Pedagogisk kompetanse etterspurt i flere sektorer

Elin Solgaard Høye er glad i å formidle og valgte praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag ved Høgskolen i Østfold, med et ønske om å bli lærer. I studieløpet oppdaget hun verdien av å kombinere sin tidligere yrkespraksis som sykepleier og pedagogisk kompetanse. I dag jobber hun som rådgiver hos Sykehuset Østfold og får benyttet både sitt potensiale som pedagog og fagutøver. 

Bildet viser tidligere student Elin Solgaard Høye

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag for trinn 8-13, deltid?

- Jeg valgte PPU-Y fordi jeg er glad i å formidle. Samtidig hadde jeg et ønske om å bli lærer på videregående skole. Under studietiden møtte jeg flere som jobbet med andre ting enn å være lærer og fikk øynene opp for at pedagogisk kompetanse er noe som er ønsket og trengs i flere sektorer.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

- Jeg begynte å se på andre stillingsannonser, ikke bare lærerstillinger. Arbeidsgiveren søkte etter sykepleier med pedagogisk kompetanse. Og det passet meg perfekt.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben?

- For det første kunne jeg sjekke av i begge boksene: både sykepleier og pedagogisk kompetanse. I tillegg var en del av ansettelsesprosessen å planlegge og gjennomføre undervisning. Gjennom PPU-Y har jeg tilegnet meg kunnskaper, metoder og ferdigheter som gjorde meg godt rustet til å kunne planlegge og gjennomføre, samt begrunne undervisning i mitt intervju. I tillegg kan jeg tenke meg at arbeidsgiveren likte min tanke om at det å kunne legge til rette for konstruktive og inkluderende læringsmiljø er høyaktuelt alle steder der læring finner sted.

"Takket være PPU-Y har jeg en solid relasjonskompetanse, som jeg drar nytte av i møte med pasienter og brukere, men også når jeg møter fagpersoner, for å skape gode relasjoner."

Elin Solgaard Høye, tidligere student i praktisk-pedagogisk utdanning ved Høgskolen i Østfold

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

- Jeg jobber i dag som rådgiver på Sykehuset Østfold. Der er noen av mine arbeidsoppgaver å bistå og støtte fagpersoner med utvikling og gjennomføring av pasient- og pårørendeopplæring. I tillegg underviser jeg fagpersoner og erfarende brukere i helsepedagogikk. Jeg er med på å utvikle kurs og andre opplæringstilbud som sykehuset har. Det er en variert og spennende jobb.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben?

- Jeg bruker aktivt mange metoder og ferdigheter som jeg lært på studiet. I tillegg har studiet gjort meg mer reflektert og klar over menneskers ulike måter å lære på. I mitt arbeid jobber jeg blant annet med å undervise i helsepedagogikk. Der får jeg brukt både mine erfaringer og kunnskaper som sykepleier, men min pedagogiske kompetanse fra PPU-Y gjør at jeg har en trygghet i det å legge til rette for at læring skal skje. Takket være PPU-Y har jeg en solid relasjonskompetanse, som jeg drar nytte av i møte med pasienter og brukere, men også når jeg møter fagpersoner, for å skape gode relasjoner.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

- Vær nysgjerrig og se «utenfor boksen». Det finnes veldig mange organisasjoner og stillinger der du får brukt ditt potensiale både som pedagog og som fagutøver.


Aktuell lenke:

Publisert 27. apr. 2023 14:00 - Sist endret 5. mai 2023 13:56