Ny idrettslab for flere

Høgskolen i Østfold har åpnet nytt Idrettsmedisinsk testlaboratorium i Fredrikstad. Olympiatoppen og Halden Topphåndball var først ut med å teste nytt utstyr i de nye lokalene. Her er det rom for mye god undervisning og nyttig forskning for flere.

Bildet viser idrettsutøver som spurter på en bane i ny testlab i Fredrikstad, hvor tidtakerstreker er merket hver 5. meter

Halden Topphåndball fikk innvie høgskolens nye idrettmedisinske laboratorium (IMTL).

Etter flere år i kjellerrom, har IMTL-labben nå lyse og fine lokaler i 3. etasje i den nye bygningen.

– Høgskolen har fått et godt utstyrt testlaboratorium, med rom for mer undervisning, sier Ole Sveen.

Forskning med action, følelser og mange målinger
 

– Klar, kjør på, kom igjen nå!!!

Ropet fra "IMTL-bas" Ole Sveen til gutta i Halden Topphåndball er motivasjon til ekstra testinnsats!

Ingen tvil om hva som skjer: De nye lokale viser at testingen er startet: Lyden høres. Og det står Idrettsmedisinsk testlaboratorium på døren til løpebanen og IMTL-rommene med mye nytt utstyr.

Bildet viser Birgitte og Ole i høgskolens nye testlab

Birgitte Nordahl Husebye og Ole Sveen er førstelektorer ved HiØs Fakultet for lærerutdanninger,  samt testansvarlige på idrettslabben, som er en del av SIM Fredrikstad i høgskolens nye lokaler.

Nye lokaler også for forskning med Olympiatoppen

Da vi var på plass testet håndballgutta i Norges toppdivisjon sin spenst, styrke og hurtighet.

Bildet viser ung mann som løfter tunge vekter med assistent fra Olympiatoppen ved sin side

Olympiatoppens Teemo Pasaanen tester styrke og treningsutvikling til Lars Oskar Kaaterud (med vektene) fra Halden Topphåndball.

– Olympiatoppen Østlandet er svært glad for samarbeidet med Høgskolen Østfold og den investeringen høgskolen har gjort i nytt laboratorium. Dette legger grunnlaget for gode forskningsprosjekter framover, sier Paul Solberg fra Olympiatoppen.

Ole Sveen fra Høgskolen i Østfold tilføyer følgende:

– Idrettsmedisinsk testlaboratorium har en egen styringsgruppe på tvers av avdelinger i HIØ. Olympiatoppen er også representert i gruppa. Fremover vil det gjennomføres samarbeid innenfor forskning, kompetanseutvikling, testing og trening av toppidrettsutøvere i regionen.

Ole Sveen har vært med på å opprette og drifte Idrettsmedisinsk testlaboratorium ved HiØ, samtidig som han har vært bindeleddet mellom Olympiatoppen Østlandet og Høgskolen i Østfold. Han har de siste årene tatt videreutdanning i coaching og hatt ansvar for trenerutvikling og Olympiatoppens prosjekt «Trenerløftet» i regionen.

Litt mer om det aktuelle forskningssamarbeidet

Bildet viser håndballspiller som tester sin skuddhastighet

Jonas Stenersen fra Moss, student i Oslo og på laget til Halden Topphåndball, tester her skuddstyrke.

Halden Topphåndball deltar nå sammen med høgskolen vår, Høgskolen på Vestlandet, Universitet i Agder, Norges Idrettshøgskole og Olympiatoppen på det første forskningsprosjektet, hvor alle deltakere nå får anledning til å ta i bruk de nye fine lokalene til høgskolen, som er en del av simuleringssenteret Sim Fredrikstad. Øvrige deltakere i prosjektet er Amazon fotball (damer), Kristiansand topphåndball (herrer) og Fyllingen Topphåndball (herrer).

Stipendiat Kolbjørn Lindberg utdyper samarbeidet slik:

«Idretten står i fokus, hvor samarbeid på tvers av institusjoner og fagmiljø gjør mulighetene større for alle. Samarbeid med Olympiatoppens regionale senter i Fredrikstad, Kristiansand og Bergen er avgjørende for å nå ut til idretten. Samtidig er forankringen i de vitenskapelige institusjonene (Høgskolen i Østfold, Høgskulen på Vestlandet, Universitet i Agder og Norges idrettshøgskole), grunnlaget for å drive med ny og relevant forskning. I tillegg jobber 5 masterstudenter på prosjektet som en del av sitt utdanningsløp, og får i den sammenheng vært tett på praksisfeltet samtidig som de fordyper seg i det idrettsfaglige. Slikt samarbeid er et eksempel på hva man får til når flere miljøer jobber sammen.

Målet med prosjektet «Effekten av individualisert styrketrening på styrke og eksplosivitet – En randomisert kontrollert studie» er å øke kunnskapen om hvordan idrettsutøvere burde trene for å øke prestasjonen sin.»

Bildet viser stipendat Kolbjørn Lindeberg i IMTL-labben til Høgskolen i Østfold.

Kolbjørn Lindberg er som stipendat og forsker fra Universitetet i Agder, ansvarlig for dette forskningsprosjektet i samarbeid med fagpersonell fra Olympiatoppen og Høgskolen i Østfold.

Klikk på: Bildealbum for flere & større foto fra IMTL-labben

Idrettsmedisinsk testlab

Aktuelle lenker:
 

Simulerings- og ferdighetssenteret (SIM Fredrikstad ved Høgskolen i Østfold)

Olympiatoppen

Publisert 26. aug. 2021 12:15 - Sist endret 5. nov. 2022 04:50