Hva er dine ønsker for campus Fredrikstad?

Høgskolens campuser skal utvikles og moderniseres i løpet av de neste årene. Hvordan ser du for deg fremtidens campus i Fredrikstad?

PLANER FOR CAMPUS I FREDRIKSTAD: Det jobbes med en plan for utvikling av campus de neste årene. Nå oppfordres alle studenter og ansatte om å delta i en spørreundersøkelse om saken.  

Hva slags sted vil et campus, plassert midt i byen, være om 20 år? Hvordan ser morgendagens studentmasse ut? Hvilken betydning har digitalisering for hvordan vi lærer og studerer? Hva slags opplevelser vil man ønske å få på campus? Og hvorfor tar vi høyere utdanning i år 2040? 

Dette er spørsmål som står sentralt i arbeidet med å skape en utviklingsplan for høgskolens campus i Fredrikstad. Arbeidet startet opp høsten 2020 og HiØ og SSB Samfunnsbygg har engasjert arkitektkontorene Rodeo og Rebuilding som har særkompetanse på utvikling av offentlige institusjonsbygg og ombygging/transformasjon av eksisterende bygningsmasse.

Omfattende medvirkning med ansatte og studenter og øvrige brukere er vektlagt i arbeidet med campusutviklingsplanen og mulighetsstudiene. Som et ledd i dette arbeidet lanseres det nå en digital spørreundersøkelse. Formålet er å skaffe et solid datagrunnlag om studenter og ansattes bruk, behov, ønsker og synspunkter på campus i Fredrikstad. 

Delta i undersøkelsen og si din mening her!

 

" Fra å være et sted litt for seg selv, vil høgskolen bli en viktig del av en pulserende sentrumsbydel, der de ulike tjenestene og tilbudene interagerer med hverandre. "
Magnus Jørgensen, Rodeo Arkitekter

 

Trenger brukerperspektivet

I tillegg til spørreundersøkelsen vil det bli gjennomført en serie særmøter for å diskutere ulike hovedtema i utviklingsarbeidet. Det er også nedsatt en egen kompetansegruppe som vil drive gjensidig kunnskapsutveksling med arkitektene gjennom hele prosessen i form av seminarer og arbeidsverksteder. 

- Formålet med en tett dialog mellom prosjektgruppen og brukerne er å få en større forståelse for bruk, ønsker og behov gjennom dialog/intervjuer med representanter for de ulike brukergruppene, forteller Jan Lorang Brynildsen som er leder for høgskolens campustjenester. 

Han oppfordrer studenter og ansatte til å ta seg tid til å svare på undersøkelsen. 

- Det er viktig for høgskolen at så mange studenter og ansatte som mulig svarer på undersøkelsen. Mange svar og tilbakemeldinger om fremtidens campus, sett fra nettopp brukernes ståsted, vil gi oss et godt grunnlag for å jobbe videre med utviklingsplanen, understreker han. 

Gjennom revidert «Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2019–2028» setter regjeringen krav til at høgskoler og universiteter skal ha en overordnet campusstrategi og campusutviklingsplaner, som et grunnlag for oppgraderings- og byggeprosjekter. Her vektlegges det at bygg og lokaler skal legge til rette for kvalitet i utdanning og forskning, og oppfylle krav og ambisjoner for bærekraft og miljø. Det er også et ideal om at campusarealene skal fremme samarbeid og tverrfaglighet, og styrkes som en offentlighetsarena der akademia, kultur, næringsliv og lokalsamfunn kan møtes. 

En campusutviklingsplan skal være en helhetlig og langsiktig plan for effektiv og god bruk og utvikling av bygg, eiendom og infrastruktur, som støtter opp under institusjonens faglige og strategiske målsettinger. 

Mer om campusutviklingsplanene ved Høgskolen i Østfold. 

Mye mer enn et sted å studere

Campusutviklingsplanen og mulighetsstudiet for campus Fredrikstad lages på samme tid som det foregår en spennende byutvikling i området. 

- Fra å være et sted litt for seg selv, vil høgskolen bli en viktig del av en pulserende sentrumsbydel, der de ulike tjenestene og tilbudene interagerer med hverandre. Et sentralt spørsmål i arbeidet er derfor hva byen kan tilføre campus, og campus tilføre byen, sier Magnus Jørgensen i Rodeo Arkitekter. 

Det er også ventet store endringer i hvordan høyere utdanning vil se ut om 20 år. Tendensen er at stadig flere tar høyere utdanning, men det blir også flere eldre- og deltidsstudenter. Digital utvikling fører til større fleksibilitet i både undervisning og studiearbeid.  Samtidig er det et behov for felleskapsopplevelser og møteplasser på campus – noe man ikke minst har fått erfare under koronapandemien. 

Ifølge Wenche Andreassen i Rebuilding så er internasjonale trender innen campusdesign mer åpne, fleksible og overlappende rom, med en variasjon av små og store arbeidsstasjoner, stillesoner og undervisningsrom, der man ønsker å underbygge tverrfaglighet og innovasjon. Samtidig vektlegges urbane nabolagskvaliteter som levende førsteetasjer, beplantning, servering m.m. 

- Idealet er at campus viderefører sin historiske rolle som viktige offentlighetsarenaer og demokratiske møteplasser i samfunnet, og som et sted for nye tanker, trender og ideer, forteller kultursosiolog hos Rodeo Arkitekter, Knut Schreiner. 

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 15. feb. 2021 08:39 - Sist endret 5. nov. 2022 22:51