Høgskolen i Østfold arrangerer stor beredskapsøvelse på Værste og Isegran

Den 10. og 11.mai gjennomføres en omfattende beredskapsøvelse på og rundt Høgskolen i Østfold. En rekke aktører er involvert i øvelsen som vil sette sitt preg på deler av bybildet.

Bildet er tatt i forbindelse med fjorårets beredskapsøvelse. 

I forbindelse med kriseøvelsen vil det bli iscenesatt en dramatisk situasjon både på Værste-området og på Isegran kommende onsdag og torsdag. Flere hundre personer, deriblant helsefagstudenter ved Høgskolen i Østfold, markører og nødetatene vil delta i øvelsen som foregår på dagtid.

Høgskolen i Østfold er initiativtaker til øvelsen som involverer både Fredrikstad kommune, politi, brannvesen, ambulansetjenesten, Forsvaret, Røde kors og Sykehuset Østfold. Øvrige samarbeidspartnere er Fredrikstad kommune, Glemmen videregående skole, Malakoff videregående skole, Fagskolen i Viken og Værste A/S.

Simuleringssenteret blir akuttsykehus

Situasjonene som blir iscenesatt både på Værste og deler av Isegran involverer mange skadde, hvorav mange skal fraktes med ambulanser til behandling på legevakt og simuleringssenteret til Høgskolen i Østfold. Sistnevnte har både eget akuttmottak, intensivavdeling, og operasjonssal som tas i bruk i forbindelse med øvelsen. I tillegg vil simuleringssenteret til Fagskolen i Viken benyttes.

Pasientene som skal fraktes til behandling fra de to fiktive skadestedene vil bidra til noe økt trafikk. Utrykningskjøretøyene vil benytte kjøreruter via Glomboveien, Rødsveien og Enhuusveien når de frakter pasienter fra skadested til behandling. Bjølstadtunellen er stengt grunnet vegarbeid. Utrykningskjøretøyene vil ikke benytte blålys i forbindelse med øvelsen.

Unik måte å lære på

For Høgskolen i Østfold representerer den forestående traumeøvelsen en svært viktig læringssituasjon for studenter på Fakultet for helse, velferd og organisasjon. Høgskolen arrangerte den første, store øvelsen av denne typen i mars i 2022.

- Vi er veldig glade for det gode og brede samarbeidet vi har med nødetatene og de andre aktørene og samarbeidspartnerne inn i dette. Studentene våre får en unik mulighet og læringsarena til å trene på mange viktige ferdigheter og læringsmål når de får prøve seg på effektiv traumebehandling i et scenario med mange kritisk skadde pasienter samtidig.

Det sier Randi Magnus Sommerfelt som er dekan for Fakultet for helse, velferd og organisasjon ved Høgskolen i Østfold. 

Studentene har regien

Den store øvelsen er drevet av studentene. I tillegg til at de har vært med på å planlegge øvelsen i sin helhet bistår de også med fasilitering av andre studenter.

Det er studenter på programmene akuttsykepleie og bachelor i paramedisin som deltar og disse skal blant annet øve på mottak, vurdering og behandling av de skadde i det topp moderne simulerings- og ferdighetssenteret Sim Fredrikstad.

Sommerfelt forklarer at simulering i virkelighetstro omgivelser på tvers av profesjoner, er viktig for å gi morgendagens helsepersonell og yrkesutøvere trening i å kommunisere godt.

- En øvelse av dette omfanget vil bidra til å gi en helhetlig forståelse av og tilnærming til samhandling mellom etater og profesjoner og behandlingskjeden ved store ulykker og krisesituasjoner, sier hun.

Pågår på dagtid onsdag og torsdag

Høgskolektor Lin Eik Ulvøy leder øvelsen og sier at hovedmålsetningen med øvelsen er samhandling, kommunikasjon, og behandling av ulike typer skader. I tillegg er koordinering, triagering (prioritering av skadde red.anm.) og overlevering til riktig behandlingsnivå viktige læringsmål. Økt kompetanse på å håndtere psykisk syke og ustabile pasienter er også et viktig tema for årets scenario.

Ifølge Ulvøy er et ikke ofte man klarer å samle så mange profesjoner og aktører til øvelse.

- Det har vært et fantastisk engasjement og en stor dugnadsånd fra alle samarbeidsaktører. Forholdene på Værste og Isegran er unike med tanke på muligheter for trening både innen- og utendørs. Mulighetene er nesten ubegrenset, sier hun.

Begge dager pågår selve øvelsen i tidsrommet fra cirka 10.00 til 13.00.

Det vil bli skiltet i området om at øvelsen pågår. Det er kun deltakere med øvelsen som vil ha tilgang til stedet og det avgrensede området vil ikke være åpent for publikum.

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 5. mai 2023 14:40 - Sist endret 5. mai 2023 14:40