Svært gode opptakstall for språkstudier

– Våre språkstudier er svært populære og de rekrutterer godt også utenfor vårt hjemfylke, sier en fornøyd rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold.

Tallene fra årets opptak ble offentliggjort av Samordna opptak (SO) i dag.

Illustrasjon - Glade studenter

3 198 søkere har fått tilbud om opptak ved Høgskolen i Østfold i år, hvorav 1 862 av søkerne har fått tilbud på sitt førstevalg. 25 av høgskolens 37 studier har søkere på venteliste etter hovedopptaket. Se tabell over opptakstallene til alle studier fordelt på avdeling.

Samordna opptak (SO) sender i hovedopptaket ut totalt 110 119 tilbud om studieplass. Dette er 2 120 flere tilbud enn i 2020.

Mange kvalifiserte søkere

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen
Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen (Foto: Bård Halvorsen, Høgskolen i Østfold)

–  Selv om vi hadde gode søkertall, er det svært gledelig å se at andelen kvalifiserte søkere har økt fra 81 % til 85% i år, sier rektor. Hele 81% av førsteprioritetssøkerne dekker opptakskravet til studiet de har som førstevalg. Dette er opp 3 prosentpoeng fra 2020. 

De mest populære studiene har vært språkstudier og de ulike helse- og velferdsfaglige utdanningene. Årsstudium i spansk er studiet det er vanskeligst å komme inn på ved høgskolen, hvor poenggrensen ble 57.1 (høyest poenggrense i ordinær kvote). Generelt sett er alle høgskolens språkstudier svært populære, og de rekrutterer også godt utenfor Viken. Alle høgskolens språkstudier tilbys nettbasert.

Høgskolens utdanninger innen IT, økonomi og administrasjon er også populære. IT studier har hatt en økning på 3%. 

– Det er også svært gledelig at det er sendt ut flere tilbud til menn enn kvinner i studiet Grunnskolelærerutdanning – 5-10.  54% av de som har fått tilbud på dette studiet er menn. Det er behov for en god kjønnsbalanse i skolene, og da spesielt på ungdomsskolen sier rektor Jelsness-Jørgensen. Totalt sett er 40% av tilbudene om studieplass ved høgskolen sendt ut til menn. De siste seks årene har andelen menn ligget på 39-41%. 

Høgskolen i Østfold har i 2021 hatt utlyst totalt 1 666 studieplasser fordelt på 37 ulike studier. I 2020 var det utlyst til sammen 1784 studieplasser fordelt på 35 ulike studier.

– Det er fortsatt et stort press på høgskolens mest populære studier, med ventelister spesielt på bachelorstudiene innen helse-, bio- og velferdsfag. Det er også ventelister på mange av de ulike språkstudiene, ulike økonomi, ledelse og administrasjonsstudier og de fleste IT utdanningene våre, forteller rektor. 

Etter hovedopptaket er det fremdeles 4 856 kvalifiserte søkere som venter på plass ved noen av høgskolens 1 666 studieplasser. 

Ledige studieplasser

HiØ har enkelte ledige studieplasser på grunnskolelærerutdanningene, på noen ingeniørretninger og på noen av årsenhetene.

– Her er det viktig at de som ikke har kommet inn på det de søkte på, eller ikke rakk å søke innen 15. april, går inn på www.samordnaopptak.no sine sider der de finner alle studiene som har ledige plasser. Fra 20. juli har det vært mulig å søke på ledige studieplasser, så nå er det bare å benytte muligheten, sier Jelsness-Jørgensen.    

Utlysningene vil bli oppdatert hele sommeren fram mot studiestart. 

– Det lønner seg likevel å være tidlig ute, da det er få plasser og de fylles fort sier rektor.

Studiestart ved Høgskolen i Østfold, er tirsdag 10. august. Denne dagen avholdes det et digitalt åpningsdagsarrangement. Alt om studiestart finner du på studiestartnettsidene våre.

 

Informasjonssjef Tore Petter Engen
Informasjonssjef Tore Petter Engen
(Foto: Nina Fredheim, Høgskolen i Østfold)

Kontaktperson for presse/media:

Informasjonssjef Tore Petter Engen
tlf: 907 93 313

 

Av Tore Petter Engen
Publisert 23. juli 2021 10:02 - Sist endret 16. des. 2023 04:40