Statsråden innviet SimFredrikstad: - Akkurat dette vi trenger

Høgskolen i Østfold har åpnet sitt topp moderne simuleringssenter på 2.000 kvadratmeter. Her skal helse- og velferdsstudentene trenes og drilles på virkeligheten – med det nyeste som finnes innen utstyr og teknologi. 

Åpnet SimFredrikstad: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sto for snorklippingen under den offisielle åpningen av milepælsprosjektet 8.september. 

Etter et studieår preget av pandemi og store begrensinger i studentlivet kunne Høgskolen i Østfold åpne dørene til senteret som har fått navnet SimFredrikstad. Det moderne senteret representerer en unik læringsarena, som vil bety mye for kvaliteten på både læringsmiljø, forskning og innovasjon.

Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim som sto for snorklippingen under den offisielle åpningen av milepælsprosjektet 8.september. Senteret inkluderer hele 15 simuleringsrom, blant annet akuttmottak, intensivavdeling, operasjonssal, 360 graders simulering og smitterom.

"Dette er cirka 2.000 kvadratmeter med det jeg vil mene er nå et nasjonalt ledende simuleringsenter  med fantastiske fasiliteter  med muligheter for samspill mellom kommunalt ansatte, våre studenter  utdanning, forskning og innovasjon"
Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor HiØ

Se egen sak om hvordan de kan trene på keisersnitt på den nye operasjonsstuen. 

Bildet viser testing på idrettsmedisinsk testlab
Storfint besøk på testlaben: Idrettsmedisinsk testlab på campus Fredrikstad,som også ligger i det nye simuleringssenteret, var et av stedene som statsråden og følget fikk se nærmere på. 

Senteret inneholder også en egen leilighet hvor Fredrikstad kommune tester ulik velferdsteknologi, flere kontrollrom og en ambulanse. I tillegg samarbeider Høgskolen i Østfold med Olympiatoppen som i dette senteret også har fått tilgang til et flunkende nytt idrettsmedisinsk testlaboratorium. 

Se de ferskeste bildene fra hva det nye SIM-senteret inneholder. 

Kobler utdanning og arbeidsliv

Asheim mener senteret bidrar til å utvikle en bedre velferdstjeneste fordi det legger til rette for øving og trening i stor skala.

- Vi skal koble tettere på både utdanning og arbeidsliv og den virkeligheten som studentene kommer ut i når de er ferdig utdannet. Og da er det akkurat dette vi trenger, sa ministeren da han innviet SimFredrikstad.

Simuleringssenteret er en av høgskolens aller største satsninger med en prislapp på rundt 15 millioner kroner og årlige driftsutgifter på 6 millioner. Senteret er et samarbeid mellom Høgskolen i Østfold og Fredrikstad kommune.

Statsrådbesøk i omsorgsleiligheten på SIimFredrikstad
Hjemmemiljø: Det nye simuleringssenteret inneholder også en egen leilighet hvor Fredrikstad kommune tester ulik velferdsteknologi. Statsråden fikk et innblikk i deler av teknologien på stedet fra ansvarlig på SIM-senteret, Inger Hjelmeland. 

- Senteret betyr enormt mye for oss som virksomhet i den forstand at vi kan få tilgang på treningsfasiliteter og topp moderne fasiliteter som gjør at våre medarbeidere hele tiden kan holde seg oppdatert, og sånn sett vil det gi våre brukere og innbyggere bedre tjenester, sier Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård.

Hvordan skal kommunen bruke SimFredrikstad?

- Vi skal bruke det til trening, øvelser og kurs og kompetanseheving for våre ansatte, forklarer han.

Gir stor gevinst for mange

Asheim fikk under åpningen onsdag se nærmere på hvordan studentene har tatt i bruk det nye simuleringssenteret. På senteret var det blant annet full aktivitet på både sengepostene, i omsorgsleiligheten og på operasjonssalen. Statsråden mener det ligger en stor gevinst i å ha et så moderne simuleringssenter.

- Det å se at studentene blomstrer på en sånn måte i et simuleringssenter det er veldig gøy. Det tjener selvfølgelig studentene på, det tjener velferdstjenestene våre på og kommunene våre som skal ansette veldig mange av disse i en veldig viktig jobb. Og så tror jeg virkelig også at den fantastiske høgskolen vi har her i Østfold tjener på det.  Fordi man blir nettopp det sentra som skal være med på utvikle, sa Asheim.

Han rettet også en takk til kommunen for å ha investert i prosjektet. Fredrikstads ordfører roste også prosjektet og gleder seg over mulighetene det gir for mange aktører.    

Fornøyde med samarbeidet: Henrik Asheim og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (t.v.) møttes under SIM-åpningen og begge roste samarbeidet mellom Høgskolen i Østfold og kommunen knyttet til etableringen av senteret. 

- Det at høgskolen har fått på plass dette senteret betyr noe for høgskolens omdømme og høgskolens betydning, og det at man er i lead i nasjonal sammenheng - det gjør meg stolt som ordfører at vi også er vertskap for høgskolen, sa Fredrikstad-ordføreren.  

Nasjonalt ledende

SimFredrikstad legger til rette for å trene på hele pasient/brukerforløpet fra hjemmet, via akutt undesøkelse, inn i operasjonssal, overføring til intensivbehandling og tilbake til hjemmet. Denne muligheten til å studere overganger mellom ulike helsetjenestenivå er sentral, gitt at forskning har vist at feil og feilbehandlinger ofte skjer i overganger mellom mennesker, fagdisipliner og tjenestearenaer.

- Dette er cirka 2.000 kvadratmeter med det jeg vil mene er nå et nasjonalt ledende simuleringsenter  med fantastiske fasiliteter  med muligheter for samspill mellom kommunalt ansatte, våre studenter  utdanning, forskning og innavasjon, sa rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen under åpningen.

Fikk en grundig gjennomgang: Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ga statsråden en omvisning i det han beskriver som et nasjonalt ledende simuleringssenter. Her sammen med fasilitator Marian Bringa Arntsen. 

Simuleringssenteret inneholder avansert kommunikasjonsteknologi som gjør at overgangene kan filmes, streames og gjøres opptak av, for deretter å gjennomføre debriefing på situasjonen. På SimFredrikstad får studentene dermed en unik mulighet til å trene på den virkeligheten som venter dem ute i yrkeslivet. I tillegg gjør senterets teknologi det mulig å overføre undervisning og simuleringsaktiviteter eksempelvis mellom høgskole og sykehjem. 

 

 

 

 

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 8. sep. 2021 18:18 - Sist endret 5. nov. 2022 09:33