Høgskolen i Østfold godkjent som miljøfyrtårn

– Gratulerer med vel gjennomført miljøsertifisering, sa ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad kommune da han overrakte det høytidelige diplomet utenfor rådhuset tirsdag 6. juli.  

Avdelingsleder for campustjenester og miljøansvarlig Jan Lorang Brynildsen ved Høgskolen i Østfold (t.h) tok i mot miljøsertifisering-diplomet fra ordfører Jon-Ivar Nygård utenfor Rådhuset i Fredrikstad tirsdag. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

– Det er en stund siden de første av dere fikk godkjenningen, men på grunn av pandemien har vi valgt å utsette overrekkelsen. Det førte til at det hopet seg litt opp og vi rakk dessverre ikke å besøke alle nå før sommeren. Derfor er det fint at dere hadde mulighet til å komme i dag, sa Nygård.

Høgskolen i Østfold var en av 11 bedrifter som tirsdag mottok diplom. 

– Det at dere alle har gjort en stor innsats for miljøet betyr mye for oss som kommune. Vi jobber selv aktivt med å sertifisere alle våre virksomheter, noen av dere er også her i dag. Vi har nå sertifisert ca. 60 prosent av alle kommunale virksomheter (65 sertifikater). I byen vår er det til sammen 250 miljøfyrtårn, fortalte ordføreren før han ropte opp en og en for høytidelig overrekkelse av diplomet.

– Jeg vet at det ligger mye arbeid bak en slik sertifisering. Men jobben er ikke over med det, dere skal holde på sertifiseringen og bli re-sertifisert om tre år. Dere skal hvert år sette dere nye miljømål og rapportere på utslipp, sa han.

Tar samfunnsansvar

Avdelingsleder for campustjenester og miljøansvarlig Jan Lorang Brynildsen ved Høgskolen i Østfold, sier det er flere forhold som er bakgrunnen for at HiØ ønsket å bli miljøsertifisert. 

– Høyskolen vil vise samfunnsansvar gjennom å dokumentere miljøinnsatsen og være en pådriver for det grønne skiftet eller grønn omstilling, forteller han.

– Vi vil arbeide nøye og dokumentert med sikkerhet, spesielt gjelder dette aktivitetene som pågår på laboratoriene hvor vi har maskiner og bruk av kjemikalier, sier han.

Brynildsen forteller at høyskolen også skal ha fokus på arbeidsmiljø gjennom å opprettholde et lavt sykefravær. 

– Da vi valgte å bli miljøfyrtårn-sertifisert ønsket vi ikke å bare jobbe med miljøet, arbeidsmiljø er også viktig. Vi har gjennom denne sertifiseringen fått god hjelp, oppfølging og råd slik at våre eksisterende rutiner for HMS kunne bli enda bedre enn de allerede var, forteller han. 

– En positiv effekt av dette er et hyggeligere og tryggere arbeidsmiljø for våre ansatte. Vi er sikre på at dette vil bidra til å opprettholde vårt lave sykefravær, tror Brynildsen.

Systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen

Brynildsen nevner også at høyskolen jobber med å redusere belastningen på miljøet gjennom fokus på energibesparende tiltak, avfallssortering og nullutslippsbiler. 

– Å være Miljøfyrtårnsertifisert innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Vi lager handlingsplaner innenfor de ulike områder, gjennomfører tiltak gjennom året og skal årlig utarbeide en klima- og miljørapport for å vise forbedring. 

– Her vil vi ha mulighet til å se effekten av miljøtiltakene våre. Resultatene fra rapporten er også en god mulighet for oss å vise våre omgivelser, ansatte og studenter at vi tar miljøspørsmålet på alvor, sier Brynildsen. 

Av andre miljøtiltak kan nevnes sykkelutlån fra biblioteket og låsbare sykkelskur der en trygt kan oppbevare sykkelen hvis man sykler til HiØ og komposterbare engangsartikler rundt maten fra Studentsamskipnaden.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt 

Ordføreren fortalte at kommunen har satt seg ambisiøse klimamål for å bidra til den grønne omstillingen, og et av tiltakene er nettopp miljøfyrtårnsertifisering.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Takk for at dere tar miljøansvar, sa ordføreren avslutningsvis.

Aktuelle lenker

Av Nina Fredheim
Publisert 7. juli 2021 08:54 - Sist endret 11. jan. 2024 10:08