Sikkerhetsrådgiveren sikker i sin sak: - Det er nå det virkelige arbeidet starter!

God sikkerhetskultur kommer ikke av seg eller som et resultat av noen årlige skippertak.
- Sikkerhet er et kollektivt ansvar. Uavhengig av stilling og tilhørighet, må ansatte og studentene bry seg om sikkerhet, og vi må jobbe for å skape engasjement i hele virksomheten.   
 

Bilde av sikkerhetsrådgiver i høgskolens bibliotek.

Soad Hirkjølen er sikkerhetsrådgiver ved Høgskolen i Østfold. Her avbildet på biblioteket på campus i Halden i forbindelse med det aller siste arrangementet i årets sikkerhetsmåned. Foto: HiØ/Ann-Kristin Johansen 

Sånn høres det ut når Soad Hirkjølen, sikkerhetsrådgiver ved Høgskolen i Østfold summerer opp all aktiviteten knyttet til årets nasjonale sikkerhetsmåned.

Den nasjonale sikkerhetsmåneden er en årlig kampanje som avholdes i oktober måned, og en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. Formålet er å øke engasjement, bevisstheten og kunnskapen om digital sikkerhet, både i befolkning og i virksomheter. Årets program ved Høgskolen i Østfold var bredt og variert med blant annet foredrag, seminarer, arrangementer, debatter og konkurranser.

Selv om digital sikkerhet var det sentrale temaet nasjonalt valgte høgskolen å utvide perspektivet til også samfunnssikkerhet og beredskap samt nasjonal sikkerhet.

- For HiØ som en kunnskapsinstitusjon, utgjør utdanning, forskning og formidling kjerneoppgaver. Vi skaper og forvalter verdier som må beskyttes. Med økt digitalisering- nasjonalt og globalt, samt endringer i sikkerhets- og trusselbildet, har sikkerhet fått stadig mer fokus, sier Hirkjølen.

Hun peker på at stadig flere lovbrudd og kriminelle handlinger har flyttet seg fra den fysiske til den digitale verden.

Tiltrekker oss trusler

- Vi er nødt til å følge med, samt utvikle oss for å kunne sikre våre verdier og være i stand til å utføre vårt samfunnsoppdrag. De nasjonale trusselvurderingene har i de siste årene pekt på kunnskapssektor som et mål for utenlandske etterretning og påvirkning. Med andre ord, kunnskapssektoren har verdier som tiltrekker trusler, forklarer hun.

Høgskolen benyttet årets sikkerhetsmåned til å blant å starte med å kartlegge og vurdere de verktøyene som trenges til å bygge opp en god sikkerhetskultur.  

- Derfor er det viktig for oss å inkludere andre sikkerhetsdomener for å øke bevissthet om sikkerhet i sin helhet, og for å vise at de ulike domenene henger sammen, forteller sikkerhetsrådgiveren.


Slik kan du som enkeltperson i en stor organisasjon bidra i det daglige til å bygge god sikkerhetskultur: 

  • Vit hva som forventes av deg
  • Søk etter informasjon og ny kunnskap
  • Følg gjeldende regler og rutiner
  • Ta ansvar for egne handlinger og vær bevisst risiko
  • Si ifra dersom du opplever feil og mangler
  • Si fra dersom du trenger å bygge opp din handlingskompetanse. Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge med opplæring, øvelser og veiledning.

 

«I realiteten, har alle en viss sikkerhetsatferd og driver med sikkerhet, vi tenker bare ikke på det som sikkerhetsarbeid. Vi foretar risikovurderinger i større eller mindre grad og handler deretter for å beskytte oss selv og alt av verdi for oss.»
Soad Hirkjølen, sikkerhetsrådgiver ved Høgskolen i Østfold

 

Hva krever det for å bygge en god sikkerhetskultur i en så stor virksomhet som HiØ?
- Sikkerhetskultur er summen av de ansattes kunnskap, motivasjon, holdninger og atferd som kommer til uttrykk gjennom virksomhetens totale sikkerhetsatferd. Skal vi bidra med å skape en sikkerhetsatferd må vi jobbe med å skape felles forståelse om hva som må beskyttes og hvorfor, samt hvilke forventninger virksomheten har til sine ansatte og studenter. Vi må informere bedre om hva vi jobber med, hvilke lover vi er omfattet av, hvilke hendelser vi håndterer og ikke minst belønne positiv atferd, sier Hirkjølen.

Hun fremhever sikkerhet som et kollektivt ansvar.

- Uavhengig av stilling og tilhørighet, må ansatte og studentene bry seg om sikkerhet, og vi må jobbe for å skape engasjement i hele virksomheten. Sikkerhet er ikke et hinder for å realisere prosjekter eller gjennomføre arbeidsoppgaver, men noe som gjør oss i stand til å gjennomføre vårt samfunnsoppdrag på en måte som verner oss mot trusler og som gjør oss i stand til å håndtere uønskede hendelser når de først inntreffer på en måte som begrenser skadeomfanget.

Hva ligger i begrepet «sikkerhet» i denne sammenhengen, hva slags ulike typer sikkerhet er det vi snakker om og skal ta innover oss?
- Sikkerhet er våre evner til å beskytte våre verdier mot skade og tap. Eksempler på verdier er: Samfunnsoppdraget vårt, mennesker, liv og helse, personopplysninger, forskningsdata, dokumenter, fysiske bygninger, it- verktøy og systemer, innholdet i en samtale og omdømme.

Her er tre sentrale sikkerhetsdomener:

  • Informasjonssikkerhet og personvern: blant annet håndtering og beskyttelse av sensitiv informasjon og IT systemer)
  • Samfunnssikkerhet og beredskap: blant annet beskyttelse av liv og helse
  • Nasjonal sikkerhet: blant annet beskyttelse av kunnskap og utstyr som av andre land kan benyttes til militære formål


Sikkerhet kan virke som et veldig stort begrep for mange - hvorfor bør jeg som ansatt eller student være opptatt av dette?
- Sikkerhet er viktig. Den kan virke stort når man ikke er bevisst hva de innebærer. I realiteten, har alle en viss sikkerhetsatferd og driver med sikkerhet, vi tenker bare ikke på det som sikkerhetsarbeid. Vi foretar risikovurderinger i større eller mindre grad og handler deretter for å beskytte oss selv og alt av verdi for oss.


Slik tenker vi generelt på sikkerhet i hverdagen:

  • Bruk av passord for å beskytte mobiltelefoner og datamaskiner mot at uvedkommende skal få tilgang til sensitive personopplysninger og andre informasjon om oss.
  • Låser døren til kontoret for blant annet å redusere risiko for tyveri og brudd på personopplysningsloven. Vi gjør det samme med hus og bil.
  • Følger trafikkreglene og arbeidstidsbestemmelser, nettopp for å beskytte liv og helse.


- Med andre ord, vi er opptatt av sikkerhet, men er ikke bevist det fordi vi har utviklet en sikkerhetsatferd som er integrert i atferden vår, og innlemmer stadig nye områder etter hvert som vi definerer dem som viktige for oss, konkluderer Hirkjølen.

Hva håper du årets sikkerhetsmåned kan ha ha trigget hos HiØ-ansatte og studenter?
- Jeg håper at denne måneden trigger nysgjerrighet for begrepet sikkerhet og sikkerhetskultur og at vårt budskap om at sikkerheten ved HiØ er nå i fokus, har nådd frem til vår ansatte og studenter.

Dette var første gang at Hirkjølen var med på å arrangere sikkerhetsmåneden ved Høgskolen i Østfold. I planleggingen var hun og resten av arbeidsgruppa veldig opptatt av å ha med hele organisasjonen, studenter og ansatte.

- Vi som arrangerte sikkerhetsmåneden, er fornøyde med at vi lyktes med å tilby en rekke aktiviteter i samarbeid med dyktige kollegaer og til og med fikk en student med på laget, sier hun.

Sikkerhetsmåneden er over- hvor går vi nå i arbeidet med dette ved høgskolen?- Ja, sikkerhetsmåneden er over, men det er nå det virkelig arbeidet starter. Vi har som formål å systematisere sikkerhetsarbeidet hvor sikkerhetsmåned kan være en arena for bl.a. :

  • evaluering av vårt sikkerhetsarbeid
  • sette sikkerhetstiltak i kontekst
  • samtaler og erfaringsutveksling om sikkerhet
  • økt bevissthet og kunnskap i organisasjon
  • planlegge sikkerhetsarbeidet videre

Ifølge sikkerhetsrådgiveren fikk arrangørene både testet ut ulike kanaler og måter å tilby kunnskap på og de fikk mulighet til å kartlegge interesse og engasjementet i organisasjonen. Etter noen travle uker sitter de nå på blant annet deltakerstatistikk og vet at mange av faglige ansatte ønsker å bidra med kunnskap. Årets arrangement har resultert i både tilbakemeldinger og spørsmål.

- Summen vil gjøre oss i stand til å planlegge veien videre mot en god sikkerhetskultur, eller som Roar Thon sa, ikke ha sikkerhetskultur! Ha en virksomhetskultur som inkluderer sikkerhet, sier Hirkjølen.

Les gjerne også:

Høgskolen i Østfold er blant andre universiteter og høyskoler som bruker sikresiden.no som et verktøy for direkte og forebyggende opplæring og råd om hva du kan gjøre i en krisesituasjon. Gå til Sikre siden

Aktuelle forskningsprosjekter knyttet til sikkerhet 


Fakta om Nasjonal sikkerhetsmåned

Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, har ansvar for å tilrettelegge og koordinere aktiviteter i Nasjonal sikkerhetsmåned på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet.
I år er det 13. gang det markerer sikkerhetsmåneden i Norge med tema, Sosial Manipulering.
HiØ er med i den årlige nasjonale dugnaden for å øke den digitale sikkerhetsbevisstheten blant ansatte og studentene.

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 8. nov. 2023 13:42 - Sist endret 9. nov. 2023 08:43