Skråning med zipline

Tone Skråning har en jobb der hun gjerne møter studenter som har behov for tilrettelegging. I sommer tør hun ikke love at det blir ferie på hytta  – fordi hun skal prøve Haldens nye zipline først.

I dette sommerintervjuet kan du bli bedre kjent med Tone Skråning, som vokste opp med fire søsken og fikk øresus av walkman´en. Hun spiser gjerne Dundersalt til dessert.

Tone Skråning jobbet i mange år for lærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold (HiØ).

I de seinere åra har hun vært studieveileder ved Avdeling for informasjonsteknologi mens hun har fulgt masterstudiet i karriereveiledning ved USN. Tone brenner for inkludering i høyere utdanning og er leder av tilretteleggingsgruppen ved HiØ.

Denne våren valgte høgskolens ansatte henne inn i høgskolestyret til HiØ.

Hva gir deg skikkelig «sommerfølelse»? 
– Det er mye, det! Måker, markblomster, myggstikk. Lange lyse netter på Öddö i Sverige, gjerne med besøk av koselige sommergjester som har lakenskrekk som meg!

Hva har du savnet mest med å sitte på hjemmekontor under koronakrisen? 
– Det opplagte svaret er selvfølgelig de daglige møtene med kolleger og studenter. Samtidig synes jeg det er mye som har fungert veldig bra med hjemmekontor, også. Ikke minst tettere kontakt med kolleger i Fredrikstad da vi ble fortrolige med digitale møter, og det skjedde raskt!

Hvilke ferieplaner har du i sommer? 
– En av planene har jeg allerede realisert, og det var å leie leilighet i fyrvokterboligen på Lindesnes fyr. Det var helt eventyrlig, og virkelig noe å anbefale! Dessuten har jeg lovet nevøen min å teste en ny Via Ferrata og zipline ved Halden. Hvis jeg overlever dette stuntet og grensene åpnes, håper jeg å tilbringe sløve dager på hytta på Öddö.

Som student/ansatt, hva setter du mest pris på ved Høgskolen i Østfold? 
– Skal jeg være så ærlig å si lønna? Selv om den burde vært vesentlig høyere, haha!. Neida, jeg setter enormt stor pris på kollegene mine og at vi har en så åpen, støttende og humoristisk omgangsform. Dessuten er jeg så heldig å møte mange spennende og fine studenter – det er gøy, det! 

Hvis du kunne ta med deg 3 personer på en øde sydhavsøy i sommer – hvem ville de være? 
– Samboeren min, datteren min og kjæresten hennes pluss en kortstokk. I tillegg ville jeg gjerne hatt med hunden min Dennis! Så vidt jeg vet pleier det å være mange pinner på øde øyer, så han ville stortrivdes. Jeg håper også det hadde vært en naboøy like ved, hvor Jarle Andhøy og en handy båtbygger hadde strandet.

Hvilken bok har du på nattbordet eller i tursekken i sommer? 
– Jeg er en skikkelig bokorm. Jeg har spart Omriss-trilogien av Rachel Cusk til starten av ferien, og dessuten «Døden er et slit» av den syriske forfatteren Khaled Khalifa. Jeg har også ambisjoner om å lese «En kort historie om nesten alt», av Bill Bryson. 

I en koronafri jobbtilværelse – hva har du i matpakka? 
– Den ideelle matpakka består av korn med yoghurt og en pose «Dundersalt» til dessert.

Hva ser du mest frem til i undervisningsåret 2021/2022? 
– Åh, det er så mye! Jeg er både spent på omorganiseringen og på hvordan vi alle forholder oss til post-korona. Kanskje har innovative stemmer som Silvija Seres rett når hun sier at korona har vært en trimming av omstillingsmuskelen for en framtid som forutsetter stadig kjappere tilpassing på permanent basis. Jeg vet ikke hva jeg skal tenke om det, for det høres nokså masete ut. Først og fremst gleder jeg meg til å omgås folk mer normalt igjen, som de fleste andre. Det blir så bra!

Hva er den ultimate sommerlåten for deg? 
– Jeg elsker «Visa från utanmyra» med Jan Johansson. Den har hengt med fra barndommen. Dessuten husker godt sommer´n da jeg ør av forelskelse lyttet på meg tinnitus. Synderen var «How Deep Is Your Love» med Bee Gees + en Walkman faren min hadde kjøpt i Japan.  Den låta gir fortsatt en kriblende sommerfølelse!

Kan du fortelle om et fint ferieminne fra barndommen? 
– Vi var fem søsken som var veldig tett i alder. Vi pleide å kjøre til besteforeldrene mine i Lofoten på sommerferie. Det tok fire dager hver vei, med alle fem barna i baksetet og far og mor som kjederøykte i forsetet. Jeg husker godt at jeg byttet til nordlandsdialekt da vi hadde passert Grong og at jeg drakk kaffe tidlig om morgenen med morfar. Det var vågale fisketurer i lekk båt og spektakulære toppturer. Etter som ferien skred frem introduserte besteforeldrene mine gjerne leker som: «Stilleleken» og «Hvilket barnebarn kan holde pusten lengst?». Vi var sikkert ganske høylytte, men jeg syntes alltid veldig synd på mormor og morfar når vi dro. Jeg var overbevist om at de ville ha det helt nitrist uten oss!

Når står du opp i sommerferien/bruker du vekkerklokke i ferien? 
– Jeg bruker IKKE vekkerklokke i ferien. Jeg våkner gjerne av at hunden min slikker meg i det høyre neseboret som tegn på at vi skal gå på tur.
 

Publisert 29. juli 2021 07:00 - Sist endret 5. nov. 2022 05:53