivelser, sa rektor under dagens besøk.

Han trakk også frem den viktige rollen som SIM-senteret fikk under koronapandemien.

- Vi fikk benyttet disse arealene under pandemien nettopp til å lære opp ansatte i helsetjenestene til å drive riktig smittevern slik at vi fikk mobilisert tjenestene. Vi lånte ut utstyr slik at man kunne øke beredskapen under pandemien, så dette er også jo en slags forlenget arm av kommunens beredskapsarbeid, sa han.

Et eksempel på god næringspolitikk

Simuleringssenteret på Værste inkluderer hele 15 simuleringsrom, blant annet akuttmottak, intensivavdeling, operasjonssal, 360 graders simulering og smitterom. Det inneholder også blant annet en egen leilighet hvor Fredrikstad kommune tester ulik velferdsteknologi, flere kontrollrom og en ambulanse. I tillegg samarbeider Høgskolen i Østfold med Olympiatoppen som i dette senteret også har fått tilgang til et flunkende nytt idrettsmedisinsk testlaboratorium. 
Mer om SIM Fredrikstad.
 

Ministeren og følget fikk en grundig omvisning på stedet og Vestre noterte ivrig underveis.
 

"Det ble tid til omvisning og prat om viktighet av finansiell forskningssatsing på helseteknologi, samt å skape forskningskraft i samarbeid med akademia, offentlig virksomhet og næringsliv i hele vår region."

HiØ-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen om det gode utbyttet av dagens ministerbesøk


Næringsministeren ga klart inntrykk for at han tar med seg mye inspirasjon fra besøket på SIMFredrikstad.

- For det første at denne samhandlingsmodellen er helt riktig og viktig og vi bør gjøre mer av det også i andre samfunnssektorer og andre deler av landet. At det ligger veldig mye god helse- og velferdspolitikk her. Det handler om hvordan vi skal få mer ut av de ressursene som vi putter inn i offentlig velferd og som blir viktig fremover. Og så er det masse god næringspolitikk med bedrifter som får være være med på å utvikle og teste ut nye løsninger som kan ha et stort eksportpotensiale så dette er egentlig et kinderegg. Det er veldig, veldig bra, sa Vestre.

Før han forlot høgskolen i retning Blender-kollektivet for å få en orientering om "Vekst i Fredrikstad" i regi av Fredrikstad Næringsforening. . 

Se video fra næringsministeres besøk på SIMFredrikstad:

Av Ann-Kristin Johansen, Tore Petter Engen
Publisert 9. aug. 2023 18:50 - Sist endret 9. aug. 2023 18:50